Atipikus foglalkoztatás trendjei és tendenciái Magyarországon és Szlovákiában empirikus vizsgálatok tükrében Budapest, 2014. május 22. (ISBN: 978-963-9559-54-7)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Választások és döntések A közszolgálati életpályamodell
Advertisements

Révkalauz, Fókuszban az atipikus foglalkoztatás munkáltatói Fórum
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A Kormány intézkedései és tervei
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
ATIPIKUS FOGLALKOZTATÁS A KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JEGYÉBEN
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
1 A „B oldalon” is vannak jó számok, avagy kivezetés a munka világából coaching segítségével Életutak – generációk – ünnepek Szakmai konferencia ISBN:
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
Válságkezelés A válság természete Mérete Mérete Oka: a világ pénzügyi rendszere Oka: a világ pénzügyi rendszere Az export piacokon keresztül.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Kismama Karrier Központ és Alternatív Főiskola
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Egy nem-konvencionális forma
Határon átnyúló munkaerőpiac Komárom térségében
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkaerő-piaci szereplők kapcsolata év a munkaerő-piacon.
Tudásmenedzsment nemzetközi vállalatok helyi leányvállalatainál Magyarországon egy 2010-es empirikus vizsgálat tükrében Dobrai Katalin – Farkas Ferenc.
Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Általános laboráns képzés válaszul a munkaerő-piaci helyzetre
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Közfoglalkoztatás Budapesten Adatok* budapesti országosLakónépesség: Munkanélküliségi ráta : 3,5 % 7.8 % Magát munkanélkülinek.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
BILANCIA A magyarországi kutatás eredményeinek bemutatása Budapest, június 25.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
“TE IS részese lehetsz” EQUAL konferencia Cséfalvay Ágnes.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Milovecz Ágnes–PTE KTK Király Ágnes–PTE KTK Poór József–SJE GTK
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Aktivitás, közfoglalkoztatás, esélyek Budapesten Kulinyi Márton
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
„Út a munkához”program
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Atipikus foglalkoztatás trendjei és tendenciái Magyarországon és Szlovákiában empirikus vizsgálatok tükrében Budapest, 2014. május 22. (ISBN: 978-963-9559-54-7)

Bevezető gondolatok Felsővezetői kihívások 2014 Elkötelezett alkalmazottak és elégedett vásárlók Csak az tud jól bánni ügyfeleivel és vevőivel, akivel jól bánnak

Napjaink foglalkoztatási kihívásai Globális 200 millió munkanélküli a világon 2012-ben 4 millióval nőtt a munkanélküliek száma Erősebb foglalkoztatás az export iparágakban Új munkahelyek követelményei sokszor hiányoznak Különösen nehéz a helyzet a fejlett országokban „Elveszett generáció” megjelenése a fiatal munkanélküliség miatt EU és VB programok Forrás: Global Employment Trends 2013, ILO

Napjaink foglalkoztatási kihívásai Magyarország (1) 4 millió 78 ezer foglalkoztatott 400ezer munkanélküli (10,8%) Magyarországon 2013-ban valamelyest csökken a munkanélküliek száma 55%-os foglalkoztatási ráta Magasabb foglalkoztatás az export iparágakban Új munkahelyek követelményeit sokszor nehéz teljesíteni Különösen nehéz helyzetben vannak az elmaradott régiók Fiatalok körében igen magas a munkanélküliség Jelentős növekedés a közfoglalkoztatás területén Kormányprogramok Újdonság a magyarok külföldi mobilitása Forrás: KSH és TÁRKI, 2013

Foglalkoztatás Befolyásolók 5

Atipikus foglalkoztatás Fogalma Napi munkaidő hossza (részmunkaidő, rugalmas munkaidő-beosztás, munkakörmegosztás) Az alkalmazás időtartama (napszámos munka, bandamunka, segítő családtag, határozott idejű munkaviszony, egyszerűsített munkaviszony) A munkavégzés helye (távmunka, bedolgozói jogviszony) A jogviszony kettőnél több alanya miatt atipikus jellegűnek tekintett munkaviszonyok (munkaerő kölcsönzés) Szociálisan védett” foglalkoztatás (közmunka, közhasznú munka, stb.) Forrás:Nacsa, 1997

Projekt bemutatása Felmérések Közösen a Jövő Munkahelyeiért projekt (2012-2014) Cél: Foglalkoztatás tipikus és atipikus fontossága Résztvevők: Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Kar Szent István Egyetem GTK TTI Menedzsment és HR Kutató Központ Kutatás részei Elméleti tanulmány Felmérések Egyének (200-200 fő Komárom-Révkomárom) Vállalatok (Szlovákia/n=55 és Magyarország/n=230) Zárás (konferencia és összefoglaló tanulmány)

Projekt bemutatása Helyszínek

Vállalatok Hipotézisek teljesülése (n = 274) H11: A munkaadók leginkább létszám és bércsökkentéssel reagálnak a válságra Részben igaz H12:A magyar és szlovák cégek nem homogén módon reagálnak a foglalkoztatás terén a válságra. Igaz H13: A válság elhárítási reakcióiban a személyi jellegű megoldások helyett inkább a hosszabb távú intézkedések a jellemzőek. H14: Az atipikus foglalkoztatás se Magyarországon, se Szlovákiában nem kedvelt forma.

Vállalatok Hipotézisek teljesülése (n = 274) Külföldi és vegyes tulajdonú vállalatok jóval nagyobb arányban hajlamosak és hajlandók külföldi munkavállalókat foglalkoztatni A külföldi és a vegyes vállalatok jóval nagyobb hajlandóságot mutatnak a kölcsönözött (és nagyrészt külföldi) munkaerő alkalmazására, mint a hazaiak. Az „atipikusok” iránti attitűdök nem elsősorban a vállalati méretekkel, nem is a tulajdonosok nemzeti hovatartozásával stb. függnek össze, hanem a gazdasági várakozásokkal

Munkanélküliek Hipotézisek teljesülése (n = 400) H21: Válaszadóink életkora meghatározza az atipikus formák iránti attitűdjeiket Részben igaz H22: Az álláskeresők kényszerből fogadják el az atipikus formában történő munkavégzést Igaz H23: Az atipikus formában történő munkavégzés rontja a normál formában történő elhelyezkedés esélyét H24: A nők (főképp kisgyermekes anyák) és a pályakezdők preferálják elsősorban az atipikus formákat Nem igaz H25: A közfoglalkoztatás rendelkezik a legalacsonyabb preferenciaszinttel

Figyelembe kell venni az új álláshelyek nettó hatásait is Következtetések Jelentős felvilágosító munka elvégzése szükséges az atipikus munkavégzési formák terén A munkanélküliek a szomszédos országokban is hajlandóak lennének munkavégzésre Oly sokféle az atipikus formákkal kapcsolatos kérdés, hogy azok együttes kutatása külön ajánlott Figyelembe kell venni az új álláshelyek nettó hatásait is

Köszönöm a figyelmüket! Dr. Poór József egyetemi tanár, (CMC) HSZOSZ elnöke e-mail:poorjf@t-online.hu mobil:+36-20-464-9168 13