Vasútijármű-karbantartó műhelyek minősítése (CMW)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információcsere a vasúti járművek karbantartása során
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
RCH, mint karbantartásért felelős szervezet (ECM) kapcsolatrendszere
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
10. Tétel.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
az elektronikus építési napló
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
EU-s pályázatok írása és módszertana
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Munkahelyi egészség és biztonság
7. hét: Az EN ISO 14001:2005 KIR szabvány
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
UIP igazgatói bizottsági ülés Hamburg Beszámoló Franz Kaminski Waggonbau Hungária Kft MVME taggyűlés Budapest, május 19. Előadó: Szabó.
eredmények VI-VIII. hónap
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
ALAPOK TISZTÁZÁSA ROBOT LLA A robotcellák a gépdirektíva (2006/42/EC) értelmében „gép”-nek minősülnek, így CE jelölésre kötelezettek. Az egyes részegységek.
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Vasútijármű-karbantartó műhelyek minősítése (CMW) Franz Kaminski Waggonbau Hungária Kft Vasútijármű-karbantartó műhelyek minősítése (CMW) ERA-ajánlás Első lépések – önminősítés Előadó: Szabó Csaba ügyvezető MVME taggyűlés Szombathely, 2010. szeptember 28.

MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28 Előzmények Hiányzik az egységes minősítési rendszer, A vasútvállalatok, illetve az ECM-ek mögötti karbantartási szállítói lánc nem szabályozott, A műhelyek minősítését összhangba kell hozni az ECM-ek minősítésével, illetve a vasútvállalatok felelősségvállalásával, A minősített műhelyeket európai szinten nyilvántartásba kell venni, ERA és EB közös ajánlás – minősítő szervezet híján a műhelyeknek önértékelést kell tenniük az ajánlás szerinti biztonsági, kompetencia- és dokumentummanagement kritériumok teljesüléséről CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28 Definíció Karbantartóműhelynek tekintendő minden olyan üzem, vagy mobil karbantartó szervezet, amely saját szervezeti keretei között; saját munkavállalóival, eszközeivel, egyedi, vagy keretszerződés keretében; vasútvállalatok, vagy ECM-ek számára vasúti járművek, vagy részegységeik, alkatrészeik karbantartásával és javításával üzletszerűen foglalkozik. A karbantartóműhelynek minden karbantartási tevékenységről nyilvántartást kell vezetnie, és ez alapján a megrendelő számára megfelelő tájékoztatást és igazoló bizonylatot kell szolgáltatnia CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28 Az ERA-ajánlás a műhelyek végezzenek egy átfogó önellenőrzést az ajánlásban megfogalmazott kritériumok alapján, az önellenőrzés szolgál a nyilvántartásba vételhez szükséges önminősítés alapjául. az javasolt rendszer tekintetbe veszi az ECM-ek minősítésére kiadott ERA-ajánlást az önellenőrzést elvégzett műhelyek – amennyiben az ajánlás követelményeit teljesítik – megadott formában nyilatkoznak a feltétel teljesüléséről az ERA felé az ERA a nyilatkozattevő műhelyeket nyilatkozatuk alapján felveszi a minősített üzemek listájába CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények I. 1. Management A karbantartóüzemnek olyan, egyértelműen definiált irányítási rendszerrel kell rendelkeznie, amely az ajánlásban megfogalmazott követelmények konzekvens végrehajtását lehetővé teszi. (pl. ISO 9001) Az üzemnek írásban meghatározott munkaszervezettel kell rendelkeznie, a szervezeti rendnek tartalmaznia kell a szervezeten belüli felelősségi rendet, beleértve a teljesítésben résztvevők személyi felelősségvállaló nyilatkozatait a végátvételért és az üzembehelyezhetőségi nyilatkozatért felelős pozíció és személyek azonosítását a felelős műszaki vezető megnevezését Beszállítók kezelésére és értékelésére megfelelő folyamatoknak kell lenniük, a beszállítók és kompetenciájuk rendszeresen értékelendő CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények II. Management Kockázatkezelés: az üzemnek minden tevékenységére kiterjedő kockázatértékelést, és ennek alapján kidolgozott kockázat- illetve kárenyhítési politikát kell kidolgoznia. A biztonsági szempontból releváns tevékenységekre a pontos személyi-, tárgyi-, és szervezeti feltételeket, illetve eljárásokat, azok dokumentációs rendjét írásba kell foglalni. Ugyanígy az ebből eredő kockázatokat külön értékelni kell. Ilyen tevékenységeknek számítanak mindenek előtt: felelős vezetők tevékenysége, hegesztés- és kötéstechnika, roncsolásmentes anyagvizsgálatok végátvétel és üzembe helyezés CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények III. Management Változásmenedzsment: a tevékenység bővítése, vagy kiterjesztését megelőzően írásosan szabályzott eljárásokat kell alkotni, hogy a tevékenységbővítéshez szükséges erőforrások megfelelőségét, biztonságra gyakorolt hatását elemezzék, különös tekintettel képzettség, szükséges kompetenciák eszközök és technológiák, biztonság és egészségvédelem, információ és kommunikáció tekintetében CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények IV. Kompetenciakezelés Az üzemnek szabályzott folyamatokat kell bevezetnie a tevékenységhez szükséges személyi kompetenciák kijelölése, fejlesztése és értékelése tekintetében, különösen egészségi és pszichikai alkalmasság tevékenységhez szükséges képesítés és képzettség, kompetencia-értékelés, nyilvántartás biztonság szempontjából releváns feladatokhoz szükséges kompetenciák előírása kompetenciaminősítés tekintetében CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények V. Eszközmenedzsment Az üzemnek szabályzott folyamatokat kell bevezetnie a tevékenységhez szükséges eszközök kijelölése, fejlesztése és értékelése tekintetében, különösen mérőeszközök, mérésügy mérések nyilvántartása, visszakereshetősége mérőeszköz-nyilvántartás eszközök karbantartása, használatra alkalmas állapota, biztonság szempontjából releváns feladatokhoz szükséges eszközök meghatározása, munkahelyi biztonság és egészségvédelem, ergonómia eszköz-, anyag- és alkarészbeszállítói lánc felügyelete tekintetében CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények VI. Munkabiztonság és foglalkozásegészségügy Az üzemnek különös figyelmet kell fordítania a biztonságos és egészséges munkakörnyezetre, illetve az erre vonatkozó nemzeti és közösségi szabályokra. (89/391/EGK) A szabályzott munkakörnyezethez sorolandó: műhelyek, nyílt munkaterületek, szabadtéri vágányzat, állomási, vágányközi munkák környezete CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények VII. Információmenedzsment Karbantartási dokumentumok: Minden karbantartási munkára vonatkozó szerződés keretében a megrendelőnek legalább az alábbi információkat kell biztosítania a műhely számára: alkalmazandó előírások (műszaki és jogi), műszaki specifikációk, a jármű karbantartási terve, alkatrészkatalógus, az azonos biztonsági szintet biztosító alternatív cserealkatrészek megnevezésével, felhasznált anyagok jegyzéke, beleértve a szükséges munkavédelmi és –egészségügyi előírásokat, Vevőspecifikus előírások gyűjteménye, különös tekintettel a biztonság szempontjából számottevő eljárások specifikációjával, illetve a karbantartási/üzemi határértékek megadásával, Azon alkatrészek és alrendszerek jegyzéke, melyekre külön jogszabályi feltételek vonatkoznak (pl. nyomástartó edények), valamint a vonatkozó jogszabályok megnevezése. A felsorolt dokumentumok a karbantartási szerződés részét kell képezzék! CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények VIII. Információmenedzsment Karbantartási dokumentumok: A műhelynek dokumentál eljárásokat kell bevezetnie a: a szerződés szerint a vavő által rendelkezésre bocsátott dokumentációk teljeskörűsége és hitelessége ellenőrzésére és biztosítására, a szerződés teljesítéséhez szükséges dokumentációk kezelésére, a szerződések kapcsán rendelkezésre bocsátott műszaki információk munkautasításokká való feldolgozására, a munkautasításoknak a karbantartási dokumentumokban hivatkozott jogszabályok előírásainak megfelelő kidolgozására, a munkautasítások hozzáférhetőségének és olvashatóságának biztosítására, a munkavégző személyzet számára a megfelelő oktatás biztosítására, a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

Követelmények IX. Információmenedzsment Nyilvántartások: A műhelynek minden elvégzett karbantartási tevékenységről nyilvántartást kell vezetnie. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a munkavégző személyzet, valamint a felhasznált szerszámok, berendezések, alkatrészek és anyagok adatait.: A vevő tájékoztatása A műhelynek szabályzott eljárásokat kell kidolgozni a megrendelő tájékoztatására a szerződés szerint elvégzett munkákról, a munkavégzés során feltárt, biztonsági kockázatot jelentő hibákról Karbantartási rendszer-kézikönyv Mindezen dokumentációkra vonatkozó követelményeket „Karbantartási rendszer-kézikönyv” formájában kell összefoglalni. Ezt a kézikönyvet a műhely személyzete, a nemzeti biztonsági hatóság, illetve a minősítő szervezetek számára hozzáférhetővé kell tenni. CMW - műhelyek minősítése MVME-tagygyűlés, Szombathely, 2010.09.28

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MŰSZAKI HATÓSÁGI ENGEDÉLY Önminősítés SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MŰSZAKI HATÓSÁGI ENGEDÉLY MIR KIR VÉSZHELYZETI INTÉZKEDÉSI TERV VV ENGEDÉLY MVSZ FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYZAT HEGESZTŐÜZEMI MINŐSÍTÉS RM ANYAGVIZSGÁLATI TANUSÍTVÁNY

Köszönöm figyelmüket!