A tranzakcióanalízis.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Lukács Oktatási Központ -
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Kommunikációs stratégiák
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
„Férfinak és nőnek teremtette”
A család Tóth József.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Motivációs kérdezés technikája
Dell Hymes: SPEAKING S – scene, setting – színtere, a kommunikáció időbeli és térbeli helyszíne. Annak minden fontos jellegzetességével P – participants.
A tanulók társas helyzete az iskolában
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Harry Stack Sullivan.
Szociális kompetencia
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Etikai alapelvek az ápolásban
A gondozás,nevelés egysége
A játék A játékosság.
MOTIVÁCIÓ.
Alfred Adler individuálpszichológiája
Családi vállalkozás.
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A gyermek erkölcsi fejlődése
Egyéni döntések a szervezetben
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Eric Berne - Tranzakció analízis
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Angyalnaptár 2008 TE, aki válaszok után kutatsz, ha minket olvasva kapcsolatba lépsz velünk, megkapod, amit keresel.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Mindennapi veszteségeink
Önmenedzselés a mindennapokban
A deviancia értelmezési kerete
A kommunikációra alapozó elméletek
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Személyiségfejlődési zavarok
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Tanári kommunikáció A hullám című film kapcsán
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
ÖNISMERET.
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Kultúra és kommunikáció
A jellem. A jellem fejlesztése
Kommunikáció típusai.
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

A tranzakcióanalízis

Eric Berne - élettörténet Eric Leonard Bernstein Általános orvosi diploma, majd pszichiátriát tanult a Yale Egyetemen 1941-tól tanult pszichoanalízist (New York) 1943-46 között az USA hadseregében szolgált 1956-ban sikertelen vizsga (1910-1970)

TA - élettörténet A TA korai elképzelései 1946-1958 között jelentek meg 1961-ben látott napvilágot nagy monográfiája, a„Tranzakcióanalízis a pszichoterápiában” 1964 -ben kiadták az „Emberi játszmák”-at 1964: ITAA (San Francisco)

A TA filozófiai alapfeltevései Az emberek eredendően lelkileg egészségesek. Minden ember az alap természeténél fogva arra törekedik, hogy harmóniában éljen magával, másokkal, a természettel. Mindenkiben megvan a gondolkodásra való képesség, azaz meg tudja érteni mi történt vele. Mindenki felelős saját döntéseiért, s az életérét. Az emberek képesek a változásra, ha komolyan elköteleződnek mellette.

A TA emberkép, filozófia személyiségelmélet fejlődéselmélet pszichopatológiai elmélet kommunikációs elmélet, amelyre épül a kommunikáció-elemzés módszere sajátos gyakorlati eszközrendszer.

A stroke-ok Elismerés, amit az egyik ember ad a másiknak. Lehet fizikai (egy ölelés), vagy verbális (“Bírlak téged”) A pozitív stroke (dicséret vagy az elismerés) a negatív stroke (elmarasztaló ítélet, szidás). Feltételes stroke (azt célozza, amit csinálsz), a feltétlen (arra vonatkozik, ami vagy). Tranzakció: stroke-ok cseréje, a társas érintkezés alapegysége

A stroke-gazdálkodás A nevelés során kialakul egy stroke - szűrő Ne kérj! Ne adj! Ne fogadj el! Ne adj magadnak! Ne utasíts vissza! Stroke-éhség

Időstruktúrálás „Struktúraéhség” Rítusok - stroke cseréjének előre meghatározott rendje Időtöltés – pl.: koktélparti, családi együttlét Játszmák - tranzakciók ismétlődő, rejtett sorozata Intimitás - stroke direkt és melegséget hordozó cseréje Aktivitások, munka

Struktúratan: az énállapotok Különböző "én-helyzetekből kommunikálunk". Szülő - Felnőtt – Gyermek Érzéseknek és tapasztalatoknak olyan állandó mintái, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a nekik megfelelő viselkedésmintákhoz Énállapot-változások Egyszerre egy dominál Konfliktusba keveredhetnek Sz F Gy

„Mindenkiben lakozik egy szülő” A Szülői énállapot „Mindenkiben lakozik egy szülő” Úgy érez, gondolkodik, cselekszik, mint szülei, vagy szülőfigurái. Exteropszichikus struktúra Gondoskodó Szülői - támogat Fegyelmező Szülői - elítél G.Sz. F.Sz.

Szülői énállapot funkcionális modellje Kritikus Szülői énállapot: Az egyén ellenőrzésére, irányítására vagy bírálatára használ, másoknak vagy önmagának ad utasításokat. Funkciója a normák, a szabályok érvényesítése, az ellenőrzés. Negatív formája a másik személyiség méltóságát sértő, leértékelő bírálat, az eltúlzott kontroll, önmaga és mások öncélú korlátozása. Gondoskodó Szülői énállapot: Az egyén akkor alkalmaz, amikor másokról vagy önmagáról gondoskodik, testi és szellemi táplálékot ad, vigasztal, segítséget nyújt, bátoríja az önálló cselekvést, örül a sikernek. Negatív formája a túltámogató magatartás, amikor a személy nincs tekintettel arra, hogy partnere valóban igényel-e támaszt.

F A Felnőtti énállapot Neopszichikus struktúra Számítógép Viselkedések, gondolatok és érzések, amelyek közvetlen reakciók az „itt és most”-ra A fennmaradáshoz szükséges Szabályozza az énállapotokat F

Felnőtt énállapot funkcionális modellje Működései: a tájékozódás, a célirányos, pontos kérdések feltevése külső-belső ingerek értékelése hipotézisek felállítása, a döntések- különböző szempontok egyeztetése a rendelkezésre álló erőforrások mozgósítása

A Gyermeki énállapot Archeopszichikus struktúra 5-7 éves korig átélt élmények Viselkedések, gondolatok és érzések, amelyek a gyermekkoriak újra élései Alkalmazkodó Gyermeki Spontán Gyermeki A.Gy S.Gy.

Gyermeki énállapot funkcionális modellje Alkalmazkodó Gyermeki énállapot: hogyan viszonyulunk a társadalmi elvárásokhoz – szabálykövetés. Alávetett Gyermeki énállapot: szülők követelményeinek, majd társadalmi elvárásoknak való megfelelés, alárendelődés. Negatív formája, ha valaki akkor is alárendelődik másoknak, ha azt semmi sem indokolja és képes lenne maga is dönteni Lázadó Gyermeki énállapot: „fellázad a szabályok ellen”, jelzi, ha egy kapcsolatban az egyensúly megbillen, ha a felek egyike elégedetlenné válik. Negatív formája az öncélú lázadás, a megegyezésre való képtelenség. Szabad gyermeki énállapot: lehetővé teszi az egyén számára, hogy szabadon kifejezze érzéseit, vágyait. A lázadó Gyermekitől a függetlenség különbözteti meg, azaz tisztán belső indítékok, pillanatnyi ötletek, a kreatív fantázia vezérlik.

Strukturális patológia - kontamináció Sz Sz F F Gy Gy Szülői kontamináció előítéletesség, hiedelmek Gyermeki kontamináció félelmek, gátlások

Strukturális patológia - Exklúzió Kizárás: - Kizárt Szülő: érték és normahiányos gátlástalanság. - Kizárt felnőtt: döntésképtelenség, szünetel a valóságészlelés. - Kizárt Gyermek: öröm és játékosság nélküli életvitel. Kizárt: két énállapot működése is gátlás alá kerül: - Állandóan kizáró Szülő: a szabályok egyeduralma. - Állandó kizáró Felnőtt: a racionalitás, az adatfeldolgozás egyeduralma. - Állandó kizáró Gyermek: a szükségletek rabsága.

Az énállapotok és a tranzakciók Sz Sz Inger F F Válasz Gy Gy Cselekvő személy Reagáló személy

Funkciótan: a tranzakciók I. Egyszerű tranzakciók Szimmetrikus Komplementer Kiegészítő jellegű tr. Keresztezett tr.

Funkciótan: a tranzakciók II. Összetett tranzakciók 1 1 2 2 Szöget bezáró tr. Dupla fenekű tr. 1: Társadalmi szint 2: Pszichológiai szint

A pszichológiai játszmák Kiegészítő, rejtett tranzakciók sorozata Hátsó szándék működik bennük Forgatókönyvszerű, drámai lefolyású Pszichológiai nyereséggel járnak együtt Szükségletet elégít ki, stroke-ok begyűjtésére alkalmas (ingeréhség) Intimitást pótol, fenntartja a kapcsolatot

Egy tipikus játszma „Ha te nem lennél…” Tézis-antitézis Célzat: önbátorítás („Nem arról van szó, hogy félek, hanem arról, hogy ő nem enged”). Szerepek: szabadságában korlátozott feleség és uralkodni vágyó férj. Dinamika: neurózis-fóbia Példák: a játszma gyermekkori eredete – a szülőt, a korlátokat állító férj helyettesíti. Tranzakciós paradigma: tipikus helyzetek tranzakciós bemutatása (társadalmi és pszichológiai szint). Társadalmi szinten Szülő-Gyermek játszma: - „Maradj itthon, és ügyelj a házra.” - „Ha te nem lennél, elmehetnék egy kicsit szórakozni” Pszichológiai szinten Gyermek-Gyermek jellegű: - „Te mindig legyél itt, ha én hazajövök. Rettegek attól, hogy elhagynak” - „Itt is leszek, ha segítesz abban, hogy elkerüljem a fóbikus helyzeteket”

„Ha te nem lennél…” - Előnyök Általános előny: stabilizáló (homeosztatikus) szerepe Egzisztenciális előny: a feleség beállítottságának – „Minden férfi zsarnok”- megszilárdulása. Ez a beállítottság válasz az alárendelődés szükségletére, amely minden fóbiának eleme. Belső pszichológiai előnye: a férj tekintélyének való, társadalmilag elfogadható alárendelődés megkíméli az asszonyt neurotikus félelmei elszenvedésétől. Külső pszichológiai előny: a rettegett helyzet elkerülése a játszma révén. Belső társadalmi előny: strukturálja azt az időt, amelyet férjével kell töltenie Külső társadalmi előny: amikor az új szomszédasszonyt meghívják egy csésze kávéra, "Ha ő nem lenne" játszmára invitálják.

Létállapotok, életpozíciók Az élet korai szakaszában, az identitás kialakításának folyamatában az emberek meghatározzák saját magukat, azt, hogy mi életük és létezésük jelentése Korán kialakulnak (3-7 éves kor) A játszmákkal megerősítjük ezeket „Okéság” : Én és a Másik Átalakítható

A négy életpozíció É + T+ : Bizalom. Mindenki így születik, ha ez megszakad, áttér másikra. Normális É - T + : Szeretnék többet kapni, te adjál nekem. Alkalmazkodó és provokatív. Neurotikus É + T - : Kemény, saját magában akar megkapaszkodni. Nárcizmus, személyiségzavar É - T - : Vesztes sorskönyv. Nehezen változik

A sorsforgatókönyvek (scriptek) Tudattalan életterv és élettörténet „Üzenetek” melyet a személy felnövekedése során a szülőktől vagy a számára fontos személyektől kap. Ezek meghatározzák a személy viselkedését, teljesítményét, vélekedéseit: pl. értékesnek vagy kevésbé értékesnek tartaja önmagát, maximalizmusra törekszik-e, hogyan fejezheti ki érzelmeit, stb… Megváltoztatható

A sorskönyvi típusok Győztes sorskönyv Vesztes sorskönyv Nem győztes (banális) sorskönyv