Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Társadalmi devianciák
Advertisements

A sportszocializáció.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Kompetencia - Interakció Összeállította: Alseczné Sipos Ibolya NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
A „bűn” fogalma az emberi és isteni norma tükrében
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Az első házasság felbomlása
A tanári munka értékelése
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A deviancia összetett fogalma
Értékelés a pedagógiában
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A személyiség.
Ria Slides Ebben a bevásárlóközpontban a hölgyek különböző „Férfi – Típusok” közül választhatnak...
Peremen billegő fiatalok
Nyolc gondolat az ANYASÁGRÓL
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Szocializáció Fogalmak:
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Szocializáció (első előadás).
A cigányság integrációja Magyarországon
Szociális tanulás formái
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Reklám etika.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Kultúra és Szocializáció
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
AZ ISKOLA.
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Etika és deontológia a pedagógusi szakmában
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
A deviancia értelmezési kerete
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Deviáns viselkedésformák Magyarországon
Konformitás és Deviancia
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Generációk és család.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Személyiségfejlődési zavarok
TÁRSADALMI BEILLESZKEDÉSI ZAVAROK. Az előadás végén: Meg tudja határozni az alapfogalmakat. Magabiztosan fogja használni a téma mérési módszereit. Megismeri.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A szocializáció folyamata
A szakiskola jelene és jövője
Kakusziné Körtvélyesi Anikó
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
FIATALKORI DEVIANCIÁK
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
Előadás másolata:

Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik: akut feszültség: pl. elmagányosodás, családi viszály, férfi-nő kapcsolatok problémái, életpályával kapcsolatos feszültségek, iskolai kudarc. szocializációs folyamat zavara: harmonikus családi háttér és kortárskapcsolatok hiánya. eltérő norma és értékrendszerrel felépülő szubkultúra, deviáns szubkultúra Ez minősíti a kultúrát is, nemcsak az egyedet.

Deviancia elméletek: Dürkheim anómia elmélet: az anómia a tárasdalmi normák meggyengülésének az állapota. Ez a gyors és nagy társadalmi változások hatására erősödik fel.  minősítési elmélet: az emberek viselkedését nem maguk minősítik, hanem társaik, a környezetük. A címkék arra kényszerítik az embert, hogy ezek után olyan is legyen. Megerősíti a környezete ebben, és így deviánssá válik. Stigmatizálja, megcímkézi az embert. Nemcsak az emberek, hanem a társadalmi intézmények is stigmatizálnak. pl. a szegény szó is egy minősítés, tehát egy címke, ami kialakítja az előítéletes viszonyulást másokban.  

Deviancia elméletek: Mertoni anómia elmélet: minden társadalomban van egy cél, amit szeretnének elérni az emberek, ami felé orientálódnak. Pl. Amerikában a legfontosabb a siker. Ezt a sikert a társadalom csoportjai más-más módon tudják elérni. Merton azt mondja, vak aki csak normaszegő módon tudja elérni a csillogást. Valamiféle módon kezelni kell a devianciát. Nem mindegy hogy hogyan. Merton a vagyon elleni bűnözést (a célokat elfogadja, de meg nem engedett eszközöket alkalmaz) és a neurotikus, alkoholistát, kábítószer-fogyasztót, elmebeteget és öngyilkost emeli ki (nemcsak az eszközöket, hanem a célokat is elutasítja).

Szociális kompetencia az egyik kritériuma a jól tisztázott érték-, szokás-, normarendszere az iskolának. Vétkeseket nem kereső iskola: ahol mindenki értékes, fontos, jól érezheti magát. ahol képes együttműködni gyermek a gyermekkel és gyermek a tanárral. ez egy idea, mert az iskolák tényleges működését a bürokrácia jellemzi.

A normarendszer kialakításánál a gyermeki szükségleteket, igényeket kell figyelembe venni. Hogyan lehet elfogadhatóvá tenni a kívánatost. Csak akkor lehet elérni, hogy ez a kívánatos legitimizálódjon, ha normarendszert alakítunk ki. Kialakult egy normatív rend. Nagyon fontos eleme a jutalmazás, amivel megerősítjük a gyereket. Szankcionálás  mindkettőnek vannak hivatalos formális és informális formái az iskolákban. A hivatalos mindig a felnőtt felől érkezik. Az informális nagy része pedig a társadalomból.

A szankcionális normarendszer: megbüntetik a gyermeket kizárás valamiből, amiben nem kötelező részt venni (szegregáció erősítése) levegőnek nézik, amivel szintén az ellenkezőjét érik el.

Informális normarendszer: a közvéleményben fog leginkább megnyilvánulni. A közvéleményben ítéletek sűrűsödnek. Ellene szinte lehetetlen védekezni, így elszenvedi inkább. Az informális rendszer tipizálni, kategorizálni fogja a gyermeket, és ezekből szinte lehetetlen kikerülni.

Problémás gyerek: akit a közvélemény az elején beskatulyázott Problémás gyerek: akit a közvélemény az elején beskatulyázott. Lehet hogy a gyerekek körében népszerű, de az biztos, hogy a tanárok körében népszerűtlen. Ez is azt bizonyítja, hogy nem jól működik a konszenzus.   Osztályközösségek: azon belüli társas kapcsolatok. Az osztály belüli társas kapcsolat a szociometria.

Formális normarendszer vizsgálat: egyszerűbb dokumentumelemzést alkalmazzuk. Elemezzük az iskola szankciórendszerét a házirendtől a naplóban szereplő beírásokig. Szubkultúrák elmélete: a társadalmon belül vannak olyan csoportok, amelyek más kultúrát képviselnek, ami más norma és értékrendszerű. Fogalmát elsősorban a bűnözéssel kötik össze, pl. megélhetési bűnözés. Deviancia, mint a szocializáció zavara: A szocializáció során nem alakult ki egy konform, normakövető magatartás, ezért az egyén deviánssá válik. Zavar van a szocializáció folyamatában.