Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció"— Előadás másolata:

1 Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció
p.anna

2 Tartalom Néhány szó a legősibb, legjelentősebb kultúrákról Maják
Aztékok Inkák Az Új Világ

3 Maják Elhelyezkedés: Yukatán-félsziget, Közép-Amerika Piramisok
Fejlett matematikai és csillagászati ismeretek

4 A Maja Birodalom az európaiak érkezésére lehanyatlott.

5 Aztékok Elhelyezkedés
Fővárosukat, Tenochtitlánt a mai Mexikóváros helyén, egy szigeten építették fel. Onnan kiindulva főként déli és keleti irányban hódítottak területeket. Vallási-társadalmi berendezkedésüket, társadalmuk törvényi alapjait a korábban itt élt olmékoktól, és a későbbi, harcosabb szellemű toltékoktól örökölték, illetve vették át.

6 Vallás Minden tevékenységnek volt istene.
Pl.: aratás, katonai sikerek, stb. Hódítások alkalmával új, kisebb kultúrákat olvasztottak magukba -> sokféle isten. A vallás nem vált külön a törvénykezéstől Vér: a vérnek mitikus őserőt tulajdonítottak: úgy hitték, a vér működteti az egész mindenséget, ez az az életnedv ami erőt ad a létezésnek. -> VÉRÁLDOZATOK

7 Áldozatok

8 Bár vallási szokásaik mai szemmel kegyetlennek és barbárnak tűnnek, erkölcsi normáik roppant szigorúak voltak. Leggyakoribb bűnök: Több föld művelése a kiszabottnál, földterület eltulajdonítása Egyéb értékek jogtalan eltulajdonítása Házasságtörés Részegeskedés Büntetés: HALÁL. DE: létezett egyszeri bűnbocsánat, vezeklés. Bűnös embereket NEM áldoztak az isteneknek, őket csak kivégezték. „Vegyes” túlvilághit: A dicső harcosok, nemes emberek pillangóként vagy kolibriként születtek újjá, míg mások mesterségükhöz illő szerszámmal küzdöttek a túlvilág egyes szintjein.

9 Inkák Az inkák egy történelmi fejlődés utolsó szakaszának voltak főszereplői. Az Inka Birodalom egyike volt a világ legnagyobb és legrejtélyesebb kultúráinak. Legfontosabb központja Cuzco volt, ám Chan Chan még ennél is hatalmasabb volt: 20 km2-en terült el és 40 ezren lakták.

10 Vallás 1460 körül meghódították a csimu népet -> a két kultúra összeolvadt. Más népekhez hasonlóan, csodálattal figyelték az égitestek mozgását, ám úgy tűnik, egyetlen istenséget sem tekintettek mindenhatónak. A legendák mindig több istenről szólnak – így például a Hold istennőjéről, Siről, aki még a Napistennél is hatalmasabb, mivel a Hold nappal is kivehető az égbolton. Az ipar- és képzőművészet szorosan összefüggött a vallással, ami leginkább az ötvösmesterségben tükröződik. pazarul megmunkált aranytálak és –kelyhek halotti maszkok mellvértek ékszerek. Az arany kéz szerepét nem ismerjük, ám az inkák mitológiájában az arany „a Nap életet adó verítéke”, az arany hajdíszek pedig magát az égitestet jelképezték.

11 Az Új Világ A két felfedező nagyhatalom, Portugália és Spanyolország 1494-ben megegyeztek Tordesillas-ban. (Persze nem tudták pontosan betartani, így esett, hogy Brazília portugál terület lett.)

12 Hódítás Elsőként spanyolok érkeztek a területre. (hódítók – „konkvisztátorok”) Fölény: ismerték a fémeket, a puskaport, lovakon közlekedtek.

13 Az inkákat Pizzaro mindössze 150 emberrel igázta le…
: Cortez 500 katonával hódoltatta az Azték Birodalmat. Az inkákat Pizzaro mindössze 150 emberrel igázta le…

14 Következmények Megpróbálták áttéríteni a megmaradt lakosságot a kereszténységre (Mindez azonban csak részben járt sikerrel, mert az őslakosok keverték a katolikus vallást hagyományos hitükkel). Bányákat és ültetvényeket létesítettek, ahol az őslakosokat dolgoztatták. Az új betegségeknek nem tudott ellenállni a szervezetük -> tömeges pusztulás. -> afrikai munkaerő, rabszolgák. Az őslakosok végül keveredtek a spanyolokkal, megalkotva a mesztic népességet. A spanyolok az őslakosok rengeteg művészi alkotását pogány bálványnak tekintették, és elpusztították; számos arany- és ezüstszobrot beolvasztottak, mielőtt Európába szállították.


Letölteni ppt "Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések