Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megválasztottak — Mi lesz most?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megválasztottak — Mi lesz most?"— Előadás másolata:

1 Megválasztottak — Mi lesz most?
Karácsony Szilárd szakszervezeti tag MCDSz

2 Lehet a szakszervezet újra társadalmi mozgalom?

3 Lehet a szakszervezet újra társadalmi mozgalom?

4 Miért fogy a taglétszám?
Mindenki rengeteg külső okot tud sorolni. Jogi és gazdasági környezet drasztikus változásai A munkahelyek struktúrájának átrendeződése (nagyvállalatok helyett KKV-k jöttek létre) Kedvezőtlen politikai és társadalmi változások Iparágak szűntek meg, stb. Belső megoldást kell találnunk a kihívásokra, mert erre van ráhatásunk!

5 Mit ad a szakszervezet? „A tagot csak az eredmények érdeklik”.
A tagok ebben a helyzetben csak „tagdíjfizetők” és nem érzik, hogy nélkülük nincs szakszervezet. A tagok aktivitása nélkül viszont egyre kevesebb az elérhető eredmény, ezért egyre kevesebb az ilyen „tagdíjfizető tag” is. Sőt, ha eredményt érünk el azt sem érzik sajátjuknak, ezért a legtöbbször keveslik. — Ennyiért nem érdemes tagdíjat fizetni — mondják.

6 Mit ad a szakszervezet?

7 Mit ad a szakszervezet?

8 Mit tudunk mi tagok közösen elérni?
Mit ad a szakszervezet? Mit tudunk mi tagok közösen elérni?

9 Mit kell tenni ahhoz, hogy a szakszervezet társadalmi mozgalom legyen?
Meg kell változtatni a szakszervezeti kultúrát, a tagok és a tisztségviselők szemléletét! De mi mindig így csináltuk!

10 Szemléletváltásra van szükség
„Az őrültség azt jelenti, hogy valaki olyat tesz, ami nem működik, újra és újra megismétli, és azt várja, hogy más lesz az eredménye.” Albert Einstein

11 Új tisztségviselők kézikönyve
Bill Barry: Megválasztottak Mi lesz most? Új tisztségviselők kézikönyve

12 Új tisztségviselők kézikönyve
Bill Barry: Megválasztottak Mi lesz most? Új tisztségviselők kézikönyve

13 Megválasztottak — Mi lesz most?
„Az emberek életében két olyan szerep létezik, amelyet képzés nélkül próbálnak teljesíteni: a szülővé és a szakszervezeti tisztségviselővé válás...

14 „…Mindkét esetben a saját tapasztalatainkra támaszkodunk, és reméljük a legjobbakat.”
Bill Barry

15 Kiknek szól a könyv? „Ha új, vagy akár régi tisztségviselőként újra akarod szervezni a helyi szakszervezeted, akkor ez a könyv megmutatja neked, hogy miként tedd.” Bill Barry

16 „a szakszervezet ne csak
Miről szól a könyv? A Szakszervezetek Szervezési Modelljén alapuló könyv olyan témákat ölel fel, mint A tagok aktivitásának növelése, a stratégiai tervezés, a szakszervezet funkcióinak elemzése, a szakszervezet gazdálkodása és kommunikációja. A könyv a tagok mind nagyobb mértékben történő bevonásához ad tanácsokat, annak érdekében hogy „a szakszervezet ne csak látványsport legyen”.

17 Bill Barry A szakszervezeti mozgalomban
eltöltött 40 évi tapasztalattal bíró veteránja. 1997 óta a Baltimore Megyei Közösségi Főiskola (Community College of Baltimore County ) Munkaügyi Tanulmányok Osztályának igazgatója volt. „Megválasztottak – Mi lesz most?” című tankönyvet az új szakszervezeti tisztségviselők képzésének témavezetőjeként írta.

18 A könyv az Amerikai Egyesült Államokban készült, ennek ellenére teljes mértékben érvényes a magyar viszonyokra, hiszen a szakszervezeti mozgalom globális gondokkal küzd.

19 Könyvbemutatók Bill Barry könyvbemutatókat tart
2017. május 18-án Budapesten, 2017. május 19-én Budapesten, 2017. május 22-én Szombathelyen, 2017. május 23-án Kecskeméten, és 2017. május 25-én Miskolcon. A rendezvényre a szakszervezetek.hu oldalon lehet regisztrálni.

20 Hol és mikor érhető el a könyv?
Előjegyezhető szintén a szakszervezetek.hu internetes oldalon. Elővételben a kiadó, a Spirit of Europe Kft. 20% kedvezményt ad A könyv ára 4990 Ft/db. Április 26-ig 3990 Ft/db áron rendelhető meg. Aki részt vesz a május végén tartandó könyvbemutatók egyikén, az helyben átveheti a könyvet. Aki nem tud eljönni, annak június elején a kiadó postán megküldi.

21 A „status quo” nem létezik
A szakszervezeti mozgalom világa ma nagyon változatos hely, ahol egyre nyilvánvalóbb a mondás, miszerint: „légy erős, vagy menj haza”.

22 A szakszervezet legyen újra társadalmi mozgalom!

23 Kérem, segítsétek, hogy a könyv minél több szakszervezeti tisztségviselőhöz eljuthasson és minél többen vegyenek részt a könyvbemutatókon!

24 Megválasztottak — Mi lesz most?
Karácsony Szilárd szakszervezeti tag MCDSz


Letölteni ppt "Megválasztottak — Mi lesz most?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések