Budapest XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Advertisements

KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
A Hallgatói Mentorprogram működése
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
Az iskolai szociálismunka
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Közoktatási projektelemek Készítette: Deli Mária Közoktatási koordinátor.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
ESÉLYT AZ ESÉLYTELENEKNEK
Beszámoló a Tanoda- Játszóház működéséről
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Nyílt napok szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban k ö z é piskolára elők é.
III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Általános Iskola Medgyessy Ferenc utca
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Budapesti Ward Mária Általános Iskola
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
„Adj teret, nyiss utat! – Szociális kompetenciákkal a hátrányok ellen” TÁMOP A-12/
Kik vagyunk? A szervezet alapítói elsősorban az ELTE szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek.
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az intézmény alapadatai fenntartó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, 1051 Budapest, Nádor u.32. működtető: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata,1145.
1 Ferge Zsuzsa: A magyar „GYEP” ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Tolerancia Erősítő Innovatív Szövetség projektprogram.
Zánka A 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 9.§ (5) alapján: Az éves szakmai tanácskozást minden év február 28-áig kell megszervezni, és arra.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Országos Cigánymisszió „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” Mt
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
avagy egy új eszköz a társadalmi szemléletváltásra
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Önkéntes segítő gyakorlat a Család- és Gyermekjóléti Központnál
DARUS a gyermekekért.
DARUS a gyermekekért.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Álmodtunk egy iskolát magunknak
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
A család – és gyermekjóléti szolgálatok rögös útjai
„Út a munkához”program
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
DARUS a gyermekekért.
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Család – és Gyermekjóléti Központ
Iskolai szociális segítő
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Előadás másolata:

Budapest XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Tanodai Program és Intézményi Kapcsolatok

XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat A képviselőtestület 2006. októberében alakult és kezdte meg munkáját. A megfelelő kapcsolatok kialakítása után, közösség építő programokat hoztunk létre. Programjaink célja a hátrányos helyzetű gyermekek integrációjának elősegítése, a cigány hagyományok és nyelv ápolása, valamint a kerületi roma lakosok és intézmények közötti hidak kiépítése.

Megalakulás Szakmai megbeszélés keretein belül bemutattuk a kerületi Szociális osztály vezetőjének, Karácsonyi Magdolnának, és a Prevenciós Központ vezetőjének, Dr. Kádár Sándornénak a tanodai programunk terveit. 2009 májusában, a Szociális Osztály, a Prevenciós Központ és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat közös programot dolgozott ki, a kerületi, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára A Tanoda programhoz, a XIII. Kerületi Önkormányzat biztosította az „Út a munkához” program keretében 2 fő pedagógust, illetve 2 fő roma asszisztenst, az RNÖ ajánlása alapján. Rövid felkészítés után minimális költségvetéssel, megnyitottuk a Tanodát.

Tanoda Program célja A gyermekek tanulmányinak javítása, készség és képességfejlesztés, korrepetálás, pótvizsgára való felkészítés. Roma identitás elmélyítése, példaértékű roma emberek bemutatásával. Szabadidős tevékenységek biztosítása, melyeken keresztül erősítjük szocializációs, verbális, manuális fejlődésüket. A halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok körében a bűncselekmények csökkentése.

Tanoda Program Intézményi kapcsolatai A Prevenciós Központ vezetőjének közbenjárásával, sikerült elindítanunk a programot. A központ munkatársaival azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Gyermekjóléti Központ segítette a kerületi családokat ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljenek intézményünkkel. A Szociális Osztály támogatott tanszerekkel, tankönyvekkel. Karácsonyi Magdolna, a Szociális Osztály vezetője személyesen is figyelemmel kísérte a Tanoda működését. A kerületi Önkormányzat ingyenes sportolási lehetőséget biztosított a tanodába járó gyermekek számára. Továbbá biztosították a közfoglalkoztatási program keretén belül szükséges erőforrásokat (pedagógus, roma pedagógus asszisztens ). BRFK Bűnmegelőzési osztályával szoros együttműködés

Tanoda Program Intézményi kapcsolatai A kerület oktatási intézményeivel való együttműködés, ami nagyban hozzájárult a program sikerességéhez. Tanodánk tanárai konzultáltak a gyermekek iskolai tanáraival. Kommunikációs csatornák kialakítása az intézmények és a roma családok között.

Az önmegvalósításhoz tanulni kell! 2011. szeptember 6. T I Z E N H A R M A D I K K E R Ü L E T I H Í R N Ö K 5 Az önmegvalósításhoz tanulni kell! A gyerekek között vannak, akik céltudatosak, és úgy is élnek, hogy a céljaikat megvalósíthassák. Vannak azonban olyan fiatalok, akiknek segíteni kell felismerni saját képességeiket és az életmódjukban is változásra kell ösztönözni õket. Jakab Sándor, a XIII. Kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke idén áprilisban életre hívta az Angyalföldi Integrációs Szövetséget, amely segítséget kíván adni a fiataloknak az életük jobbításához, céljaik eléréséhez. Az összefogásban részt vesz a XIII. Kerületi Gyermekjóléti Központ, a Családsegítõ Központ, a hivatal szociális osztálya, önkormányzati képviselõk, helyi civilek, civil szervezetek, a kerületi rendõrkapitányság és a Budapesti Rendõr-fõkapitányság bûnmegelõzési osztálya. Jakab Sándor elmondta: a szövetség célja olyan hosszú távú megelõzõ program kidolgozása, amely érinti az oktatás, lakhatás, foglalkoztatás és bûnmegelõzés területeket. A programmegvalósítás elsõ lépéseként az oktatást „vették célba”. – A cigány kisebbségi önkormányzat segít a gyerekeknek a tanulásban, szakembereink vállalnak pótvizsgafelkészítést és korrepetálást – mondta az elnök. – Látva a gyerekek életében jelentkezõ problémákat döntöttek amellett, hogy kampányt dolgoznak ki, amellyel felhívják a figyelmet a tanulás fontosságára. METZ

Tanoda Program működése A program keretén belül az elmúlt 3 évben 130 gyerekkel foglalkoztunk Alsós osztályos gyermekek számára írást, olvasást, szövegértést, matematikát, kézműves foglalkozást tartottunk. Pótoltuk a lemaradásokat, hiányosságokat. Felsős osztályos gyermekek számára az oktatott tantárgyak: írás, olvasás, szövegértés, fogalmazás, prezentáció, matematika, történelem, földrajz, biológia, kémia, fizika, angol tárgyakat. Pótvizsgára szoruló gyermekeket felkészítettünk, együttműködve az iskolákkal.

Programjaink A programok szervezésébe a szülőket, szervezeteket, iskolákat is bevontuk. Kamaszklub Kézműves klub Lovári - cigány klub Kultúr - kuckó (kulturális programokra való látogatás) Tanoda program (vizsgákra, pótvizsgákra felkészítés, felzárkóztatás) Gyermeknap a Csata utcai iskolában (rendőrségi és tűzoltósági bemutatóval kiegészítve) Bűnmegelőzési napok, táborok, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályával közösen. Nyári táborok, kirándulások Roma- Rendőr konfliktus kezelő tréning (roma felnőttek részére)

Köszönjük a figyelmet