A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
Makroökonómia gyakorlat
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
Pénzpiac.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Előadás 31 Pénz vagy értékpapír? -- a háztartások pénzigénye Előnyök és hátrányok :  A pénznek nincs hozadéka - hátrány  Az értékpapírnak vannak költségei.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csortos Orsolya, Kádár András
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Mi a makroökonómia? Az egyes gazdasági szereplők helyett
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
pontszám eredmények   (%) db % kumulált % 1 4,17 0,00 2 8, ,50 15
Neoklasszikus szintézis
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Árfolyam, Fizetési mérleg, Nyitott gazdaság
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Pénzmennyiség mutatói, Likviditás, Infláció
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Elmélettörténet Monetarizmus.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
Makroökonómia 1. ea..
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly
A teljes keynesiánus modell
A gazdasági élet problémái
A neoklasszikus modell összefoglalása
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Közgazdasági ismeretek I október 14. előadó: Herczeg Bálint 2. évf. doktorandusz.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Elérhetőség Telefon: (37)
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Gyakorló feladatok zh-ra
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Közgazdaságtan II 1. Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Előadás másolata:

A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6. Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13. A makroökonómia mutatói Czagány László február 20. Nemzeti jövedelem: termelés, elosztás, felhasználás február 27. Gazdasági növekedés március 6. Munkanélküliség és infláció I. március 13. Munkanélküliség és infláció II. március 20. Zárthelyi dolgozat I. március 27. A nyitott gazdaság április 10. Az aggregált kereslet I. Nagy Benedek április 17. Az aggregált kereslet II. április 24. Az aggregált kínálat május 8. A fogyasztás május 15. Zárthelyi dolgozat II.

MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS INFLÁCIÓ II. PÉNZ ÉS INFLÁCIÓ Mi a pénz? A pénz mennyiségi elmélete A seigniorage Infláció és kamatlábak A nominális kamatláb és a pénzkereslet Az infláció társadalmi költségei A hiperinfláció A klasszikus dichotómia

1. Mi a pénz? a) A pénz fogalma, funkció b) A pénz fajtái Olyan eszköz, ami bármikor felhasználható tranzakciók lebonyolítására. funkciói: Vagyontartási Értékmérő Forgalmi eszköz b) A pénz fajtái Papíralapú pénz Árupénz (arany; aranystandard)

c) A papíralapú pénz kalakulása Yap-szigeti mészkőérme, a „fei” aranyrög aranyérme állami aranybizonylat fedezet nélküli papírpénz d) A pénzmennyiség befolyásolása és mérése pénzkínálat: rendelkezésre álló pénzmennyiség Monetáris politika Nyíltpiaci műveletek szabályozó: JEGYBANK

M1 M2 M3 Hogyan mérhető a pénzmennyiség? készpénz (bankjegy, érme) látraszóló betétek M3 + rövid lejáratú betétek + hosszú lejáratú betétek

2. A pénz mennyiségi elmélete a) Tranzakciók és a mennyiségi egyenlet Tranzakcióktól a jövedelemig: b) A pénzkeresleti függvény és a mennyiségi egyenlet : Az emberek által tartani kívánt pénzmennyiség egyenlete Pézpiaci egyensúly esetén:

lehetséges magyarázata c) Konstans forgási sebesség „M” meghat. Ha „V” konstans: Nominális GDP d) Pénz, árak, infláció Az infláció egy lehetséges magyarázata Ha „Y” és „V” adottság, akkor: másképpen: M(%) + V(%) = P(%) + Y(%)

3. A seigniorage „inflációs adó” M nő  P nő Az állami kiadások fedezésének módjai: adók kivetése hitelfelvétel pénzkibocsátás seigniorage: A pénzkibocsátásból származó bevétel következmény: M nő  P nő „inflációs adó” akik fizetik: a pénz birtokosai

4. Infláció és kamatlábak a) Nominális kamatláb, reálkamatláb nominális: amit a bank fizet… reál: amennyivel a vásárlóerő nő… A reálkamatláb a nominális kamatláb és a (várható) inflációs ráta különbsége. Képletben: , illetve: b) A Fisher-hatás Fisher-egyenlet: Fisher-hatás: Az inflációs ráta 1%-os növekedése 1%-kal növeli a nominális kamatlábat.

5. A nominális kamatláb és a pénzkereslet a) A pénztartás költsége r A pénz reálhozadéka: Más vagyon reálhozadéka: A pénztartás költsége: b) A kibővített pénzkeresleti függvény Eddig: Immár:

6. Az infláció társadalmi költségei a) Várt infláció cipőtalpköltség étlapköltség relatív árak instabilitása torz adórendszer tervezési nehézségek b) Nem várt infláció adós nyer, hitelező veszít fix nyugdíjak túlzott kockázatkerülés a nagy infláció ingadozó infláció

„ÓZ” The Wonderful Wizard of Oz L. Frank Baum William Jennings Bryan William McKinley „ÓZ”

7. A hiperinfláció a) A hiperinfláció költségei felduzzadt cipőtalpköltség követhetetlen árváltozások az árak információs funkciója megszűnik adóbevételek reálértéke zuhan a pénz „elhordásának” költsége b) A hiperinfláció okai a pénzkínálat túlzott emelkedése bankóprés (pl. háború idején) seigniorage-hiperinfláció-költségvetési hiány spirál

8. A klasszikus dichotómia a) A makroökonómia változói Nominálisváltozók: Reálváltozók: reál GDP tőkeállomány relatív árak stb. árszínvonal inflációs ráta pénzbérek stb. b) A klasszikus dichotómia A reálváltozók és a nominális változók elméleti szétválasztása Egy példa: A pénz semleges!

Ez az előadás nem jöhetett volna létre, ha sohasem él… Irving Fisher (1867-1947)