1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében 2006. február 23. Dr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Advertisements

RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A MENTORÁLÁS AZ ESÉLYTEREMTÉS LEHETŐSÉGE
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Tehetségsegítő Tanács június 04.
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Banki termékek értékesítése elektronikus csatornákon keresztül Dr
Szervezetfejlesztési Program
Készítette: Csató Csilla (DVI3UH)
R. S. Kaplan, R. Cooper Költség és hatás Készítette: Kele Katalin Május 15.
Könyvösszefoglaló Készítette: Zimányi Orsolya
Ellenőrzés, visszacsatolás
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A szervezeti felépítés definíciója
A HEM kialakulása és fejlődése
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Minőség menedzsment 6.előadás
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Az MTA Közlekedéstudományi Bizottságának tevékenysége
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Workshop ‘International reflections’ Meghívott előadók: Maruja Gutierrez Diaz Tom Schuller Stephan Vincent-Lancrin Levezető elnök: Bodnár Viktória.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
A BKF tudástranszfer modellje a
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
Országos nagykereskedelmi menedzser
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Az SZMBK Intézményi Modell
1 Tudásbázis követelmények a digitális korszakban Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő előadása „A tacit (avagy a hallgatólagos tudás) jövője a negyedik.
Előadás másolata:

1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr. Tomka János társelnök, ügyvezető igazgató KPMG-BME Akadémia

2 1. Bevezetés 2. A szakmai közösségek (SZK) stratégiai szerepe 3. A szemiformális irányítás és kontroll Tartalom

3 Problémafelvetés Európai tudásmenedzsment (TM) felmérés két megállapítása -Fő elvárás a TM kezdeményezésektől: a különböző szervezeti egységek közötti szinergia megteremtése (83 %) -A legtöbb TM kezdeményezés a szakmai közösségek (SZK) területén történik (46 %) (KPMG’s Knowledge Management Survey 2002/2003) Vizsgált kérdések -A SZK-k alkalmas szerveződéstípust képviselnek-e az együttműködés fejlesztésére? -Milyen feltételek mellett képesek a SZK-k hosszú távon betölteni szerepüket a szervezetekben?

4 „A szakmai közösség… … három alapvető építőelem egyedülálló kombinációja: az adott szakterületre vonatkozó tudás, mely a kérdések egy adott körét határozza meg; azon emberek közössége, akik ezt a szakterületet művelik és a közös gyakorlat, melyet annak érdekében fejlesztenek ki, hogy a szakterületükön hatékonyak legyenek.” (Wenger, E. C.; McDermott, R.; Snyder, W. M.)

5 1. Bevezetés 2. A szakmai közösségek (SZK) stratégiai szerepe 3. A szemiformális irányítás és kontroll Tartalom

6 Szervezeti egységek, teamek Szakmai közösségek Tacit tudás (mentális objektumok) Explicit tudás (tudásobjektumok) A tudás alkalmazásaA tudás gondozása Az emberek teamben tanulnak, de … A tanulás menedzselése a teamek között TUDÁS TANULÁS A szemiformális együttműködési modell

7 A SZK-k és a tudásgondozás Megosztás Szocializáció: tapasztalat megosztása, az együttműködés mellékterméke Kommunikálás Externalizáció: tudás összegyűjtése, átalakítása explicit reprezentációba Elosztás Kombináció: konvertálás széles körben terjeszthető formába Tanulás Internalizáció: az explicit tudás beágyazódása a gyakorlatba Segítő SZK Jó kapcsolatok, együttműködés Legjobb gyakorlat SZK Jó megoldások, gyakorlatok validálása, dokumentálása Tudásszervező SZK Releváns tudáselemek rendszerezése, elosztása Innovációs SZK Innovációs gondolkodás és implementáló készség fejlesztése TTEE T: tacit tudásE: explicit tudás

8 1. Bevezetés 2. A szakmai közösségek (SZK) stratégiai szerepe 3. A szemiformális irányítás és kontroll Tartalom

9 Szemiformális irányítás A tudásdolgozók által elfogadott irányítási területek Vezetők eszközei a SZK-ken keresztül Kihívást jelentő munka A szakterület és gyakorlat sokszínűsége Problémamegoldás Állandó, természetes szabad tér, „ba”, „iskola” Közösségi fejlődés Hatalmi erőforrások: szakértelem, egyéniség, jellem ElismerésPresztízs, erkölcsi elismerés VisszajelzésKözösség formáló ereje az érett személyiséggé válásban

10 Szemiformális kontroll Egyeztetett, összetett mutatók alapján mérni a SZK-k befolyását az üzleti eredményre Megegyezés a menedzsment és a közösségi koordinátorok között a következő időszak céljaiban és nem túl részletes mutatóiban SZK-k tagjai közösen alakítják ki a célok elérésének módját Az átfogó eredményeket elemezve a menedzsment és a koordinátorok közös döntést hoznak a célok és mutatók módosítására, a SZK-k átalakítására vagy megszüntetésére vonatkozóan