Észak-Kaposi Patnerek Helyi Vidékfejlesztési Közösség Tervezési folyamat bemutatása Várda, 2008. április 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. tengely: A minőség és a hozzáadott érték növelése a mező- és erdőgazdaságban, valamint az élelmiszer-feldolgozásban.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
A vidéki tér sikertényezői
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Tiszától a Homokhátságig LEADER Fejlesztési Csoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Tiszától a Homokhátságig LEADER.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÖTT TERVEZETT FEJLESZTÉSEI
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Közösen Hatvan kulturális fejlődéséért A TOP CLLD Program
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A határtérség.
Előadás másolata:

Észak-Kaposi Patnerek Helyi Vidékfejlesztési Közösség Tervezési folyamat bemutatása Várda, április 28.

Az Észak-Kaposi Partnerek HVK helyi vidékfejlesztési stratégia címe: A stabilitás és az együttműködési hatékonyság növelése a térség jelenlegi bevételi forrásának szélesítése révén.

HVS indoklás: A HVS hosszú távú célja: A fejlesztések közötti szinergia és integráció erősítésével hozzájárulni a lakosság vállalkozási képességének erősítéséhez, valamint innovációs készségének és gazdasági aktivitásának emeléséhez. Ezen tényezők eredményességével elérni a térség gazdasági stabilitásának növelését a pénzügyi, a vevői és a működési folyamatok nézőpontjából. A HVS rövid távú célja: A lakosság, a települési és a térségi célok összekapcsolásával erősíteni az önkormányzatok, a helyi vállalkozások (gazdasági társaságok) és a civil szervezetek közötti együttműködéseket. Mindezek biztosítják a vidékfejlesztési stratégia rövid távú eredményességét, melyet a tanulási és a fejlődési nézőpontból vizsgálunk. A célok elérése érdekében térségi vidékfejlesztési-specifikus teljesítményokozókat határoztunk meg a tanulási és a fejlődési nézőpontban: lakosság képzettségi szintjének emelése, térségi információs rendszer kialakítása, motiváció és az összhang megteremtése. A helyi vidékfejlesztési stratégia rövid és hosszú távú célkitűzései között a lakosság ösztönzését és kezdeményezőkészségét segítő, erre alkalmas légkör kialakítását helyeztük a középpontba.

Fő fejlesztési prioritások és intézkedések 1. Gazdasági környezet fejlesztése Helyi közösség számára hasznos vállalkozások, projektek támogatásaHelyi közösség számára hasznos vállalkozások, projektek támogatása Helyi vállalkozások versenyképességének javításaHelyi vállalkozások versenyképességének javítása

Példák Munkaerő és szolgáltató vállalkozás indítása. Cél: kiskertek megművelése településenként, sövényvágás egyéb kertgondozás. Termelői hálózat kialakítása a kistermelők körében. Cél: ehhez marketingstratégia kidolgozása.

Fő fejlesztési prioritások és intézkedések 2. Helyi turizmus ágazat fejlesztése Épített örökségre épülő turizmus fejlesztése Kulturális turizmus fejlesztése Rekreációs, szabadidős szolgáltatásokra épülő turizmus fejlesztése Helyi, térségi turisztikai termékcsomag kialakítása Vadász és horgász turizmus fejlesztése

Példák Mesterségek házának kialakítás pl.: Újvárfalván Helyi termékek propagálását támogató gasztronómiai turisztikai lánc kialakítása civil szervezetek összefogásával Vikár Béla Hangmúzeum Hetesen Bay Zoltán Emlékmúzeum Jután Tájházi Népi Bemutatótér Mezőcsokonyán Turisztikai szálláshelyek kialakítása, Bodrog, Alsóbogát, Osztopán Turisztikai kézikönyvek, programcsomagok kialakítása, Hetes, Juta, Mernye, Ecseny, Osztopán, Somogyjád

Fő fejlesztési prioritások és intézkedések 3. Helyi életminőség fejlesztése Alapszolgáltatások fejlesztése Kulturális és szabadidős szolgáltatások fejlesztése Humán erőforrás fejlesztése Térségi média fejlesztése

Példák Központi parkok, szabadtéri játszóterek kialakítása Hetes, Somogyaszaló, Patalom, Újvárfalva, Magyaratád, Magyaregres… Települési média fejlesztése a térségi és települési média fejlesztése. Cél: az interneten a települések láthatóvá tétele, a turisztikai potenciál, valamint a helyi értékek erősítése. Mernye, Ecseny, Juta, Osztopán, Somogyjád Települési média fejlesztése a térségi és települési média fejlesztése. Cél: az interneten a települések láthatóvá tétele, a turisztikai potenciál, valamint a helyi értékek erősítése. Mernye, Ecseny, Juta, Osztopán, Somogyjád

Fő fejlesztési prioritások és intézkedések 4. Helyi örökségek megőrzése, fejlesztése Épített örökségek védelme, fejlesztése Természeti örökségek megőrzése Kulturális értékek megőrzése

Példák Szentgáloskéri Kastélyrekonstrukció Nepumuki Szent János szobor állagmegóvása Alsóbogáton Helyi kultúrát feldolgozó rendezvények támogatása Ecsenyben

Fő fejlesztési prioritások és intézkedések 5. Helyi mezőgazdasági termékek fejlesztése Helyi állattenyésztés és növénytermesztés minőségi feltételeinek javítása Helyi állattenyésztési és növénytermesztési termékek feldolgozásának fejlesztése Helyi állattenyésztési és növénytermesztési termékek értékesítésének növelése

Példák Kandírozó, aszaló üzem létesítése Várdán, Kispiacok indítása (Somogyjád, Juta) Pálinka főzde fejlesztése Osztopánban Termékfeldolgozó fejlesztése Somogyfajszon

ÉKP KOMPLEX LEADER Intelligens LEADER Települések Kiépítése LEADER Kapu Portál és Térinformációs Rendszer Kialakítása Települési, mikrotérségi hálózat kiépítése Mikrotérségi Telekommunikációs Rendszer Kiépítése - E-government mikrotérségi pilot program felépítése Mikrotérségi oktatóközpont az Intelligens Leader Települések kiépítési struktúra bemutatására Integrált mikrotérségi szolgáltató Központ kialakítása 3 mikrotérségben Bemutatótér/ Útmutató táblák elhelyezése a településeken

ÉKP KOMPLEX LEADER. 2 ÉKP Termelői Hálózat Létrehozása LEADER kapu WEB áruházának kialakítása a helyi termékek disztribúciójának elősegítése céljából A helyi termékek disztribúcióját támogató egységes marketing stratégia és védjegy kidolgozása Mikrotérségi oktatóközpont oktatótermének kialakítása a térségi, országos szakmai továbbképzések, egyéb képzések lebonyolítására A mikrotérségi oktatóközpont szakmai anyagának kidolgozása. A helyi termékek értékesítésének elősegítése helyi piacok kialakításával A helyi termékek propagálását támogató gasztronómiai rendezvények, fesztiválok, ünnepek megszervezése A termelői hálózat létrehozásának támogatása a termelés megszervezésével, a tudás megosztásának és új technológiák bevezetése céljából

Fejlesztési források Hátrányos és nem hátrányos települések együtt Hátrányos települések Nem hátrányos települések HVK fejlesztési forrás: Ft Ft Ft LEADER fejlesztési forrás: Ft Ft Ft Összesen: Ft Ft Ft

Köszönöm a figyelmet!