A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

A nyelvek eredete, nyelvtípusok
A fosztóképző körüli bonyodalmak
Kiejtési szabályok.
Helyesírási gyakorlatok az interaktív táblán
Magyar nyelv.
Beszédhangok kapcsolódása
A mondat szintagmatikus szerkezete
Mesélő képek Fehér Ágnes FOK III/6.
Gyakoroljuk a múlt idő és a tárgyeset helyesírását!
A beszédhangok kapcsolódása.
A HELYESÍRÁS TANÍTÁSA FEBRUÁR 11. Készítette: Völgyi Péterné.
TOLLBAMONDÁS A magatartásról
Enklitikus partikulák. Alaki változások %l,m, ~ykil'm. Wnykel'm. %l,M,h; Wnykel'm.li ~r'a] ykel.m;l.W király királyok királyaink a király királyainkhoz.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Az időmértékes verselés
A tárgy az a mondatrész, amelyre a cselekvés irányul.
Az alany az a mondatrész, amelyről megállapítunk valamit.
Szófajok rendszere.
A magyar nyelv szótagolási szabályai
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
A magyar igemódok és igeidők története
A tárgy jelölésének fejlődéstörténete
A mássalhangzótörvények
A digitális számítás elmélete
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
Az igék Összefoglalás 6. osztály.
A szófajok.
Írjátok le helyesen a hibásan írt szavakat!
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
A szócikk.
Hangtani imétlés.
Szinger Veronika HANGTAN Szinger Veronika
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
JÓ REGGELT  !!.
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
ISTEN hozott köztünk!.
AMIT A HANGOKRÓL TANULTUNK FÉLÉVI ÖSSZEFOGLALÓ
Játékház Képes olvasókönyv I.
Összeállította: Dóber Valéria
A magyar nyelvrokonság főbb bizonyítékai
A nyelv, mint jelrendszer
Összeállította: Dóber Valéria
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Meixner Ildikó: Játékház Képes olvasókönyv I.
Irodalmi nyelvünk kialakulása és a nyelvújítás
Szókincsünk bővülésének forrásai
A német főnév és a névelői
Alma a fán – az iskola nyitott világa Dr. Laczkó Mária
Az Élet Igéje szeptember.
Alakváltoztató szavak
Prozódikus fonológia ●a fonológiai tartományok elmélete ●prozodikus tartomány - melyben az adott szabály működésbe lép, szegmentumok szintje.
Palócföldet „...a palóc nyelvjárás tartja össze…” (Dr. Balázs Géza)
Magyar nyelvtan 5.osztály
11.A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
1. hangok Készítette: Horváth Andrea.
A magyar nyelv területi nyelvváltozatai és a norma
A nyelv mint jelrendszer
Prószéky Gábor MANYE MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság
Caracalla udvarában Kalandjáték 6.
A finn-magyar nyelvrokonságról
Az igemódok.
A mássalhangzótörvények
Leíró nyelvtan - adatbázisból
AZ IGEIDŐK.
Készítette:Bálint Rita
Többelemű földrajzi nevek helyesírása Készítette: Vas Sarolta Arany János Általános Iskola 6. osztályában tartott mintaórára.
A kerettanterv (5–6. osztály) Magyar nyelv és irodalom
Előadás másolata:

A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata Összeállította: Dóber Valéria

A helyesírási alapelvek A magyar helyesírást négy alapelv határozza meg I. A kiejtés szerinti írásmód alapelve II. A szóelemző írásmód alapelve III. Az egyszerűsítő írásmód alapelve IV. A hagyomány szerinti írásmód alapelve

A kiejtés alapelve 1. Helyesírásunk a köznyelvi kiejtést tükrözi, lehetőleg úgy írjuk a szavakat, ahogy a kiejtésben hangzanak Néhány szabály és példa: 1. Szavaink többségében az i, ü, u rövid: igaz, fizet, ugat, ürge, füst 2. A szavak végén legtöbbször rövid i van: kocsi, kifli stb. Hosszú ú,ű van a legtöbb főnév végén: ágyú, fiú, tanú, varjú, fésű, gyepű stb. Kivételek: adu, alku, batyu, daru, eskü, menü, revü stb.

A kiejtés alapelve 2. A melléknevek végén mindig hosszú ű, ú van: domború, homorú, gyönyörű, nagyszerű stb. Vannak olyan szavaink, amelyek a köznyelvben kétféle alakváltozatban élnek Fel – föl Csepeg – csöpög Lány – leány lenn – lent; kinn – kint; fenn – fent stb.

A kiejtés alapelve 3. A hosszú í, ú, ű hangot tartalmazó szavaink két csoportba sorolhatók 1. A toldalékolás után is megmarad a szótőbeli hosszú magánhangzó: zsír, zsírt; húsz, húszas; bújik, bújjon; 2. Vannak azonban szabályos í-i; ú-u; ű-ü;váltakozást mutató főnevek; írásukat megkönnyíti a nyár – nyarat; kéz – kezet; szavakkal való összehasonlítás: víz, kéz, út, tűz

A kiejtés alapelve 4. Mindig hosszú a magánhangzója a következő szóelemeknek: ít, dít, sít, ú, ű, jú, jű melléknévképzőnek stb. A tárgy t ragját mindig röviden ejtjük, és ezért röviden is írjuk A –képp, -képpen határozóragot kettőzve írjuk

A szóelemzés alapelve 1. Ez az alapelv biztosítja, hogy a szavak alkotóelemei a toldalékolt és az összetett szavakban felismerhetők legyenek Egyrészt a szóelemek eredeti alakját (árasztja, tudja) másrészt a szóelemek módosult alakváltozatait tünteti fel (csónakkal, azzal)

A szóelemzés alapelve 2. Azok az esetek, ahol másképp ejtjük és másképp írjuk a szavakat: 1. Részleges hasonulás: lökdös (zöngésség szerinti), különbözik (képzés helye szerinti) 2. Teljes hasonulás: írásban nem jelölt esetek – község, egészség, hagyjátok, lehunyja stb. 3. Összeolvadás: a –tj, -dj,-nj, -ts, -ds, -gys, -tsz, -dsz, -gysz betűkapcsolatok esetében történik (botja, nénje, vetíts stb.) 4. Mássalhangzó-rövidülést tapasztalunk pl. a következő szavakban: otthon, mondd meg stb. 5. a mássalhangzó-kiesést sem tüntetjük fel írásban pl. mindnyájan stb.

A szóelemzés alapelve 3. Amikor a szavak módosult alakváltozatait tüntetjük fel: 1. A t végű igéknél pl. márts, fesd, bocsásd, stb. 2. A teljes hasonulást írásban is jelöljük a következő esetekben: A, Ha s, sz z, dz végű igékhez j-vel kezdődő toldalék járul pl. mossa, eddzétek játsszon B, Ha mássalhangzóra végződő szóhoz –val, -vel, -vá, -vé toldalék járul pl. tűzzel, jéggé C, Ha az, ez mutató névmáshoz mássalhangzóval kezdődő toldalék járul pl. ehhez, annál lásd: A magyar helyesírás szabályai: 49-85. szabálypontok A szóelemzés alapelve 2.

A hagyomány elve Helyesírásunk bizonyos esetekben a hagyományt követi a mai hangjelölési rendszer, a mai kiejtés illetve a szóelemzés rovására Ezek az esetek a következők: 1. Régies írású családnevek hangjelölése (Batthyány, Egressy. Kossuth, Babits, Móricz) 2. A –dz-t, -dzs-t akkor sem kettőzzük meg, ha hosszú hangot jelölnek 3. A köznyelvi hangrendszerben már nincs meg a régi -ly hang, írásunk azonban megtartotta a jelölését 4. Néhány szóban a hagyomány megőrizte írásban a ma már nem érzett eredetet: hágcsó, hagyján, kapzsi, játszik, esd, ósdi stb.

Az egyszerűsítés elve Helyesírásunk néhány esetben ésszerű egyszerűsítést alkalmaz 1. A többjegyű betű kettőzésekor csak az első jegyet kettőzzük meg: eggyel, meggy, rosszal, fütty 2. Három egyforma mássalhangzó esetében mindig egyszerűsítünk: sakkal, Mariannal, hallak Kivétel: Családnevek, összetett szavak Példák: Kiss-sel, Tarr-ról sakk-kör, balett-táncos, rossz-szívű, nagygyűlés, kulcscsomó, jegygyűrű