MRNB030401 Kommunikáció az egyetemen Pécs, 2007. április 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
Ázsiai Egyetemek Környezettervezés Vinkó Anna és Donka Sándor gyűjtése.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
Kommunikáció az egyetemen Konferencia április 17. Gellér Zsuzsanna Szabad bölcsész szakos hallgató, II. évfolyam Az elektronikus kommunikáció és.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
Kaliforniai felsőoktatás rendszere Kocsis Viktória Kommunikáció az egyetemen kurzus konferencia
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Széchenyi István Egyetem, Győr
E-learning Kovácspál Eszter.
A vidéki tér sikertényezői
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM - A MAGYAR FELSŐOKTATÁS INTEGRÁNS RÉSZE 1 MPV előadás.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
Perjésiné Hámori Ildikó
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kovács László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
Óbudai Egyetem FENNTARTÓ Rektor Kancellár Szenátus
Megválasztottak — Mi lesz most?
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szervezeti Felépítése
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Én miért választottam a BME Villamosmérnöki szakát?!
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A munkásság művelődési törekvései a a századforduló körüli években
Előadás másolata:

MRNB Kommunikáció az egyetemen Pécs, április 14.

A fels ő oktatás piros illetve fekete pontjai (a japán fels ő oktatási modell bemutatása) El Ő adó: pencs nóra penoaab.pte Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007.április 14.

Az előadás felépítése:  A kommunikáció jellemzői  Problémák a felsőoktatásban  Az ázsiai minta-Japán  Megoldások a problémákra  Táblázatok, összegzések Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.

1) A kommunikáció jellemzői  egyezményes, közös jelrendszerben folyik  szándékos  feltétele, hogy a közlés tartalma elérje a másik személyét  az a közlést megértse, azt a jelentést idézze fel magában, amelyet a közlő kommunikálni szándékozott  dinamikus, kétirányú folyamat Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.

2) Problémák a felsőoktatásban  az egyetemek története, kialakulásuk  első megrázkódtatások- az ipari forradalom és a felvilágosodás hatására  a munkanélküliség problémája  90-es években új törvényi szabályozás ,,kollektív autonómia’’- állam és piac  fragmentálódás (a felsőoktatás különböző szegmensei egymástól függetlenül működnek, nem alkotnak rendszert) Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.

 atomizálódás (minden intézmény, azon belül minden kar csak a saját munkájával törődik, tevékenységét nem illeszti nagyobb egységbe, a felsőoktatás egészébe)  balkanizálódás (mindenki más rovására próbál támogatáshoz jutni, létét fenntartani, teret nyerni)  közvetítő szervezetek (primer, szekunder, tercier szervezetek)  primer: hatalmában áll a forrásallokáció  szekunder: tanácsot ad és koordinál  tercier: vitákat és konzultációkat szervez  a felsőoktatás finanszírozása  többszektorúság, hierarchiák Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.

3) Az ázsiai minta-Japán  az oktatási rendszer a II. világháború után amerikai minta szerint alakul át  egyetemek:1877 Tokiói Egyetem, az oktatás merev struktúrája miatt, diáklázadás Tokióban, újítások(ba, ma,doktori képzések) junior college: a 60-as 70-es években stabilizálódik a helyzete, 92%- ban lányok tanulnak ott, óvodapedagógusi,művészeti,nyelvi,titkárnői,társadalomtudományi képzés, 2-3 éves műszaki főiskola: éves korig járnak ide, műszaki és tengeri szakmákra képeznek felsőfokú szakképző iskola: 1-2 éves, műszaki jellegű post-secondary intézmények: ezek ténylegesen sem számítanak a felsőoktatási intézmények körébe  magánoktatás (a kulcs a családokban keresendő)  diplomások helyzete a munkaerőpiacon (egyetlen munkahely egy életen át, a munkahelyek csak frissen végzetteteket vesznek fel)  esélyegyenlőség, nők-férfiak Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.

 állami illetve magánfelsőoktatás  finanszírozási rendszerek  reformok  egy életen át tartó tanulás  nyitás a társadalom felé  a nemzetközi kapcsolatok szélesítése  a magán intézmények szerepének növekedése

Shikoku University-Shikoku Bunkyo University-Kanto

 a második sportpálya  az első sportpálya  diák szakszervezet  a humán fejlesztés intézetének laboratóriuma  irodalomtudományi kar  kávézó  északi előadóterem/épület  külföldi tanulmányok kara  könyvtár  tudományos és kulturális tőzsdeközpont  előadóterem  japán íjász terem  úszómedence  tenisz pálya  az informatikai és műszaki tudományok kara  információs oktatási központ  az egyetem aulája  tornaterem  déli előadóterem/épület  adminisztrációs iroda

Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.

6) Megoldások a problémákra  a többszektorú intézmények könnyebben reagálnak a változásokra  minden országnak meg kell őriznie a felsőoktatásának sajátosságait  egalitáriánus-pluralista felfogás helyett a meritokratikus-pluralista  kisebb léptékű változtatások, vagy akár radikálisak is Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.

Köszönöm szépen, hogy meghallgatták az előadásom! Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.

Felhasznált irodalom:  Emőkey András (2005): A mesterképzés pedagógiája, Budapest Szaktudás Kiadó  Hrubos Ildikó (1999): A felsőoktatás dilemmái a tömegessé válás korszakában, Budapest: Oktatáskutató Intézet  Hrubos Ildikó (1999): A japán felsőoktatási modell, Budapest: Oktatáskutató Intézet  Kommunikáció az egyetemen-Pécs, április 14.