A pénz- és értékszállítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Aon – tények és számok Az Aon világ legnagyobb
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
Humán rendszerek, közszféra
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
ALT TÁROLÁS (T) RAKODÁS (R) SZÁLLÍTÁS (S) ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
KIEMELT INFRASTUKTÚRA- NAGYBIZTONSÁGÚ ÜZEM- VÉDELME.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
Biztosításgazdaságtan 9. téma
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Fontosabb tevékenységek a lehetséges folyamat technológiában: A- a jármű azonosítása B- tisztítás C- diagnosztikai.
Állam munkavédelmi feladatai
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Közforgalmú közlekedés szervezése 1.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Katonai Műszaki Doktori Iskola A katonai közlekedési rendszertechnika helye, szerepe a katonai műszaki tudományokban Szűcs László CSc / Előadás: án.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
tűzvédelmi tapasztalatai
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Munkahelyi egészség és biztonság
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
A veszélyes áruk vasúti szállításának szabályozása
KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Nonprofit Kft.
SÉRÜLÉKENY BIZTONSÁG Közlekedéstudomány a közlekedésbiztonság szolgálatában „KÖZLEKEDÉSI SÉRÜLÉSEK” KONFERENCIA Budapest, szeptember 26. Előadó :
„Közös ügyünk a biztonságos vasúti átjáró” Konferencia Bükfürdő, június KTE Vas Megyei Területi és Soproni Városi Szervezet KTE Közlekedésbiztonsági.
A Vasúti vizsgaközpont
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
© Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól.

Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
„Vám-és Pénzügyőrség - A gazdaság védelmében, mindannyiunk érdekében”
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A beiskolázás előkészítése
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Veszélyes áruk vízi szállítása
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MPK Nagyleállás 2016 Régió Biztonság MOL Régió Biztonság MOL.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
Hungarian Testing Board
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

A pénz- és értékszállítás alapelvei, kivitelezése, nyílt és álcázott szállítmányok. © Szabó Lajos

Fogalmak I. Pénz: Érték: Minden olyan bankjegy és érme, mellyel árut, szolgáltatást közvetlenül meg lehet vásárolni, beleértve a bel és külföldi fizetőeszközöket. Érték: Minden olyan tárgy, mely vagy anyaga, vagy kialakítása okán, vagy valamely egyezményen alapulva pénzben kifejezhető értéket képvisel. Minden egyéb olyan tárgy, melyet tulajdonosa meghatározott értékkel bírónak tekint, és arra vonatkozóan biztosítást kötni lehetséges. © Szabó Lajos

Fogalmak II. A pénz és értékszállítás A pénz és érték kísérés Pénz- és értékszállításról akkor beszélünk, amikor a vagyonvédelmi vállalkozó a tevékenységet saját eszközeivel, és alkalmazottaival, a megbízóval kötött szerződés alapján, teljes felelősséggel átveszi, őrzi, védi és a meghatározott induló állomásról a célállomásra szállítja. A pénz és érték kísérés Pénz- és értékszállítmány kíséréséről akkor beszélünk, amikor a szállítmányt a megbízó saját személyzete és eszközei útján szállítja, de a tárgy fizikai biztonságáról, veszélyhelyzetben, eltulajdonítási vagy megrongálási kísérlet esetén, a szállítók személye, vagy eszközei ellen intézett támadás esetén, a megbízott vagyonvédelmi cég szakemberei gondoskodnak, a megbízóval kötött szerződés alapján. © Szabó Lajos

Fogalmak III. Induló állomás: Ahol a szállítmányt a szállító, vagy a kísérő személyzet átveszi és amely időponttól a kockázatot a szállításért/kísérésért felelős vállalkozás viseli. Célállomás: Ahol a szállítmányt a szállító, vagy a kísérő személyzet átadja, és amely időponttól a kockázat a szállításért/kísérésért felelős vállalkozást már nem terheli, azt más veszi át tőle. Direkt szállítás: Csak egyetlen szállítmány közlekedik az induló és a célállomás között. Kapcsolt szállítás: Az induló és célállomás útvonalán közlekedve további pénz és/vagy értékszállítmányok továbbítása történik egyidejűleg ugyanazon szállítóeszközön, más induló és célállomásokkal, esetleg más megbízóktól kapott megbízások alapján. Járat: Adott induló-és célállomás(ok) között közlekedve rendszeresen végrehajtott szállítás, vagy kísérés. Közbeeső állomás (STOP): A járat – körszállítás – állomásai. Járdakockázat (biztosítói oldalról): A biztosítótársaság által meghatározott összeg, melyet pénz- és értékszállítás során, gyalogos szállítás esetén, az őrszemélyzet egy alkalommal kiszállíthat, illetve kísérhet. (Ugyanígy meghatározott értékű az egy szállítóeszközben /tárolóban/, vagy járműben elhelyezett értékhatár is!) Nyílt szállítás/kísérés: Amikor a biztonsági személyzet tagjai egyenruhában és cégjelzéssel ellátott járműveikkel, demonstratív megjelenéssel végzik a szállítmány biztonságos továbbítását. Leplezett (titkos) szállítás/kísérés: Amikor a biztonsági személyzet polgári ruhában, cégjelzés nélküli járművekkel, valódi tevékenységüket a környezet elől rejtve végzik a szállítmány biztonságos továbbítását. © Szabó Lajos

Speciális kockázatok és kezelésük Járdakockázat Kommunikáció, kapcsolattartás Útvonal ellenőrzés Forgalmi helyzetek Forgalmi akadályok Megfigyelés Követés Járat menetrend Jármű meghibásodás Baleset Átrakás Humán kockázatok © Szabó Lajos

Szállítás-kísérés műszaki és személyi feltételei MABISZ ajánlások C4.-es fejezet, MSZ EN 1063:2000 (DIN 52290) Központi telephely KO 5 kockázati osztály követelményeinek kell megfeleljen, az MSZ EN 50130-as szabványsorozat alapján A cég teljes körű tevékenységi szabályzattal kell rendelkezzen Az objektumok biztonsági rendszere teljes körűen dokumentált kell legyen Az objektumvédelemben a legmagasabb szintű követelményeket kell teljesítsék az alkalmazott megoldások és eszközök. Speciálisan kiválasztott őrszemélyzet, folyamatos képzéssel © Szabó Lajos

A szállítás eszközei Közúti járműpark Speciális konténerek Páncélautó Kísérő, előfutó kocsi, Motorkerékpárok Speciális konténerek Vasúti Vízi Légi szállításhoz Értéktároló Táskák ~ Konténerek ~Zsákok ~Tasakok ~Plombák ~Csomagoló fóliák ~Kötegelő szalagok © Szabó Lajos

Járművek speciális követelményei a gépjármű páncélozása (vezetőfülke, rakodótér, motor) feleljen meg az MSZ EN 1063: 2000 szerinti C 1-4 szinteknek C4: a gépjármű robbanásbiztos üzemanyagtartállyal legyen szerelve, amely lövedék áthatolásakor az üzemanyag berobbanását megakadályozza a kerékgumik/ gumi-rendszerek olyan kialakításúak legyenek, amelyek sérülés esetén is biztosítják a gépjármű kormányozhatóságát és továbbhaladását a kísérő gépjárművek, a páncélautó és a központ közötti – tetszőleges irányú – folyamatos kapcsolattartást meg kell oldani az érték be- és kirakodását a gépjárműben kialakított zsiliprendszerrel kell megoldani A járműben értéktároló rekeszekben kell elhelyezni a szállításhoz használt konténereket, zsákokat © Szabó Lajos

Személyzet speciális eszközei a szervezet saját tulajdonú lőfegyverekkel rendelkezzen a fegyverek száma az őrszemélyzet létszámához és a feladatok ellátásához megfelelő legyen a fegyverekhez (mindenkor) a vállalt munkák ellátásához megfelelő mennyiségű lőszer álljon rendelkezésre a fegyverek szükséges karbantartása, naprakész műszaki állapota biztosítva legyen az őrszemélyzet szolgálatellátása közbeni védelmet szolgáló védőeszközök a mindenkori létszámhoz igazított mennyiségben álljanak rendelkezésre: golyóálló mellények sisakok/védőálarccal légzőkészülékek híradóeszközök/személyi kommunikációs technikák tűzoltó és elsősegélynyújtó eszközök © Szabó Lajos

A pénz és értékküldemények feldolgozása Értéktárak Szakképzett személyzet, A pénzfeldolgozás technikai eszközei Érme és bankjegyszámlálók Csomagoló berendezések Bizonylati dokumentáció Belső ellenőrzési rendszer © Szabó Lajos

Értéktárak speciális követelményei 3/1994. /PK.13./BAF számú rendelkezés az egyes bankbiztonsági követelmények meghatározásáról A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 10/2001. számú ajánlása a pénzügyi szervezetek működésének biztonsági feltételeiről MABISZ ajánlás C3 fejezet © Szabó Lajos

Leplezett szállítmányok A szállítás eszközei – gépjárművek – külsőleg nem különböznek a „szokásos” járművektől. A feladatnak megfelelően, szükség szerint előfutó és követő járművel biztosított a szállító. Speciális vezetéstechnikai tréning és a jármű jellegzetességeihez igazodó gyakorlat alapkövetelmény. A személyzet csakúgy, mint a járművek nem feltűnő, nem visel formaruhát, eszközeit rejti. A végrehajtás módszertana, technikai és biztonsági követelményei a szállítmány értékének megfelelőek, de általában a legmagasabb biztonsági fokozatnak felelnek meg. © Szabó Lajos

Értékszállítmányok kísérése Javasolt az őrszemélyzet a szállítójárművön való elhelyezése Értéktől, veszélyeztetettségtől függően kísérő, vagy előfutó és kísérő járművek szükségesek. Konvojban való közlekedés speciális követelményei Együttműködés a rendőrséggel © Szabó Lajos

Gyalogos szállítás, kísérés Nagy kockázatú megoldás Speciális felkészítést igényel Szállító mellé egy fő biztosító őr Kísérés esetén egy főtől akár 5 főig is növelhető a kíséret létszáma A kísérés megfelel a személyvédelmi feladatnak, hiszen azt a személyt kell védeni, akinél az érték van. A személyvédelemnél alkalmazott speciális eszközök itt is bevethetők. © Szabó Lajos