ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Advertisements

Meglévő előfizetés meghosszabbítása a Vodafone Online Shopban
Az adat és titokvédelem néhány aspektusa pénzintézeti környezetben
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Nyugdíj.
A KÖZÚTI SZÁLLÍTMÁNYOZÓ FUVARDÍJ POLITIKÁJA
2008 novemberOrbán Zoltán – LogiPen Kft.. Mit is kell adminisztrálni…?  Szabályzat  Dolgozói tájékoztató  Munkavállalói nyilatkozatok (új belépők is!)
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Kereskedelem Szakmacsoport
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Reklámelőteszt és reklámhatás-vizsgálat
E-learning és a multimédia
Költségtani gyakorló feladatok
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Az e-kereskedelem (e-business)
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Adatvédelmi fogalmak.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Egy biztosító több pénztár modell az üzleti oldal szemében
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla
UCP Irányelvek végrehajtása Ausztriában Conference « Consumer protection - Unfair commercial practices » Budapest, 21 st /22 nd of October 2008 Ulrike.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM III. Takács Béla
Bemutatókészítés Takács Béla
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
Kalkuláció.
A távmunka néhány informatikai vonatkozása Ferge Sándor Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
A munkavállalói FB tagság
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM. ALAPHELYZET Jelentősen növekedett és növekszik –IR-ben tárolt, feldolgozott adatok mennyisége –ezen adatoktól való függőség.
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
ÚJ ÜZLETI LEHETŐSÉG.
RIPPLN – AZ ÁTLÁTHATÓ KÖZÖSSÉG. Ripple = fodrozódás Ezt a szót használja az angol arra az esetre is, amikor egy vízbe ejtett tárgy, vagy vízcsepp maga.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatikai biztonság alapfogalmai Kürti Tamás KÜRT Computer Rendszerház Rt.
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Az INFORMATIKA nem költség, hanem TERMELŐESZKÖZ!
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Tűzfal (firewall).
„Információvédelem menedzselése” XI. Szakmai Fórum Budapest, május 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Információtechnológiai alapismeretek
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
ILBK451, 2016/2017. I. félév, ea: Kovács Zita
Barka Tours Utazási Iroda Marketing terv
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
A GDPR alkalmazása Dr. Bokros Attila LL.M.
Kinek törték már fel az autóját?
Előadás másolata:

ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM I. Takács Béla 2004.

Ajánlott irodalom Visnyei –Vörös : A számítógépes információbiztonság alapjai LSI Oktatóközpont [1.] F. Ható Katalin: Adatbiztonság, adatvédelem SZÁMALK 2000. [2.] IT-BUSINESS folyóirat idevágó cikkei

Adat- vagy információvédelem, adat-vagy információbiztonság? Eredetileg szinonimák, de ma már teszünk árnyalatbeli különbségeket a használatukban. Adat (információ) védelem, inkább jogi értelemben használatos (pl. adatvédelmi törvény) Adatbiztonság, inkább technikai, szervezési megoldásokat jelöl.

Az adatot vagy az információt kell-e védeni? MI AZ ADAT? MI AZ INFORMÁCIÓ? Az információ olyan értelmezett adat, ami (számunkra) új ismeretet nyújt. Az információ is adat, az adat válik információvá. Az adat önmagában nem ér semmit csak amikor információvá válik, de információ csak adatból keletkezhet. Mit kell tehát védeni?

Aminek értéke van! Az adatnak vagy az információnak van értéke? Az információnak, de annak is csak bizonyos ideig, mert ha megszűnik az újdonsága, újból adattá válik. Mit ér, ha vasárnap tudjuk meg a szombaton kihúzott lottószámokat?

Mekkora értéke van az információnak? Meghatározhatatlan! Rotschildnak az az üzenet, hogy az angolok győztek Waterloo-nál milliókat jelentett, de az is csak negyed óráig, mert ennyivel előzte meg a saját külön futára a hivatalos jelentést. Persze, az információval élni is kell tudni! (lásd hogy nyert R. milliókat?) Kinek ér valamit az információ?

Mekkora értéket képviselnek a HDD-n levő adatok? Otthoni gép: Freeware és shareware programok, néhány (illegális?) játék óravázlatok, szövegek, magánlevelek.  Pótolható Vállalati gépek: vevőlista, megrendelések, határidős feladatok, stb.  Ha nem pótolható, a cég tönkre is mehet (ARCHIVÁLÁS!)

Néhány gondolat még ehhez… „napjainkra az információ vált a legfőbb gazdasági erőforrássá” „a behálózott világban csak az a cég lehet sikeres, amelyik ki tudja választani az információfolyamból, a szerteágazó kapcsolatokból a számára létfontosságú tudnivalókat, kapcsolatokat.” Modem kor 1999. június p.25.

Mi befolyásolja az információ értékét? Az adat létrehozásának költsége (pl. munkabér, a megszerzés költsége) Karbantartásának, frissítésének költségei A hozzáférhetőségre, használhatóságra fordított költségek. (feldolgozás, kivonatolás, kommunikációs (hálózati) költségek.) Az információval elérhető nyereség Az információ elvesztésével járó kár

Az információ áru?

Mennyiben befolyásolja az áru értékét a tényleges előállítási ár? Általában arányos vele, de néhány esetben (?), csak kis mértékben szerepel benne. Miért drága a parfüm? Ha érdeklik a részletek, kattintson a sárga gombra, ha nem akkor a tovább gombra! parfüm Tovább

Miért drága a parfüm? 1. Válasz: 1 liter parfümolaj előállításához kb. 1 tonna virágszirom kell! 2. Válasz: A termék árában mindössze 15% az előállítási ár, a többi a márka, a reklám, a csomagolás. Grasseban, ahol a világ parfümtermelésének kb. 60%-a történik, lényegesen olcsóbban lehet márkás parfümöt kapni, persze márkajel nélkül!

A kár jellege lehet [2.] Közvetlen anyagi Közvetett anyagi (helyreállítási költs. per kts.) Társadalmi-politikai, humán (bizalomvesztés) Személyi sérülések, haláleset Jogszabály által védett adatokkal történő visszaélés (jogsértés, bizalmas adatok nyilvánosságra kerülése, állam- vagy szolgálati titok megsértése, közérdekű adat eltitkolása)

Kell tudni a következő, főleg számadatokat?

Kárérték szerinti besorolás I. 0 jelentéktelen kár Közvetlen anyagi kár 0 – 10 000 Ft Közvetett anyagi kár 1 embernappal állítható helyre. Nincs bizalomvesztés Jelentéktelen testi sérülés 1-2 embernél

Kárérték szerinti besorolás II. 1 csekély kár Közvetlen anyagi kár 10 – 100 ezer Ft Közvetett anyagi kár 1 emberhónappal állítható helyre. Bizalomvesztés (fegyelmi felelősségre v.) Könnyű sérülés 1-2 személynél

Kárérték szerinti besorolás III. 2 közepes kár Közvetlen anyagi kár 100 ezer–1millió Ft Közvetett anyagi kár 1 emberévvel állítható helyre. Ha jogszabály által védett titok sérül (orvosi, üzleti) Több könnyű, vagy 1-2 súlyos személyi sérülés

Kárérték szerinti besorolás IV. 3 nagy kár Közvetlen anyagi kár 1 – 10 millió Ft Közvetett anyagi kár 1- 10 emberévvel állítható helyre. Ha szolgálati titok bizalmassága, hitelessége sérül. Banktitok, stb. Több súlyos vagy tömeges könnyű személyi sérülés

Kárérték szerinti besorolás V. 4 kiemelkedően nagy kár Közvetlen anyagi kár 10 – 100 millió Ft Közvetett anyagi kár 10- 100 emberévvel állítható helyre. Ha államtitok bizalmassága, hitelessége sérül. Nagy tömegű személyes adat sérül. 1-2 személy halála vagy tömeges súlyos személyi sérülés

Kárérték szerinti besorolás VI. 4+ katasztrófális kár Közvetlen anyagi kár >100 millió Ft Közvetett anyagi kár >100 emberévvel állítható helyre. Ha különösen fontos államtitok hitelessége bizalmassága sérül. Tömeges haláleset

Most kéne abbahagyni! Folytatás?

Miről volt szó? Adat (információ) védelem, adatbiztonság fogalmáról, fontosságáról Az információ értékéről Mi befolyásolja azt? Milyen lehet a kár jellege? Milyen kárérték szerinti besorolások vannak?