A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Az orvosi szociológia oktatása a Szegedi Tudományegyetemen
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
E-learning és a multimédia
A fejlesztés hatása a szervezetre
A nevelés stílusa.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
OKJ vizsgák 2010 Informatika Szabó András Petrik TISZK.
A szakképzési rendszer változásai Szabó András. Új kihívások, régi problémák Tanulói létszám folyamatos csökkenése Szakképzés presztízsének hanyatlása.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
A rendészeti (rendőr) (szak)képzés jelene és jövője
ÁLLÁSKULCS ™ REHABILITÁCIÓS MENEDZSERI KÉPZÉSI ÉS SPECIÁLIS MUNKAERŐPIACI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER.
Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok.
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Lehetőségek a nagy létszámú
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Nemzeti szakképzés átalakítási lehetőségei Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető május 06.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Pedagógiai szakmai szolgáltatás
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) FIR Fórum – június 12. Finanszírozási.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Támogató szolgáltatások női aspektusai Illés Tímea.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
ÉVI – ETI VIRTUÁLIS ISKOLA Erdélyi Gábor
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Norvég Oktatási és Kutatási Főigazgatóság - Megyei Önkormányzat Oktatási Hivatala - Városi Önkormányzat Oktatási Hivatala Intézményfenntartói rendszer.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
MTSZ Oktatás Általános koncepció.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Kompetencia alapú szakoktatás
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga
Előadás másolata:

A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága. MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET Dr. Derera Mihály igazgató www.meosz.hu derera@chello.hu A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága.

A SZAKKÉPZÉS INTEGRÁCIÓJA A képzés és szakképzés integrációja nem új találmány. Régen alig volt szegregált képzés. A vezérelv nem a gyógy-pedagógiai megfontolás, hanem a józan ész volt. A lényeg: olyanra képezzünk, amelyben teljes értékű munkavégzés remélhető és úgy, hogy a képzés végén gyakorlatban legyen megvalósítható.

INTÉZMÉNYI AKADÁLYOK Ma minden generális probléma köteghez generális megoldás csomagot csatolunk, ahelyett, hogy a problémát egyénileg és egyéni hozzáállással kezelnénk. Mivel mindeni forráshiányos, ezért lemond a probléma megoldásáról. Megoldás: egy függöny, egy osztálytárs, egy másik gyakorlat

SZAKMAI AKADÁLYOK Nálunk egy szakma komplex elméleti egység, melyet 2-4 évig kell oktatni. Egy résszakma is komplex elméleti egység, melyet 1-2 évig kell oktatni. Miért? Azért, hogy az oktatónak legyen mit oktatni. Ténylegesen egy szakma 1-8 önálló, gyakorlati alapú egység, mely egységenként 1-3 hónap alatt megtanulható. Miért? Azért, hogy rögtön munkát lehessen vele végezni.

GYAKORLATI SZAKOKTATÁS Angol rendszer NVQ 1-5-ig terjedő gyakorlati fokozatokból áll. Felmenő rendszerben addig oktatunk, amig a képesség és szükségesség engedi. Azonnal hasznosítható, később bővíthető, tematikájában rugalmasan formálható.

CÉLRAVEZETŐ ÚT A gyakorlati egység alapú, Learning by doing módszerű oktatás egyenes út az ipari felhasználhatósághoz. Az alacsonyabb fokozatokat azok is képesek elvégezni, akik szellemi vagy fizikai állapotuknál fogva a teljes egészre nem alkalmasak (de így ők is munkába állíthatók) Kevesebb „teljes” fokozat kisebb teljes költséggel jár. Az egyes gyakorlati fokozatokon a gyakorlati munka változó követelményei jól átvezethetők.

NEHÉZ MEGLÉPNI (A szakképzők ellenszegülése) A gyakorlati alapú oktatás átvezetése a szakképzés rendszerébe kevesebb oktatót igényel. (Személyi és intézményi ellenérdekeltség) A gyakorlati alapú szakképzések bevezetését nem nemzeti és kormányintézmények, hanem a gyakorlati foglalkoztatók igényei vezérlik (Az intézmények ellenérdekeltek) Az oktatás sikerességét nem a bizonyítványok, hanem az elhelyezkedésre képes szakemberek száma mutatja. (Vizsgáztatói, személyi és intézményi ellenérdekeltség)

NEHÉZ MEGLÉPNI (A gyógypedagógus mint akadály) A gyakorlati alapú szakképzésben a gyógypedagógus nagyon szűk tanácsadó szerepet kap (a szakmához ugyanis nem ért), ezért a speciális problémákkal küzdő tanulók ilyen szakképzése ellen érveket fog felhozni. Mivel ezen hallgatók oktatását nem generális hanem egyéni megoldásokkal támogatjuk, a gyógypedagógiai szakma egy része úgy érzi, hogy kisemmizték a folyamatból. (Személyi és intézményi ellenérdekeltség)

NEHÉZ MEGLÉPNI (A pénz mint akadály) A gyakorlati alapú szakképzés eredményét a munkábahelyezés mutatja, ezért a csekély hatékonyságú képzések „lebuknak”, ezekre nem lehet pénzt osztogatni. Minisztériumi főosztályok, nemzeti háttérintézmények, tanácsadó testületek hatalma csökken. Mivel a fogyatékosok oktatása ilyen rendszerben szintén eredmény orientált, a gyógypedagógiai lufik egy része is kipukkan (eredmény híján). A pénz nem azért lesz akadály, mert nincs, hanem mert látszik, mennyit dobunk ki az ablakon. (Munkaerő piaci szervezetek válnak szükségtelenné)

REMÉNY A szakképzés jelenlegi rendszere fenntarthatatlan és céltalan, mert egyre inkább kell a termelési folyamatokban csakugyan részt vállalni képes munkaerő. A fogyatékosok 10%-a dolgozik az EU-s 55%-al szemben. Az egészségesek 56%-a dolgozik az EU-es 65-70%-al szemben. A lemaradókat 10 éven belül át kell képezni és munkába kell helyezni, mert nem tudjuk őket eltartani. Érdemi munka lesz bőven, csak hozzá kell látni.

OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET Köszönöm a figyelmet! MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET Dr. Derera Mihály igazgató www.meosz.hu derera@chello.hu