A jövő DVD lemezei és hangformátumai Dr. Wersényi György Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Készítette: Schneider Péter Felkészítő-Tanár:Utassy Andrea Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1149 Budapest Egressy út 71.
Az MPEG tömörítés.
Kijelző technológiák, Monitorok tulajdonságai
Dr. Pados László Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala
Kommunikációs Rendszerek A kommunikáció Forrás kódolás Feladat: -az információ tömörítése.
HD (High Definition) videokonferencia –
A HDTV – High Definition Television A HDTV olyan televíziós rendszer, melynek felbontása nagyobb, mint a hagyományos SD TV (PAL, SECAM, NTSC) rendszereké.
V-Screen Digital Video Monitor VS-1 Aputure BEG Marketing anyag
Változások a közszolgálati tévéműsorok terjesztésében
Tárolórendszer kialakításának szempontjai a megőrzési, feldolgozási és szolgáltatási feladatokhoz A Nemzeti Audiovizuális Archívum tárolórendszerének megvalósítási.
Video.
Informatikai alapismeretek Hardver
NB PM Alice Tung Nov Sales Kit. 2 Bizalmas!Áttekintés •Rövid áttekintés •Egyedi terméktulajdonságok •Designelemek •Teljesítmény •Összehasonlítás.
Napjaink háttértárolói
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
A kábeltelevízió jövője,
tV készülékek ma és holnap Televízió közvetítések Szegedről
Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.
Optikai lemezek.
Hang- és videotechnika Bevezetés
96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József.
DISZKréten az adathordozókról
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Mintavételezési frekvencia
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Készítette: Simon Anett 9.c
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Audióállományok.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
Szilágyi András Digitális videózás Szilágyi András
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
MPEG-2 és az MPEG-4 AVC videó kódolás összehasonlítása
Az IPTV – megoldások kis és nagy rendszerekhez
oldal 12. Televízió és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás Digitalizáció a KTV-ben Előadó: Putz József.
CD,DVD,BLU-RAY Az 5. csapat munkája Mézes Norman,Gódor Dániel,Csóti Bendegúz.
Kommunikációs Rendszerek A kommunikáció Forrás kódolás Feladat: -az információ tömörítése.
Informatikai alapismeretek Hardver
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Az én kedvenc mobiltelefonom
Mai számítógépes perifériák
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Kiss Dávid KIDSAAI.ELTE Optikai lemezek jellemzői és típusai.
A számítógép felépítése
Digitális audio tömörítése, hangfájlformátumok
Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
LILIN Újdonságok és hasznos információk Csobó Gábor
Képátviteli Kábeltípusok VGA DVI HDMI DisplayPort SDI Lengyel Zsolt Multimédia alapjai I.
Óbudai Egyetem, NIK Kalla Mór
33.óra Videóformátumok.
Informatikai alapismeretek Hardver
A digitális kép bevezetés.
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

A jövő DVD lemezei és hangformátumai Dr. Wersényi György Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék

A leváltandó jelen DVD-Video DVD-Video Kb. 4-5 GB/réteg/oldalKb. 4-5 GB/réteg/oldal 9 Mbps teljes (bruttó) adatsebesség9 Mbps teljes (bruttó) adatsebesség 768x576 pixel MPEG2 kép768x576 pixel MPEG2 kép Dolby Digital 5.1, DD EX 6.1, dts 5.1, dtsES 6.1 (veszteséges)Dolby Digital 5.1, DD EX 6.1, dts 5.1, dtsES 6.1 (veszteséges) DVD-Audio DVD-Audio Kép helyett is hang (audio_ts)Kép helyett is hang (audio_ts) Kb. 50% hatásfokú veszteségmentes tömörítésKb. 50% hatásfokú veszteségmentes tömörítés LPCM 5.1, 96 kHz/24 bit vagy 192 kHz sztereóbanLPCM 5.1, 96 kHz/24 bit vagy 192 kHz sztereóban Super Audio CD Super Audio CD Nem kompatibilis a DVD-rendszerekkelNem kompatibilis a DVD-rendszerekkel PCM helyett DSD (1-bites AD adatfolyam)PCM helyett DSD (1-bites AD adatfolyam) Elvben ez is 100 kHz-es sávszélességgel rendelkezikElvben ez is 100 kHz-es sávszélességgel rendelkezik Veszteségmentes tömörítésVeszteségmentes tömörítés

Új háború HD-DVD HD-DVD ToshibaToshiba XBOX 360 konzol (Microsoft 2006)XBOX 360 konzol (Microsoft 2006) 15 GB/oldal/réteg15 GB/oldal/réteg Olcsóbb technológia, mint a Blu-rayOlcsóbb technológia, mint a Blu-ray Blu-ray Blu-ray Sony, MatsushitaSony, Matsushita 25 GB/oldal/réteg25 GB/oldal/réteg HDTV felvételhez jobb a nagyobb kapacitás miatt: 2 óra HDTV 22 GB, ha egy program 24 Mbps. Max. 36 Mbps engedélyezett.HDTV felvételhez jobb a nagyobb kapacitás miatt: 2 óra HDTV 22 GB, ha egy program 24 Mbps. Max. 36 Mbps engedélyezett.

Felbontás növekedése

A lemez eleje

A lemez hátulja

Kép: Kép: Full HD mindkettő: 1920x1080pFull HD mindkettő: 1920x1080p Ez nagyobb a standard HDTV-nélEz nagyobb a standard HDTV-nél MPEG 4 is engedélyezettMPEG 4 is engedélyezett Hang: Hang: Veszteséges Dolby és dts az alapVeszteséges Dolby és dts az alap Veszteségmentes Dolby és dts (!)Veszteségmentes Dolby és dts (!) (MPEG 4 part 10: H.264, AAC)(MPEG 4 part 10: H.264, AAC)

Dolby Dolby Digital Plus: Dolby Digital Plus: HD, de nem veszteségmentes.HD, de nem veszteségmentes. 7.1, max. 6 Mbps, kompatibilis.7.1, max. 6 Mbps, kompatibilis. Van egy 5.1-es mag és a kiterjesztés.Van egy 5.1-es mag és a kiterjesztés. Több nyelv egy bitfolyamban.Több nyelv egy bitfolyamban. DVB-S és DVB-C ezt kéne használja.DVB-S és DVB-C ezt kéne használja.

Dolby Digital True HD: Dolby Digital True HD: VeszteségmentesVeszteségmentes 24 bit/96kHz, 18 Mbps max.24 bit/96kHz, 18 Mbps max. 7.1 csatorna (HD-DVD és BD miatt, egyébként 14 csatorna is lehetséges).7.1 csatorna (HD-DVD és BD miatt, egyébként 14 csatorna is lehetséges). metadata: dinamika határolás, dialógus kiemelés stb.metadata: dinamika határolás, dialógus kiemelés stb. kötelező HD-DVD, opció BD.kötelező HD-DVD, opció BD. Ez is kompatibilis a régi erősítőkkel és dekóderekkel.Ez is kompatibilis a régi erősítőkkel és dekóderekkel. MLP lossless továbbfejlesztése és átnevezése (MLP csak 9 Mbps, és 2:1 tömörítésű DVD-A-hoz, mert a zene 6 csatornán is nagyon komplex. Filmnél 4:1 is lehetséges)MLP lossless továbbfejlesztése és átnevezése (MLP csak 9 Mbps, és 2:1 tömörítésű DVD-A-hoz, mert a zene 6 csatornán is nagyon komplex. Filmnél 4:1 is lehetséges)

dts A „sima” DTS-t kötelezővé akarták tenni, a DTS HD viszont opcionális. A „sima” DTS-t kötelezővé akarták tenni, a DTS HD viszont opcionális. Kompatibilitás: 1.5 Mbps mag, 6.1 dtsES, 96/24 minőség. Kompatibilitás: 1.5 Mbps mag, 6.1 dtsES, 96/24 minőség. Kiegészítő információkhoz új dekóder kell (erősítő), valamint HDMI 1.3 kapcsolat. Kiegészítő információkhoz új dekóder kell (erősítő), valamint HDMI 1.3 kapcsolat. High Resolution Audio: High Resolution Audio: Max. 7.1 csatorna,Max. 7.1 csatorna, 6 Mbps max CBR (BD lemeznél), 3 Mbps max (HD-DVD lemeznél).6 Mbps max CBR (BD lemeznél), 3 Mbps max (HD-DVD lemeznél). 24/96 minőség alacsony bitrátával.24/96 minőség alacsony bitrátával. Master Audio: Master Audio: bitről bitre egyezik a studio masterrel.bitről bitre egyezik a studio masterrel. VBR, maximálisan 24 Mbps (BD) ill. 18 Mbps (HDDVD).VBR, maximálisan 24 Mbps (BD) ill. 18 Mbps (HDDVD). Ekkora sebességnél elvben lehetőség van 7.1, 96/24-re.Ekkora sebességnél elvben lehetőség van 7.1, 96/24-re. Veszteségmentes tömörítés lehetséges.Veszteségmentes tömörítés lehetséges.

Összehasonlítás

A háború szempontjai A HD-DVD az MPEG2 Program Stream-et használja, mint a DVD. A BD viszont Transport Stream-et használ, mint a DVB (hogy HDTV-t egyszerűen lehessen felvenni rá). Ezért csomagolási különbségek vannak. A HD-DVD az MPEG2 Program Stream-et használja, mint a DVD. A BD viszont Transport Stream-et használ, mint a DVB (hogy HDTV-t egyszerűen lehessen felvenni rá). Ezért csomagolási különbségek vannak. A DVD max. 448 kbps DD-t engedélyez, a HD-DVD 504 kbps-t, ami nem sokkal több. Azért hogy nagyobb bitsebesség és csatornaszám legyen elérhető a DDPlus-al, a HD-DVD lemezeken lévő bitfolyam állítható kerethosszúságú. A DVD max. 448 kbps DD-t engedélyez, a HD-DVD 504 kbps-t, ami nem sokkal több. Azért hogy nagyobb bitsebesség és csatornaszám legyen elérhető a DDPlus-al, a HD-DVD lemezeken lévő bitfolyam állítható kerethosszúságú. BD-nek nincs ilyen korlátja, lehet 640 kbps a DD mag sebessége. Plusz 1 Mbps van a kiterjesztési csomagra, ami összesen 1,7 Mbps. A jövőben lehet négy extension packet, összesen 4,7 Mbps-ig. BD-nek nincs ilyen korlátja, lehet 640 kbps a DD mag sebessége. Plusz 1 Mbps van a kiterjesztési csomagra, ami összesen 1,7 Mbps. A jövőben lehet négy extension packet, összesen 4,7 Mbps-ig. HD-DVD-hez a DD, a DDPlus vagy a TrueHD kötelező és ezért lehet ez az egyetlen hangsáv, a lejátszónak ezeket tudnia kell. A BD csak a DD kötelező, a Plus csak opció. Feltehetőleg, azért a normál DD mellett lesz egy TrueHD vagy Plus sáv is a lemezen. HD-DVD-hez a DD, a DDPlus vagy a TrueHD kötelező és ezért lehet ez az egyetlen hangsáv, a lejátszónak ezeket tudnia kell. A BD csak a DD kötelező, a Plus csak opció. Feltehetőleg, azért a normál DD mellett lesz egy TrueHD vagy Plus sáv is a lemezen.

Denon AVR-3808 Az összes hangformátum 7.1 Az összes hangformátum 7.1 HDMI 1.3, 1080p HDMI 1.3, 1080p Ethernet, auto update, internet rádió és kép streaming, USB, iPOD Ethernet, auto update, internet rádió és kép streaming, USB, iPOD Auto speaker set-up 6 különböző üléspozícióhoz, 3 szobához Auto speaker set-up 6 különböző üléspozícióhoz, 3 szobához 1600 dollár 1600 dollár (A 4308-as 2000 dollár, DAB vevővel és WiFi-vel) (A 4308-as 2000 dollár, DAB vevővel és WiFi-vel)

A HDMI 1.3 A HDMI ,2 GBps-os (a korábbi 4,95-höz képest).10,2 GBps-os (a korábbi 4,95-höz képest) bit colordepth (a 8-hoz képest), noha konzumvilágban se forrás, se megjelenítő nem tud 10 bitnél többet, de a kontúrosodás és színhibák ellen jó a nagyobb bitszám bit colordepth (a 8-hoz képest), noha konzumvilágban se forrás, se megjelenítő nem tud 10 bitnél többet, de a kontúrosodás és színhibák ellen jó a nagyobb bitszám.

Képkimenetek 1080/24p kimenet: 1080/24p kimenet: Minden mozifilm ilyen, de kevés lejátszó tudja eztMinden mozifilm ilyen, de kevés lejátszó tudja ezt A többség 1080/60p kimenetet ad: 24 x 3 = 72 fps-ből, el kell dobni néhány frame-et: 3:2 pulldownA többség 1080/60p kimenetet ad: 24 x 3 = 72 fps-ből, el kell dobni néhány frame-et: 3:2 pulldown Látható jitter effektus lehet ennek következménye pásztázó képtartalom eseténLátható jitter effektus lehet ennek következménye pásztázó képtartalom esetén Blu-ray Profile 1.1 (final standard profile): Blu-ray Profile 1.1 (final standard profile): Speciális lehetőségek: picture-in-picture commentary, 64kB onboard persistent memory, 256MB helyi tárolás, audio mixing, interaktív lehetőségek (?)Speciális lehetőségek: picture-in-picture commentary, 64kB onboard persistent memory, 256MB helyi tárolás, audio mixing, interaktív lehetőségek (?) A HD-DVD tudja ezeket és a Dolby TrueHD belső dekódolást is.A HD-DVD tudja ezeket és a Dolby TrueHD belső dekódolást is.

480i: a standard felbontású digitális TV formátuma. Ez kb. az analóg TV felbontásával egyenlő. NTSC analóg tévén a DVD is így jelenik meg. 480i: a standard felbontású digitális TV formátuma. Ez kb. az analóg TV felbontásával egyenlő. NTSC analóg tévén a DVD is így jelenik meg. 480p: a standard felbontású digitális TV formátuma. Ez kb. az VGA felbontásával egyenlő, tisztább és élesebb az analóg TV minőségénél. Mivel ez a DVD lemezek felbontása, de csak akkor látható, ha a DVD lejátszónak van ún. progresszív kimenete és a képernyő is kezeli (komponens video bemenet). 480p: a standard felbontású digitális TV formátuma. Ez kb. az VGA felbontásával egyenlő, tisztább és élesebb az analóg TV minőségénél. Mivel ez a DVD lemezek felbontása, de csak akkor látható, ha a DVD lejátszónak van ún. progresszív kimenete és a képernyő is kezeli (komponens video bemenet). 720p: HDTV formátum, 720 x 1280 pixel. 720p: HDTV formátum, 720 x 1280 pixel. 1080i: a másik HDTV formátum. A 720p kevesebb sort tartalmaz, de a progresszív letapogatás miatt jobban kezeli a mozgásokat. 1080i: a másik HDTV formátum. A 720p kevesebb sort tartalmaz, de a progresszív letapogatás miatt jobban kezeli a mozgásokat. 1080p: a fullHD felbontás, mely Blu-ray és HD-DVD lemezeken található meg. 1080p: a fullHD felbontás, mely Blu-ray és HD-DVD lemezeken található meg.

DVD vs. BD

Panasonic DMP-BD30 Kb. 500 dollár (2007 november)Kb. 500 dollár (2007 november) 1080p output 24 fps1080p output 24 fps DVD upconversion to 1080p; HDMI 1.3b outputDVD upconversion to 1080p; HDMI 1.3b output output Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio bitstreamoutput Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio bitstream first Blu-ray Profile 1.1 player; SD card slot can play high-def video from AVCHD camcorders.first Blu-ray Profile 1.1 player; SD card slot can play high-def video from AVCHD camcorders. No built-in decoding for high-resolution audio formatsNo built-in decoding for high-resolution audio formats no Ethernet jack for firmware upgrades or future interactive content.no Ethernet jack for firmware upgrades or future interactive content.

H.264

Összehasonlítás (1)

Összehasonlítás (2)