Valóban az m-learning az e-learning jövője?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
Virtuális oktatási környezet kialakítása
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
Az e-tanulás. •Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. –Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát,
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Miskolczi Ildikó
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Informatikai megoldások egy kézből
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
Hogyan legyünk e-tanárok?
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
MS IT Akadémia Sisák Zoltán kuratóriumi elnök HTTP Alapítvány.
e-Learning a tanárképzésben
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
E-learning Kovácspál Eszter.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az E-TANÁR portál © Dr. SERES TechConsult 2008.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
A számítógépek története
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
Készítette:Pohl Kristóf Felkészítő tanár:Mógorné Áment Erika Református Általános Iskola Balatonfüred 8230 Balatonfüred, Iskola u. 2.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Kommunikáció a felsőoktatásban Rós László PTE BTK, április 14.
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Hajós Katalin Budapest, június 5.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Ilyen számítógépet szeretnék
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
<Fejléc - Előadás címe>
Nemzeti Köznevelési Portál
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Előadás másolata:

Valóban az m-learning az e-learning jövője? Megjelent egy statisztika az asztali számítógép + notebook kontra okostelefon + táblagép eladások 2005. és 2013. közötti alakulásáról.

2011-ben van egy inflexiós pont: Asztali PC Notebook Okostelefon Táblagép

Valóban az m-learning az e-learning jövője? E szerint az asztali számítógépek eladása stagnál, a notebookoké lassan növekszik – a táblagépek 2010-es megjelenése után – , 2011-től az eladott mobil eszközök száma meghaladja az előbbiek összességét. Azonnal megkezdődtek a jósolgatások, hogy az e-learningben a mobil eszközök veszik át a fő szerepet, az elektronikus tanítást-tanulást a mobil tanítás-tanulás veszi át – és az e-learningből m-learning lesz. Ahhoz, hogy erre válaszolhassunk, egy kicsit vissza kell tekintenünk az e-learning múltjába.

Mitől függnek az e-learning lehetőségei és korlátai? A hardvertől – a tanítás és a tanulás eszközétől A szoftvertől – a tanítás és a tanulás módszerétől A HR-től – a tanítás és a tanulás emberi erőforrásaitól

Hardver Az 1920-as években elterjedt nyilvános rádió- és az 1930-as években megkezdődött nyilvános televízióadások az elektronikát még csak az oktatás jelentős, új tárgyává tették. Az e-learning első eszközei az 1940-es évek rádióiskolái és az 1950-60-as évek iskolatelevíziói voltak. Ekkor már volt országos lefedettség, és megfelelő mennyiségű vevőkészülék.

Szoftver Az rádióiskolák, de különösen az iskolatelevíziók csak jelentős háttértámogatással tudtak működni – rendezés, szerkesztés, vágás stb. Ezért ezeket csak nagyközösségi vagy országos szinten alkalmazták.

HR A tanulás oldaláról nagy volt az érdeklődés – ebben az időben már sokan hallgattak rádiót, néztek televíziót. Az így oktatható témák – és ezzel az elérendő közösségek – korlátozottak voltak. A rendelkezésre álló csatornák és műsoridő kevés volt. Kicsi volt a választék – kevés oktató volt alkalmas nagy közönség számára érdeklődést kiváltó előadásokra – Öveges, Ranschburg, Popper és Ceizel tanár urak üdítő kivételt képeztek.

Hardver Az 1960-70-es években a mágneses hangrögzítés, az 1980-as években pedig a videorögzítők és a személyi számítógépek megjelenésével az e-learning eszközei már az iskolai oktatásban is megjelentek.

Szoftver A magnetofonokat elsősorban a nyelvi laborokban alkalmazták – ezekhez már maguk a nyelvtanárok készítettek programokat, de megjelentek profi oktatóprogramok is. A videofelvételek vágása a videomagnók segítségével elég nehézkes volt. Az első személyi számítógépekhez készült egyszerű szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő programok kezelése még nagyon bonyolult volt.

HR A nyelvtanító programokat ma is szívesen alkalmazzák a tanulók, tanárok. A videofelvételeket még ma is elsősorban a hagyományos előadások felvételére alkalmazzák a tanárok, pedig a tanulók szeretik a videóval szemléltetett prezentációkat. Még ma is gyakoribbak a tanulók által a tanórákról készített videofelvételek a közösségi portálokon, mint az oktatófilmeké. Az irodai szoftvereket az MS Office megjelenése óta alkalmazzák elterjedtebben az e-learningben. Klónjai már szinte minden platformhoz elkészültek.

Hardver Az áttörést az e-learningben az internet széleskörű alkalmazása az 1990-es években, illetve – a szélessávú adatátvitel elterjedésével – a gyors internethozzáférés hozta a 2000-es években. Ma már bármilyen tananyagot bárki számára, bárhol és bármikor hozzáférhetővé lehet tenni reális idő alatt. A bonyolultabb felhasználói programok, a nagyobb méretű adatfájlok tárolása és mozgatása, a nagyobb adatfeldolgozási és -továbbítási sebesség egyre erősebb és drágább követelményeket támaszt.

Szoftver Ezt felismerve, a 2000-es években terjedt el a számítógép-felhő (Cloud Computing) szolgáltatás. Az oktatásban is igénybe vesszük, megszületett a cloud-learning – a felhőpedagógia. A „hagyományos” e-learning funkciókat és olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetünk a tanítási-tanulási folyamatban, amelyekről addig nem is álmodtunk (pl. egyenes videoközvetítés, virtuális tanterem).

HR Ezért jut itt egyre nagyobb szerep az emberi tényezőnek – ki fedez fel több, a tanítási-tanulási folyamatba illeszthető szolgáltatást a felhőben? És itt már kezdenek felcserélődni a szerepek – a tanulók ezen a téren sok esetben jobban ismerik a kiberteret, mint a tanáraik. Sokféle kompetenciát – sőt, végzettséget – lehet ma már önállóan megszerezni az interneten anélkül, hogy belépnénk oktatási intézmény kapuján.

És most vissza térünk a statisztikánkhoz és az előadásunk címéhez Asztali PC Notebook PC Okostelefon Táblagép Forrás

Valóban az m-learning az e-learning jövője? Vizsgáljuk meg, mitől függnek az m-learning lehetőségei és korlátai?

Hardver A 2010-es évek a mobil internet rohamos bővülését hozta. Hardverfeltételei egyre javulnak. Szinte naponta jelenik meg a piacon új okostelefon vagy táblagép. Sok dokkolóval vagy kicsúsztatható billentyűzettel segíti a gépelést. A szolgáltatók egyre kedvezőbb feltételekkel kínálják eszközeiket és szolgáltatásaikat. Otthoni vagy iskolai wifi hálózaton integrálhatók az m-learning folyamatába.

Szoftver Nehéz széles tanulói körben használható tananyagokat fejleszteni. A mobileszköz gyártók többféle operációs rendszert alkalmaznak. Minden platformhoz tartozik „programbolt” – de az applikációik általában nem kompatibilisek egymással. A tananyagok és prezentációk „kinézete” a különböző méretű képernyőkön eltérő. A c-learning alkalmazások – ma még – nem minden mobil platformról érhetők el.

Szoftver Az m-learningre a távoktatás kibővült módszereit-eszközeit kell alkalmazni. A tanulás irányítással jön létre. A választott médiumokra kidolgozott/adaptált tananyag irányít is.

HR Az m-learning alkalmazások lehetővé teszik a tanulást az eddig kihasználatlan helyzetekben is – pl. utazás közben, orvosra várva. Az egyszerű kezelhetőség segítheti az idősebb generáció bevonását. A tanítási-tanulási folyamatban tovább növekedhet a tanárok és a tanulók generációs különbsége. Az e-eszközkészletet integrálni kell minden szinten, az integrált használat az intézményi stratégiából következik.

HR A tanuló-tanár, tanuló-tanuló közvetlen kapcsolatra az embernek mindig szüksége lesz. Környezet  tanítási-tanulási rendszer: követelmények, feltételek, tudás. Környezet főbb területei: család, társadalom, tudás.

m-learning európai programjának 4 lépcsős megközelítése Mobil eszközök alkalmazása az oktatási adminisztrációban – SMS-ben értesítés pl. házi feladat leadási határidejéről. Mobil tanulás használata a tanulmányok segítésére – + 4-5 képtelefonos kommunikációs alkalom, pl. összefoglalás, próbateszt, fórumozás, tananyagletöltés, tanulmányi rendszerhez hozzáférés. Mobil tanulás alkalmazása a tanulmányi modulokban – fővonalbeli oktatásban megjelenés: akkreditáció, tanterv, felmérés, díjfizetés. Mobil tanulás használata a hely- és kontextus-érzékeny oktatásban és képzésben – mobil tanulási modulok helyalapú és kontextusérzékeny jellemzőkkel bővítése. Forrás Forrás

Valóban az m-learning az e-learning jövője? Összességében megállapíthatjuk, hogy a mobil eszközök jól alkalmazhatóak a tanítási-tanulási folyamatban, azonban semmiképpen nem pótolhatják az e-learning „hagyományos” eszközeit és megoldásait.

MTA Tudásmenedzsment Munkabizottsága, Győr, 2013. március 13. Köszönjük a figyelmet! Dr. Seres György drseres@drseres.com Berecz Antónia berecz@gdf.hu „Kihívások és új paradigmák a tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” konferencia MTA Tudásmenedzsment Munkabizottsága, Győr, 2013. március 13.