Digitális taneszközök értékelése, kiválasztása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Interaktív táblák Bevezetés.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Végszó Unused Section Space 1 Slides before 1st Section Divider
Internet és tanulás – a 21. század kihívása
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
E-learning és a multimédia
Hagyományos szemléltető eszközök
Készítette: Fejér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Prezentáció és grafika Alapismeretek a számítógépes prezentációk.
Az SDT keretrendszer logikai és architektúrális felépítése Dringó Béla
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Előadó Abonyi-Tóth Andor Műszaki tanár 1117 Budapest, XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, Tel: (1) /8466 abonyita.inf.elte.hu 2012/2013-as.
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
| | Tananyagfejlesztések fejlesztői szemmel Wagner Balázs MTA SZTAKI.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Oktatástechnológia Koczka István, Makra Csaba, Vénné Meskó Katalin.
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
Weszely Orsolya Observans Képzési Szolgáltató Kft.
Tananyagfejlesztés Weszely Orsolya Bertalan Tamás
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Digitális középiskola Digitális középiskola Iskolahálózat kialakítása.
The-i Language Zone Francia nyelvtanfolyam kiegészítő oktatóanyaga – értékelés Rózsa Gábor 2004.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
Máté István Multimédia fejlesztő Máté István
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
A prezentáció-készítés szabályai
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
Készítette: Szalayné Tahy Zsuzsa – Szalay Sándor 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Számítógéppel segített módszerek a természettudományok.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
A MULTIMÉDIA alapjai
Készítette: dr. Létray Zoltán
Drótváz Gerstweiler Anikó Éva május 3.. Wireframe I. Más néven képernyőterv vagy sematikus oldal Egy vizuális útmutató, amely honlapok felépítését.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Általános iskolai német sorozatok
Kompetenciafejlesztés - Tankönyvek
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Földrajz szakmódszertan VIII.
Nemzeti Köznevelési Portál
A digitális kompetencia fejlesztése
11. Vizuális jelképek, jelek, sematikus ábrák
Előadás másolata:

Digitális taneszközök értékelése, kiválasztása Tarcsi Ádám

Taneszköztár Teljes felosztás 3D Nyomtatott Oktatástechnikai Tanári demonstrációs Tanulói kísérleti segédletek Anyagok Eszközök Manipulációs eszközök Kísérleti eszközök Logikai készletek Modellek Applikációs eszközök Mérő- és kísérleti eszközök Metszetek Gyűjtemény Tanári kézikönyvek Módszertani segédkönyvek Szakkönyvek Tesztek Táblai szövegek, Faliképek Térképek Tankönyvek Munkafüzet, Feladatlap Atlasz, Szótár, Szöveg- gyűjtemény, Füzet, Olvasókönyv Auditív: CD magnó, rádió Vizuális: diakép, transzparens fotó, kép AV: film Számítógépes programok Episzkóp Magnó CD-lejátszó Videó Fénymásoló Számítógép Projektor Interaktív tábla

Kiválasztás menete Mi a célja? Mit várunk el a tananyagtól? Segédanyag egy nehezen érthető, unalmas témához? Órára vagy otthoni, egyéni tanuláshoz? Mit várunk el a tananyagtól? Már létező taneszközök összegyűjtése Szükséges-e a számítógép? Értékelési szempontrendszer összeállítása Rangsorolás - kiválasztás Van-e megfelelő? Ha nincs, el kell készíteni…

Kiválasztási szempontok Tárgyi, technológiai feltételek adottak-e? Szakmai szempontoknak megfelel? Tanulói igényeknek, képességeknek megfelel-e? Pedagógiai elvárásoknak megfelel-e? Ergonómiai elveknek megfelel? Ár?

Értékelési ív - minta - 1. Egyáltalán nem tetszett / nem felelt meg Nem tudom eldönteni Tetszett (megfelelt) Nagyon tetszett (Nagyon megfelelt) 1 2 3 4 5 Általános, technológiai elvárások Gyártó jó hírneve 1 2 3 4 5 Ár Segítségnyújtási lehetőség a fejlesztők, forgalmazó részéről? Online frissíthetőség Technikai feltételek adottak? Rendszerkövetelmények teljesülnek-e? Telepítés egyszerűsége Magyar nyelvű-e a tananyag / szemléltető eszköz? Szakmai elvárások Szakmai pontosság, hitelesség A közlendő egyszerűsége Érthetőség Tömörség Teljesség: hiányzik-e valami az elvárt követelmények közül A célkitűzésnek megfelel-e program

Értékelési ív - minta - 2. Pedagógiai elvárások Logikai struktúra 1 2 3 4 5 A feldolgozás megfelel-e tanulási céloknak Az eltérő tanulási stílusnak való megfelelés biztosítása Csoportos használatra való alkalmasság Önállóan feldolgozható-e? A tanult fogalmak mérhetősége Fenntartja az érdeklődést a tananyag iránt Ösztönzi a felhasználót a tanulásra (interaktivitás)

Értékelési ív - minta - 3. Ergonómiai, használati elvárások A megjelenítés színvonala 1 2 3 4 5 Képernyőkép-felépítés: kinézete jól megtervezett? Kezelhetőség, navigáció Szövegek olvashatóak-e? Ábrák, képek mérete megfelelő-e? Kellően illusztrált? Amennyiben szükséges, elegendő mennyiségű és minőségű animációval, videóval látták-e el? A tananyag egyes részeinek letöltése, kimásolása, újrafelhasználása lehetséges-e? Keresési lehetőség a tananyagon belül Egyéb elvárások Szubjektív szempontok Összesítés

Tananyagok értékelési szempontjai - 1. Tartoznak-e kiegészítő anyagok (digitális és nyomtatott taneszközök, Internetes címek) a szoftverhez? Ezek segítik-e a sokoldalú és könnyű felhasználást? A felépítés áttekinthető-e, van-e mindenhonnan hozzáférhető navigációs segítség? Követi-e a hypertext szerkezet a tananyag logikáját és a bemutatandó tudásanyag hierarchikus felépítését? Segítik-e a beépített kapcsolódási pontok a témakör áttekintését, a témák kapcsolatainak feltárását? Van-e kísérő leírás a tananyag szemantikájáról, amely a tanár tervező munkáját megkönnyíti? Van-e könnyen használható kereső rendszer, amely az anyag sokoldalú feldolgozását megkönnyíti? A multimédia megoldások relevánsak és szükségesek-e? A több csatornás információ-megjelenítés segíti-e a tananyag jobb elsajátítását, vagy motivál, szórakoztat? A grafika és tipográfia a vizuális kommunikációs, az ergonómia és az esztétika elveinek megfelelő-e? Jól olvasható-e a szöveg, az adott korosztály számára vonzóak-e a képek? Elfogadható minőségűek-e a filmek és hangzó anyagok? Megfelelő-e a szöveg és kép aránya? Érthetőek-e a tipográfiai jelképek, (pl. a kiemelések, kapcsolatok jelzései)?

Tananyagok értékelési szempontjai - 2. Az installáció egyszerű-e, a működtetés biztonságos-e? (Pl.: "Tanár-biztos" versus "nyitott", rugalmasan testre szabható termékek.) Van-e szolgáltatás-csomag a szoftverhez? (A használat megmagyarázása, telefonos segítség, kiegészítő termékekről szóló információ küldése, továbbfejlesztett változat felajánlása, oktatási módszerek bemutatója.) Megfelel-e a szolgáltatás-csomag illetve a szoftverrel szállított információs anyag az üzleti tisztesség követelményeinek? Rendezettek-e a szerzői jogok? Szabályozva van-e az adaptálás, másod-felhasználás, "testre szabás"? Vannak-e kutatási eredmények a szoftver beválásáról, kísérte-e követő értékelés a fejlesztést? Milyen a kibocsátó cég hírneve? Várható-e, hogy a szoftver egy tananyagrendszer része lesz, a szolgáltatások sokáig fennmaradnak, a továbbfejlesztés folyik?

Irodalom Abonyi-Tóth Andor: Multimédiás oktatóanyagok értékelése http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kacj/0/28024/index.html ELTE Team Labor: Web oldal és CD értékelése http://comlogo.web.elte.hu/team/orak/sipka/ Forgó Sándor: A multimédiás oktatóprogramok minőségének szerepe a médiakompetenciák kialakításában http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=2001-07-it-Forgo-Multimedias Kárpáti Andrea: Oktatási szoftverek értékelése http://edutech.elte.hu/multiped/szst_06/szst06_1_01.html Tarcsi Ádám: Hagyományos szemléltető eszközök http://edutech.elte.hu/multiped/okttech_01/okttech01_1_01.html Tarcsi Ádám: Taneszközválasztás http://edutech.elte.hu/multiped/okttech_01/okttech01_2_01.html Tarcsi Ádám: Taneszköz tervezés, -készítés http://edutech.elte.hu/multiped/okttech_01/okttech01_2_08.html