Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Fontos fogalmak az informatikában.
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
A MEK szolgáltatásai a mobil világ számára
Az iskolai könyvtár állománya
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Készítette: Takács Krisztina
MP4 lejátszók.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Könyvtárhasználat.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
A NAT jövője az informatikán innen és túl Reményi Zoltán.
Info-Periszkóp Mezőgazdasági külső információs rendszer fejlesztési tapasztalatai Pető István – Szent István Egyetem, Gödöllő Gazdasági Informatika Tanszék.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Magyar Szó Lapkiadó, Újvidék DÉLVIDÉKI KÖZÉLETI NAPILAP
Debrecen, március 27. Internet Fiesta 2008 Könyvtárak akadálymentesítése az Interneten Internet Fiesta 2008 Debrecen, március 27.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
Elektronikus könyvtárak a mobil világban „BESZÉLJÜNK EGYMÁSSAL, TANULJUNK EGYMÁSTÓL!” Könyvtárak összefogása a tudásért Országos Könyvtári Napok
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
KÖNYVTÁR információforrások és szolgáltatások FELHASZNÁLÁS céljából rendezett gyűjteménye.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Az MKE 15. országos konferenciája
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Az információs társadalom. Az elmélettől a politikai gyakorlatig
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Légrádi László (NHL4JL), Informatikus – könyvtáros szak, Második évfolyam A Public Relations elmélete és gyakorlata Beküldendő feladat: Egy arculatértékelési.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Moduláris könyvtári rendszer elektronikus dokumentumgyűjtemények kezeléséhez: az eleMEK projekt Drótos László Perlaki Attila Országos Széchényi Könyvtár,
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
Online és e-könyvek Hasonlóságok és különbségek. Tartalom és funkcionalitás A hagyományos print könyv tartalma elektronikus formátumban + kiegészítő funkciókkal:
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Fájlrendszerek.
Gyűjtemény mint rendszer
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A digitális kompetencia fejlesztése
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
PDA - trend és valóság Geges József Ph.D.
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Előadás másolata:

Dr. Élő Gábor 2008. július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája Számítógépes eszközök új fejlődési irányai: specializálódás vagy összeolvadás? Dr. Élő Gábor 2008. július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája

Mi van a táskában, zsebekben?

A győri Széchenyi István Egyetem Információs Társadalom Oktató- és Kutatócsoportja már évek óta foglalkozik számítógépes terminálok innovatív fejlesztésével, különböző újszerű részegységek kialakításával. Több lépcsőben vezették a Digitális Palatábla Projektet (www.digipala.hu), ami a közoktatásban használható új szemléletű elektronikus eszköz megalkotását célozta. A kutatás elméleti megalapozása szélesebb körben foglalkozott az elektronikus könyv és az olvasó egység kérdéseivel és a fejlődési trendeket máig is követi.

A számítástechnika, az informatika és a telekommunikáció mára egymást erősítő, makrojellegű konvergenciafolyamatot alkot (általában infokommunikációnak nevezzük), és ebben több önmagában is konvergenciát mutató részfolyamat azonosítható. Ezekben a folyamatokban három fő kérdést érdemes kiemelni: Eszközszinten a specializálódás vagy az összeolvadás jelenik meg? Az elérhető digitális tartalmak központosított vagy elosztott rendszerekben jelennek meg? A személyes felhasználás önálló vagy automatizált jelleggel fejlődik?

Az elektronikus könyv megjelenése és szerepe a szöveg „kezelése” találkozik a mobilitással és a személyes használattal 1971, 1995, 1998 egy olyan, digitális objektum formában létező szövegszerű mű, amely egy vagy több szabványos egyedített azonosítót, metaadatot és a tartalom monografikus szövegtestét tartalmazza acélból, hogy kiadassék és elektronikusan elérhetővé váljék. olvasó egység

Meghatározó elemek Az elektronikus könyv három meghatározó eleme: digitális formátum (de facto szabványok) a formátumot kezelő számítógépes alkalmazások (olvasóprogramok) az alkalmazásokat futtató eszközök (hordozható számítógépszerű eszközök)

Formátumok, alkalmazások, eszközök Adobe PDF, HTML 1.0 Microsoft Reader LIT Mobipocket Windows Mobile, Symbian és Linux Bennfoglalt operációs rendszerek Palmtop, notebook, MPEG lejátszók stb.

Lehetőségek Vagyis elmondhatjuk, hogy ma mindenkinek van már olyan eszköz a birtokában amelyen elektronikus könyvet olvashat, tehát a lehetőség adott. De hol van amit olvasni lehet? A könyvtárban.

Könyvtár? Ha a kölcsönzést tekintjük, akkor nem. Ha a megőrzést, az elérhetőséget és a szakmai tudást tekintjük, akkor igen, de nyilvánvalóan más technológiai formában (pl. Magyar Elektronikus Könyvtár). Ha a személyes tanulási és művelődési igényt tekintjük akkor is mindenképpen szükség van a könyvtári és a könyvtárosi támogatásra, mind a „genius loci”, mind a „tutor” szerep megtestesüléseként.

Digitális Palatábla Program Egy hazai projekt az elektronikus könyv tágabb terében: A „digitális palatábla” egy olyan alacsony költségű mobil célszámítógép, mely minden eddiginél rugalmasabban és nagyobb mértékben segíti a tanár és a tanuló közös, és a tanuló egyéni munkáját egyaránt. www.digipala.hu

Állítások 1. Az oktatásban és művelődésben szerepet játszó tartalmak a szöveg rovására nyernek teret. A hang és a mozgókép befogadása és értelmezése az olvasástól veszi el az időt. A tartalmakat univerzális lejátszók teszik befogadásra alkalmassá, ez lehet külön eszköz vagy bennfoglalt alkalmazáskörnyezet. Az eszközök kiválasztásakor az adott funkcióhoz szükséges képernyő mérete lesz a döntő.

Állítások 2. A könyvtárak szerepe a hagyományos tevékenységeik rovására változik a közvetlen személyes szolgáltatások irányában. A számítógépes hálózatokon minden olyan tartalom felhalmozódik, ami a felhasználók számára szükséges, és a kritikus kérdés a megtalálás lesz. A számítógépes eszközök személyes elérhetőségét nem korlátozza a technológia, inkább a piaci viszonyok a meghatározóak.

Köszönöm a figyelmet!