Készítette: Barta Krisztina

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Az őskori vallás.
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A Biblia Isten szava.
Rítus és színház. Isten – szól a mese – a teremtés hetedik napján azt tapasztalta, hogy halálos unalom uralkodik mindenek felett, és akkor rájött, hogy.
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
TEREMTÉSMÍTOSZ.
Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
A maják és az inkák világnézete
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Az Ókori Kelet világnézete
Az ókori görög gyógyítás,
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
Isten?.
A reneszánsz.
A középkori filozófia főbb kérdései
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
Vallási és mitikus elemek Tolkien Középföldjében
Szeretettel köszöntjük a Katolikus Óvodák X. Szakmai Konferenciájának Résztvevőit! KPSZTI, május 10. Szeretettel köszöntjük a Katolikus Óvodák X.
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA IV.
Antigoné és társai: nők az irodalomban
Észak-Amerikai indiánok. Eredet Nincs egységes vélemény Nincs egységes vélemény Utolsó jégkorszak után Utolsó jégkorszak után Bering-szoros Bering-szoros.
Nagyböjt első hete.
Készítette: Pető Tamás
Atya teremtő szeretet Lelke, áradj szét
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
A csillagászat keletkezése
A világ képe az arabokról
Atya teremtő szeretet lelke, áradj szét
Készítette: Jon A. Palmer
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Az Újszövetség könyvei
Az ősi magyar hitvilág.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Teremtő Istenünk, Hű alkotónk nekünk, Hallgass mi ránk! Hol éj van, s vak sötét, Ahol Te szent Igéd Fényét nem szórja szét Gyúljon világ! Dicséretek –
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Az üdvtörténet bevezetője.
A magyarok: Fekete és fehér magyarok.   Színre, vagy vallásra vonatkozhat a „fekete” jelző?  Az egyik esetben a fekete szó utalhat egyrészt a kazároktól.
Az ősmagyar kor i.e től (magyar nyelv önálló életének kezdete)
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
GONDOLATOK A VALLÁSRÓL Nem sokat tudunk róla Ázsiában szerzett világkép ma a népmesékben Szerkezetileg hasonlít a kereszténységre, Vándorlás közben őseink.
Kolumbusz előtti kultúrák: Maják Aztékok Inkák
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
Az Európán kívüli világ A felfedezők kora. India és Kína Indiai-félsziget rádzsa, maharadzsa A hatalmas Indiai-félsziget sok királyságokból áll (rádzsa,
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Gyülekezetünk 2. oszlopa: Szégyenkezés nélküli imádat
Fény Királya Ő, fenségbe öltözött. Örüljön a Föld!
A fény Királya Ő, fenségbe öltözött, örüljön a Föld, örüljön a Föld
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
JÓ REGGELT !.
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
Az élet tisztelete 6. Parancsolat „Ne ölj!” 2 Mózes 20, 13.
A teremtő és gondviselő Atya
Összehasonlító elemzés
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

Készítette: Barta Krisztina Istenek és emberek. Maja, inka, azték és piaroa teremtésmítoszok összehasonlító vallástudományi elemzése. Készítette: Barta Krisztina

A művek, melyek alapján dolgoztam: 1. Maja kultúra: Popol Vuh - A maja-kicse indiánok szent könyve (1550-1555), Boglár Lajos fordításában. 2. Inka kultúra: Bernabé Cobo: Historia del Nuevo Mundo (Az Újvilág története) című művének idevágó fejezete (1653). 3. Azték kultúra: Bernardino de Sahagún Historia General de las Cosas de la Nueva España című művének idevágó része (1577). 4. Piaroa kultúra: Boglár Lajos: Wahari - Az őserdei kultúra című műve (XX. század).

Maja-kicse indiánok: Szent könyvük a Popol Vuh, mely Boglár Lajos fordításában állt rendelkezésemre, teremtésmítoszaikat és hitviláguk jellemzőit tartalmazza. Négy teremtésmítosz szerepel a könyvben, melyek véleményem szerint nem mindig alkotnak összefüggő csoportot, viszont nagyon részletes leírást adnak a világ, az istenek és az emberek teremtéséről, illetve nemzedékeken keresztül bemutatják az ősatyákat és leszármazottaikat is. A könyv beosztásához ragaszkodva, én is négy részre osztva mutattam be ezeket a történeteket.

Az inkák: A Birodalmat alkotó ezernyi kisebb-nagyobb nép és törzs rengeteg egymástól nagyon eltérő és sokszor nagyon részletesen kidolgozott mítoszt hozott létre, akár egyugyanazon vallási témakörön belül is, mint például az özönvíz történettel kapcsolatban. Az általam itt vizsgált művet egy keresztény szerző, Bernabé Cobo atya írta, és ez a tény rányomja bélyegét az egész elbeszélésre.

Az aztékok: Az aztékok nem tudtak világos beszámolót adni isteneik eredetéről. Mitológiájuk szerint az istenek beszélték meg, hogy ki irányítsa a világot, illetve azt is, hogy ki legyen a Nap és a Hold.

Piaroa indiánok: Világképükben, vallási életükben az égtájak, a kultúrnövényekkel és a termékenységgel kapcsolatos rítusok, a zene, az istenségek képzete és kultusza, és a vallási vezetők (főnökvarázslók) játszanak fontos szerepet. Egyik legfontosabb vallási képzetük Wahari istenalakja, aki civilizációs isten, kultúrhérosz, minden állat és növény teremtője. Mítikus ellenfelei Kwojmoj, a Kígyó és az általa teremtett lények. Wahari mellett Buóka és Cseheru a két legfontosabb pozitív-konsruktív mitológiai alak. A piaroák e három testvér közül Waharinak tulajdonítják a legfontosabb szerepet, így őt tekinthetjük a főistenüknek.

Összehasonlítás: A mítoszok összevetése, hasonlóságok, különbségek. Az inkáknál és majáknál olvasható özönvíztörténetek összehasonlítása. A természet és az állatok szerepe a mítoszokban. Szó által való teremtés.

Köszönöm a figyelmet!