Kisded táplálás irányelvei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Formula 2: Multivitamin-komplex
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sporttáplálkozás.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Szükségük van a gyerekeknek táplálék- kiegészítőkre?
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A mozgás szükséglete.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Aktív, egészséges életmód
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Kisded táplálás irányelvei Milumil Tudományos Szimpózium 2013. Május 09. Maradáné Veréb Vanda

Kisdedkor Erőteljes testi növekedés időszaka Testhossz, testtömeg 40-50 %-kal nő Kisded testi szövetei 50 %-kal bővülnek Zsigeri szervek tömege is jelentősen gyarapszik Központi idegrendszer további jelentős differenciálódásának időszaka Gyomor – bélrendszer érett

Kisdedkor Szülő meghatározó tényező Táplálás – táplálkozás Tejalapú táplálék domináló szerepe csökken Felnőtt étrendhez hasonló alapanyagaiban, DE eltér az elkészítés és a fűszerezés

Táplálás általános szabályai Változatos alapanyag használat Minőségi, természetes alapanyag Megfelelő mennyiség, adag Rendszeres napi étkezés Mérsékletesség Fokozatosság Példamutatás

Energiaigény Élettani folyamatok - alapanyagcsere és a fizikai aktivitás és a növekedés 82-85 kcal/ttkg/nap Befolyásoló tényezője a fizikai aktivitás Energiaigény Felnőtt Kisded 2000-2500 kcal/nap 800-1200 kcal/nap

Folyadékszükséglet Tápanyagszükséglet biztosításán belül elsődleges a vízigény kielégítése Folyadék igényt befolyásoló tényezők: életkor környezeti- és testhőmérséklet fizika aktivitás táplálék ásványi anyag tartalma érzelmi- és fizikai stressz betegség, gyógyszerek műtéti trauma, sérülés Folyadékszükséglet Felnőtt Kisded 20-40 ml/ttkg/nap 100-120 ml/ttkg/nap

Fehérjeigény Csecsemőkorhoz képest csökken, de felnőttkori szükségletet jelentősen meghaladja Jelentős a növekedéshez szükséges fehérje igény Magas fehérjebevitel – túlsúly, terheli a vese működését A tehéntejnek magas a fehérje tartalma Fehérjeigény Felnőtt Kisded 0,8 gr/ttkg/nap 1,2 gr/ttkg/nap

Szénhidrát szükséglet Szénhidrátok Legkönnyebben emészthető energiaszolgáltató tápanyagok Kalória bevitel fő forrása kisded táplálásában Szemlencsének és a központi idegrendszernek az egyetlen energiaforrása Szénhidrát tartalmú élelmiszerek: gabona ipari termékek – liszt. kenyér, tészta, magvak, gabonapelyhek zöldség (burgonya, kukorica, borsó) gyümölcsök tej, tejtermékek finomított cukrok, szirupok (fehércukor, barnacukor, méz) Összetett szénhidrát bevitele javasolt - glükóz molekulára bomlik Az egyszerű finomított cukrok bevitele a szervezetre ártalmas Szénhidrátokkal rokon kémiai struktúrájú diétás rostok , 5-10gr Szénhidrát szükséglet Felnőtt Kisded 5000 mg/ttkg/nap 130 mg/ nap

Zsírok A zsírok táplálkozásban betöltött szerepe fokozatosan csökken Az energia bevitel 30-35 % Telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak tekintetében is a 10-12 %-os a javaslat Koleszterin bevitelre a napi 200mg alatt Transzzsírsavak bevitelére, hogy a napi energia bevitel 2 %-ában maximalizálják Esszenciális zsírsavak fontos biológiai hatásúak N-6 forrása a legtöbb növényi olaj, az n-3 forrása a tengeri eredetű élelmiszerek és a repceolaj

Ásványi anyag szükséglet (mg) Ásványi anyagok Testtömegükhöz képest jelentősen meghaladja a felnőttkori igényt Magas a Ca szükségletük, 500 mg/nap Csontok növekedéséhez is nélkülözhetetlen Savanyított tejtermékekben a savóval kicsapódik a kálcium és a foszfor tartalmának nagy része Ásványi anyag szükséglet (mg) Kisded Felnőtt Nátrium 1000 2000 Klór 1500 800 Kálium 3000 Kalcium 500 Foszfor Magnézium 460 80 700 375

Nyomelemek 0,01 %-nál kisebb arányban alkotói szervezetünknek, nélkülözhetetlenek Vas szükséglet a testtömeghez viszonyítva háromszor nagyobb, a felnőtt igényhez képest Pszichomotoros, kognitív funkciók fejlődéséhez nélkülözhetetlen Vashiány tünetei Vashiány - tehéntejfogyasztás

Nyomelemek Napi szükséglet Kisded Felnőtt Vas 7 mg 14 mg Jód 90 µg Cink 3 mg 10 mg Réz 340 µg 1000 µg Króm 11 µg 40 µg Szelén 20 µg 55 µg Molibdén 17 µg 50 µg Mangán 1,2 mg 2 mg Fluor 0,7 mg 3,5 mg Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia érték (RDA) Magyar Élelmiszer könyv 1-1-90/496.sz előírása alapján

Napi vitamin szükséglet Vízben oldódó vitaminok Kisded Felnőtt Vízben oldódó vitaminok B1 vitamin 0,5-0,8 mg 1,1 mg B2 vitamin 1,4 mg B6 vitamin Folsav 100-150 µg 200 µg B12 vitamin 0,8-1,2 µg 2,5 µg C vitamin 50-75 mg 80 mg Biotin 10-15 µg 50 µg Zsírban oldódó vitaminok A vitamin 400-600 µg 800 µg D vitamin 5 µg E vitamin 6-9 mg 12 mg K vitamin 15-25 µg 75 µg Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia érték (RDA) Magyar Élelmiszer könyv 1-1-90/496.sz előírása alapján

Gyakorlat Nem a foggal érkezik a felnőttkor! Változatos, vegyes étrend luxus kalóriák nélkül Rendszeres étkezés Megfelelő mennyiség és minőség Nyugodt környezet, példamutatás Felnőtt étrendtől eltérő fűszerezés és elkészítés Folyadék bevitel vízfogyasztás, gyakori kínálás (6*-8*) Hús naponta 1*, hal hetente 1* Naponta 3 adag gyümölcs, zöldség Alkalomszerű édesség fogyasztás

Gyakorlat – mit ne? Méz, cukor, só, ételízesítő Malátakávé, kakaó Egzotikus gyümölcsök – ananász, mangó, grapefruit Apró magvas gyümölcsök – kivi, ribizli, szeder, egres, áfonya, málna Olajos magvak Gomba 3 éves kor után Szója és szójából készült készítmények 6 éves kor felett Tehéntej Multivitamin készítmények

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!