Gazdaságszociológiai alapfogalmak Csere, piac, munkareőpiac.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A turizmus rendszer környezete
Agrárgazdaságtan II. Előadás
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Regionális gazdaságtan 4.
A gazdasági fejlettség mutatói
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
V. A készletezés logisztikája
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Negyedik előadás Március 11
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Településmarketing Értékaudit.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdaságszociológia 2009.
Társadalmi szerkezet Szerep és státusz.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bevezetés az összehasonlító gazdaságtanba
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Elméleti közgazdaságtan
Csoport, szervezet, hálózatok
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Összehasonlító gazdaságtan
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Szociológia - Jogszociológia
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
MUNKAERŐPIACI ELMÉLETEK, KATEGÓRIÁK
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A településhierarchia és a településhálózat
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Gazdasági rendszerek.
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Gazdaságszociológiai alapfogalmak Csere, piac, munkareőpiac

A gazdaságszociológia tárgya A gazdasági folyamatok (termelés, csere és fogyasztás) és az ezekhez kapcsolodó intézmények társadalmi beágyazódottsága. (Polányi Károly)

A gazdaságszociológia tárgya A gazdasági folyamatok és intézmények nem kizárólagosan a gazdasági logikának megfelelően működnek, hanem a politikai és kulturális sajátosságoknak megfelelően strukturálódnak.

Egy példa: a gazdaság formális... A formális közgazdaságtani elmélet: az egyének pénzben is kifejezhető nyeresség maximizációra törekszenek. A csere az árúk piacon kialakult értékének megfelelően történik és ez a gazdasági folyamatok alapvető mechanizmusa

... és szubsztantív megközelítése A csere folyamata nem csak a gazdasági ciklus hanem a piaci terminusokban is nem leírható társadalmi viszonyok is kialakulnak, újratermelődnek. Az érték olyan tényezők hatására is alakul, mint bizonyos árukhoz, tranzakkciókhoz, viszonyokhoz kapcsolt jelentések.

Cseretípusok Reciprocitás Redisztribúció Piac

Reciprocitás A javak és szolgáltatások pénz nélkül történő cseréje. Viszonylag szimmetrikus csoportokon belül kialakult folyamat.

Reciprocitás A tranzakciók során másodlagos az elcserélt javak értéke. A csere alapját képező társadalmi viszonyok és kialakult pozicíók fenntartása a fontos. A fő szabályozó tényező a tradició által meghatározott társadalmi rend

Reciprocitás típusai –Általánosított –Kiegyensúlyozott –Negatív RECIPROCITÁS

Redisztribúció (újraelosztás) A „központ” – a meghatározó szabályozó tényező –Rendelkezik a megtermelt javak egy része fölött, meghatározza a beszolgáltatás formáit és volumenét –Eldönti az újraelosztás szabályait. Pl. a szocialista gazdaságszervezés

Piac A pénz mint közvetítő áru dominál. A termékek cseréje a személyes kapcsolatoktól függetlenül, az általános piaci viszonyok kontextusában folyó alkufolyamatok függvényében alakulnak. A résztvétel egyetlen előfeltétele a pénz feletti rendelkezés.

Cseretípusok A formák nem időben, egymást követően és feltételezően alakultak ki. Jelenleg is egyszerre létezhetnek. Polányi, milyen szerepe van egy adott cseretípusnak általában a társadalom intergrálásában?

Állam és gazdasági rendszer Piac- védő és szabályozó szerep. Infrastruktúra kiépítő és fenntartó. Szociális és általános társadalom integrációs funkció. –Egészségügy, szociális és jóléti rendszer –Oktatás, tudomány, kultúra, környezetvédelem Redisztributív funkció.

A gazdaság szintjei Alapismérv: az állami ellenőrzés és befolyás mértéke és formái. 1.Formális gazdaság = állami ellenőrzés + piaci értékesítés 2.Informális gazdaság = nem egyértelmű piaci viszonyok (pl. reciprocitás) kontextusában létrejött cserefolyamatok

A gazdaság szintjei (árnyalatok) Szürke gazdaság – nem teljesen piaci de konkurenciát jelent a piacinak Fekete (illegális) gazdaság – piaci logikában, működő csere, nincs állami ellenörzés, konkurencia a formális gazdasági keretek között működő piaci szférának.

A gazdaság szintjei (árnyalatok) A formális gazdaság általában (minimális szinten) bürokratikus szervezetként működik, legalábbis ez a fejlődési ideálja. Az informális szférára kevésbbé jellemző a bürokratikus szervezetként való megszervezés.

Bürokratikus szervezetek (Weber) Racionális munkamegosztás. Hierarchia. Szabályozott karrierminták. Személyetelenség Szabáyozott interakciók, kommunikációs minták. Írásbeli nyilvántartás, szerződések.

Az informális gazdaság Tőke és munkaerő nem válik el egymástól. A monetáris bérezés nem jellemző: eltartás, termékek, szolgáltatások. A formális szerződések nem jellemzők. Alacsony szintű szervezés

Az informális gazdaság Önfoglalkoztatók egy része. Kistermelés. Családi háztartás, gazdaság. Fő vagy kiegészítő, második gazdasági tevékenység. Az állam ellenőrzési körén kívűl eső gazdasági tevékenységek

Második gazdaság: mindazon kiegészítő jövedelemszerző tevékenységek amelyek a fő gazdasági tevékenység mellett végeznek. Magánjellegű tevékenységek és piaci aktivitások határán

Második gazdaság Lehet formális és informális Többnyire a rurális gazdaságszervezésre, illetve az elszegényedő rétegekre jellemző

Kereslet és életszínvonal

Foglalkoztatottak megoszlása formális-informális, első második gazdaság(ForrásWallace, Claire (ed.) 2003 HWF Surwey. Country Survey reports Wiena: IHS. P.410

Munakerőpiac Formális – informális Splitt – kétszintű munkaerőpiac –Primér –Szekundér Informalizáció

Könyvészet Polányi Károly (1989) ‘A gazdaság mint intézményesített folyamat’ in Czakó Á., Gyenei M., Lengyel Gy. Gazdaságszociológiai tanulmányok Aula kiadó, pp A.R , , A.G Service, E.R., Shalins, M.D., Wolf, E.R. (1973): Vadászok, törzsek, parasztok Budapest: Kossuth Könyvkiadó, pp