A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Advertisements

CIVIL SZERVEZETEK A civil szervezetek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak: A civilek egyesületeket, klubokat hoznak létre Lehetőség az.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
CSR Magyarországon Szigeti Cecília.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Diktatórikus rendszerek, II.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
A XIX. század uralkodó eszméi
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
RTM kínálatának alakítása
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
Pártok és pártrendszerek
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Ideológiák.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Egyház és a politika kapcsolata
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A LIBERÁLIS ELLENZÉK PROGRAMJA A 40-ES ÉVEKBEN
Civil Európa – civilek Európában
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
A munkások mozgalmai az 1848-as forradalmak után. A párizsi kommün.
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN
LEADER, Identitás, Sport
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
A közigazgatás személyi állománya
Üzleti terv bemutatása
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
A politikai rendszerek tipológiája I.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus

Szinopszis XIX. század, hosszú idő ellenzékben XIX. század, hosszú idő ellenzékben Cél az ideológia bemutatása Cél az ideológia bemutatása Cameron személye Cameron személye Pártpolitikai innováció Pártpolitikai innováció

I. Pártpolitikai innováció Miért fontos? Miért fontos? Miért lehetséges? Miért lehetséges? Komponensei Komponensei Kritikák Kritikák

II. A progresszív konzervativizmus Előzmények Előzmények Új vezér Új vezér A progresszív konzervativizmus bemutatása A progresszív konzervativizmus bemutatása

Előzmények Leghosszabb idő ellenzékben Leghosszabb idő ellenzékben Innováció-hiány és megújulásra való képtelenség Innováció-hiány és megújulásra való képtelenség Munkáspárt megújulási potenciálja, új irányvonal, mely lefedi a teljes politikai spektrumot Munkáspárt megújulási potenciálja, új irányvonal, mely lefedi a teljes politikai spektrumot A folyamat kezdete: A folyamat kezdete: Vereséghez vezető út: (1) a gazdasági reputáció hanyatlása, Fekete Szerda; (2) New Labour, párt politikai ötleteinek és ideáljainak rendszerezett gyűjteménye Vereséghez vezető út: (1) a gazdasági reputáció hanyatlása, Fekete Szerda; (2) New Labour, párt politikai ötleteinek és ideáljainak rendszerezett gyűjteménye

Új vezér Cameron politikai elképzelései: (1) változás – vote for change; (2) társadalom megújítása (big society), állam méretének csökkentése Cameron politikai elképzelései: (1) változás – vote for change; (2) társadalom megújítása (big society), állam méretének csökkentése Vezetéselmélet: nem ideológiailag meghatározott; modern, könyörületes konzervatív; ambíciók a társadalmi struktúrára és attitűdre vonatkozóan Vezetéselmélet: nem ideológiailag meghatározott; modern, könyörületes konzervatív; ambíciók a társadalmi struktúrára és attitűdre vonatkozóan Sikeresség kulcsa: a tradicionális és a progresszív elemek összehangolása Sikeresség kulcsa: a tradicionális és a progresszív elemek összehangolása Egyéni és társadalmi felelősségvállalás Egyéni és társadalmi felelősségvállalás

III. A progresszív konzervativizmus bemutatása Társadalmi egyenlőség Társadalmi egyenlőség Társadalomelmélet Társadalomelmélet

Társadalmi egyenlőség Konzervatív eszközök a progresszív célok eléréséhez Konzervatív eszközök a progresszív célok eléréséhez Az egyenlőségről: nem öncél, burkeiánus szempontból és aktuálpolitikai szempontból középpontba helyezése indokolt Az egyenlőségről: nem öncél, burkeiánus szempontból és aktuálpolitikai szempontból középpontba helyezése indokolt Eszköz lehet: társadalmi szolidaritás, önkéntesség, erős harmadik szektor, társadalmi mobilitás és a lokalizmus megvalósításában Eszköz lehet: társadalmi szolidaritás, önkéntesség, erős harmadik szektor, társadalmi mobilitás és a lokalizmus megvalósításában Sikeresség megítélése: az emberek boldogsága, társadalmi jólét elérése, nemcsak gazdasági növekedés; egyenlőtlenség mértéke és a mentális problémák társadalmi szintű előfordulása Sikeresség megítélése: az emberek boldogsága, társadalmi jólét elérése, nemcsak gazdasági növekedés; egyenlőtlenség mértéke és a mentális problémák társadalmi szintű előfordulása Társadalmi mobilitás: egyenlő lehetőségek teremtése fontos a társadalmi mozgósítás szempontjából, egyes rétegek hátrányos helyzetének korrigálása alapfeltétel a versenyben Társadalmi mobilitás: egyenlő lehetőségek teremtése fontos a társadalmi mozgósítás szempontjából, egyes rétegek hátrányos helyzetének korrigálása alapfeltétel a versenyben Lokalizmus: decentralizáció, kistérségek, nemzet elemei Lokalizmus: decentralizáció, kistérségek, nemzet elemei

Big Society A közösségek és a civil társadalom regenerációja, a közösségi élet és a közszolgálat megújulása A közösségek és a civil társadalom regenerációja, a közösségi élet és a közszolgálat megújulása A társadalomelmélet alapelvei: (1) az idő pénz; (2) a kormánynak félre kell állnia; (3) működő demokrácia; (4) segíteni az emberek boldogulását A társadalomelmélet alapelvei: (1) az idő pénz; (2) a kormánynak félre kell állnia; (3) működő demokrácia; (4) segíteni az emberek boldogulását Egyéb fontos tényezők: demokratikus kontroll redisztibúciója Egyéb fontos tényezők: demokratikus kontroll redisztibúciója A modell lényege: A hatalom, a kontroll és a felelősség radikális újraelosztása, a helyi hatalom erősítése a központival szemben A modell lényege: A hatalom, a kontroll és a felelősség radikális újraelosztása, a helyi hatalom erősítése a központival szemben

Kritikák Mit konzerválnak még? Liberálisok Mit konzerválnak még? Liberálisok Fiskális szigor. A felelős politika „árnyoldalai” Fiskális szigor. A felelős politika „árnyoldalai” Társadalom-elméletének baloldali kritikája Társadalom-elméletének baloldali kritikája

Összefoglalás Pártpolitikai innováció meghatározása Pártpolitikai innováció meghatározása Új konzervatív eszme és Cameron bemutatása Új konzervatív eszme és Cameron bemutatása Kritikák ismertetése Kritikák ismertetése

Köszönöm a figyelmet!