Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Marketingkommunikáció és PR
Advertisements

Mi a hamis gyógyszer? Fogalmi tisztázás Nemzetközi szabályozási fejlemények a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben Dr. Kontor Csaba Emberi Erőforrások.
Üdvözlünk!. Az internetezők 90% - a vásárlás előtt a neten gyűjt információt 1998-ban 70 millió internetező volt a világon, ma kb. 2 milliárd.
Az új rendszer a CobraConto.NET.
Lengyelország: Allegro Magyarország: TeszVesz és Vatera
Automatikus szállítási hűségprogram
A GYÓGYSZERHAMISÍTÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VETÜLETEI
ESR: Fogyasztók a neten
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Keresőmarketing Nap 2007 A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban… Darvas Péter Szonda Ipsos.
Hatékony e-commerce hirdetés az Árukeresőn. Az Árukeresőről • Magyarország piacvezető árösszehasonlító oldala • Operáció 5 országban (HU, TR, RO, BG,
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Franchise tagok száma. Rendelések száma Körzetenkénti rendelések száma, szállítási díjak.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Ön is szokott vásárolni: élelmiszert , üzemanyagot, ruházatot?
G M P Dr. Hetényi László.
Reklám, Marketing Yess Plus Reklám és csomagküldő szolgáltatás.
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Fizetésképtelenné váló patikák Dr. Horváth Tamás Magyar Gyógyszerészi Kamara november 10.
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
CHIEFTEC – Industrial Co., Ltd
Emeltszintű Etanácsadó Otthoni internetes ügyintézés Készítette: Horányiné Horváth Viktória Csilla.
Miért ösztönzi az MNB az UV-A/C lámpák kiskereskedői használatát? Ferenczi Barnabás augusztus 31.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Google és az egészségügy Hogyan keresnek az interneten egészségügyi témában a magyarok? Sziebig Péter üzletág vezető Klikkmánia - keresőmarketing ügynökség.
Hogyan lehet több millió Ft-ra szert tenni befektetés nélkül ! Figyelem ! Az egész rendszer egy vásárlói közösségre van ráépítve ! Az azonnali jövedelem.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.
Luxemburg, Málta,Hollandia
FÖLDRÉSZEK.
Medical Spa közös kommunkációja Buktatók és kihívások Verik Orsolya Oxygen Medical.
Konferencia a gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Gyógyszerhamisítás - az EU egységes fellépése Dr. Szepezdi Zsuzsanna Főigazgató OGYI.
Közösségi oldalak használata
A webshopok vásárlóközönsége A diavetítés Kurucz Imre Internet Hungary 2009 konferencián tartott előadásának segédanyaga. A diákon az adatok bázisai nem.
Kalandorok kíméljenek! Július 29.. A címadás indoka Reklám céljai: –Termékeladás –Márkanév ismertsége –Márkakép kialakítása –Márkahűség kialakítása.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Pecze Rozália Syngenta Kft Budapest Vásárváros 2012 január 27. Illegális növényvédőszerek.
Elmúlt az első év(tized)! május május 1. – május 1. eljárás db eljárás érték eljárás db eljárás érték Md. Ft
SOMATI KFT CSEH KÖZTÁRSASÁG MINŐSÍTÉS. A SOMATI KFT termékek minősítési ellenőrzését végzi európai uniós szabványok alapján, miáltal a minősített termékeket.
A Magyar Köztársaság kormánya. A gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményei és a patikaliberalizáció.
Informatika a gyógyszertárban
Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölés Éfosz TRUEFOOD szeminárium Budapest, október 21.
Kereskedelmi levelezés
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
E – kereskedelem - e? jótékony online árusítás Cseh Henriett
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
EISZ Fórum Október 14.. Szakmai háttér 1. Nyomtatott + elektronikus előfizetés (p+e) 2. elektronikus tartalmak előfizetése (e-only) 3. elektronikus.
Az Agel hálózata Néhány ábra segítségével a következőkben szeretnénk szemléltetni, hogyan épül fel a hálózat az Agelben. Az esetleges.
2014. augusztus 20. Új kialakítási koncepció augusztus 20.2 A postabolt elhelyezésével és belső elrendezésével kapcsolatos levárások Egyfelől legyen.
GO! STORE® - MAGYARORSZÁG
Csökkentsük együtt a hulladékot!
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
Üdvözöljük GWIBIZ WORLDWIDE Üzleti Tájékoztatón. Legdinamikusabban fejlődő üzletek a világon! GWIBIZ WORLDWIDE Trendágazat Internet + vásárlás.
MAGYAR LOGISZTIKAI EGYESÜLET Good Distribution Practice TÁVOKTATÁS MODUL TESZT Dr. Lakatos Péter PhD Magyar Logisztikai Egyesület, Alelnök, Logisztikai.
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Google Confidential and Proprietary Kampány a kisvállalkozások sikerességéért március 30.
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
Bagi Zoltán Quadro Byte Zrt. Uniós elvárások teljesítése a gyógyszertárakban.
A Gyógyszerhamisítás veszélyei Szellemitulajdonjog-védelem a gyakorlatban III. rész Amit egy középiskolásnak tudni illik... TE DÖNTHETSZ!
Számítógépes bűnözés.
Digitális világ Online márkaépítés Kereskedelmi márkák és Nem kereskedelmi márkák Az óra célja: megérteni, hogyan segítik a honlapok a márkák ismertségét.
A vásárlási döntés folyamata
Online vásárlás.
Free Association Research Kft.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadás másolata:

Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei Dr. Gáspár Zsolt

Hamis gyógyszerek aránya növekszik Korábban csak a 3. világ országának lakosait fenyegette Ma már Európában és Magyarországon is éreztetik hatásukat: Az elmúlt 5 évben nyolcszorosára nőtt az EU határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. Minden második, az interneten illegálisan kínált gyógyszer hamisítvány. (WHO)

Hamis gyógyszerek alkalmazásának veszélyei Nincs bennük hatóanyag Egészségkárosító hatásuk van Halált okozhatnak

EU lakosok és internetes gyógyszervásárlás Évente 77 millióan vásárolnak illegális forrásból olyan gyógyszereket, melyeket hivatalosan csak recept ellenében kaphatnának meg. Ezeknek az illegális vásárlásoknak a 90%-a az interneten keresztül történik

A legkeresettebb szerek a neten: Potencianövelők Testsúlycsökkentők Étrend-kiegészítők

Hamisítványok a gyógyszertári hálózatban: Németország: Fájdalomcsillapítók Antibiotikumok Rákgyógyszerek HIV kezelésére szolgáló szerek

Magyarországi helyzet: 1000 fős reprezentatív felmérés (HENT) Kb. 80 000-en bármikor vásárolnának illegális forrásból Kb. 500 000-en hajlanak arra, hogy éljenek egy ilyen lehetőséggel A hazai internetezők negyede már vásárolt vényköteles gyógyszert recept nélkül 10-ből 4-en vásárolnának gyógyszert patikán kívül, ha az nem lenne forgalomban Mo.-on

Magyarországi helyzet: A neten vásárlók elutasítják az egyéb, nem gyógyszertári beszerzési helyeket, de a webáruházakban megbíznak, mert leellenőrizhetőnek tartják őket. Az ár is befolyásolja a vásárlási hajlandóságot: 10%-os kedvezmény esetén 11%-uk, 30%-os kedvezmény esetén 29%-uk vásárolna gyógyszertáron kívül.

Hatósági ellenlépések: Gyógyszerhamisítás elleni uniós direktíva (2010 október) Gyógyszerellátási lánc szigorítása Egyedi azonosíthatóság Online patikák követelményei: Uniós logo a honlapon Központi gyógyszer-honlaphoz kapcsolódás Regisztráció az uniós adatbázisban 3. világbeli, unió által elfogadott hatóanyag-expotrőrök adatbázisa

Medicrime egyezmény: Bűncselekménynek számít és akár szabadságvesztéssel is büntethető a hamis gyógyszerek gyártása, forgalmazása, hirdetése.

Magyarországi lépések: Interneten legálisan nem lehet vásárolni gyógyszert, ez alól kivétel az online patikák (vény nélküli szereknél), de ez gyógyszer-kiszállítást jelent és ezt is csak szakszemélyzet végezheti. Hamisítás Elleni Nemzeti Testület www.hamisgyogyszer.hu Reklám filmek Gyógyszertári plakátok Fényképes adatbázis: www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis

Mit tehetek én? Csak legális forrásból vásárolok Megfigyelem a gyógyszer külső jellemzőit (alak, szín, állag, szag stb.) Figyelek a csomagoláson található esetleges eltérésekre (gyártási szám, lejárat, forgalomba hozatali engedély száma, dombornyomás, nyomtatás minősége, betűtípus, vonalvastagság, színek stb.)

Köszönöm a figyelmet!