HÁLÓZATOK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

HÁLÓZATOK.
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Hálózatok.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok.
Számítógépes hálózatok
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Mekkora lehet egy hálózat?
A számítógép-hálózatok elméletéről
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A Hálózatok csoportosítása…
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati eszközök.
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózatok.
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózatok működésének alapelvei
Topológiák Hálózati eszközök
Hálózatok.
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Hálózatok osztályozása
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Topológiák Hálózati eszközök
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Hálózatok.
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Hálózatok és hatlépésnyi távolság
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózatok
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Hálózati alapismeretek
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

HÁLÓZATOK

Hálózatot azért építünk, mert lehetővé tehet: Erőforrás-megosztást Hatékony gyors kommunikációt Nagyobb megbízhatóságot Párhuzamos adathozzáférést Költségmegtakarítást

Hálózatok Egy klasszikus hálózat legalább egy központi számítógépből, azaz szerverből, és a hozzá kapcsolódó munkaállomásokból áll. A szerver funkciója a hálózaton lévő számítógépek kiszolgálása. Ez magába foglalhatja az adatok központi tárolását egyéni vagy közös felhasználás céljából, továbbá különféle szolgáltatások nyújtását a hálózati felhasználók számára. A számítógépes hálózatra csatlakoztatott minden számítógépet – a szerverek kivételével – munkaállomásnak nevezünk. A munkaállomás lehet a hagyományos értelemben vett személyi számítógép vagy az úgynevezett terminál. Amikor egy személyi számítógéppel csatlakozunk a hálózatra, a hálózati kiszolgálót jobbára csak adattárolás céljából használjuk. A programok futtatása és az adatok feldolgozása a saját gépünk feladata. A terminál általában olyan – képernyőből és billentyűzetből álló – eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a számítógép-hálózat központi számítógépével kommunikáljunk. Egy terminál alapesetben nem rendelkezik saját háttértárral, esetleg saját CPU-val sem.

A hálózatokat kiterjedésük alapján a következő csoportokba soroljuk: Helyi hálózatok, más néven LAN (Local Area Network) Városi hálózatok, vagy MAN (Metropolitan Area Network) Kiterjedt hálózatok, vagy WAN (Wide Area Network) Világhálózat: GAN, (Global Area Network) Helyi hálózatok A helyi hálózatok (LAN) általában egy iroda vagy épület falain belül helyezkednek el.A helyi hálózatok segítségével gyors és megbízható kapcsolatot teremthetünk a számítógépek között. Városi hálózatok A városi hálózatok (MAN) általában egy település határain belül működnek. Ilyen például a kábeltévés hálózat, vagy egy helyi közlekedési vállalat információs rendszere is. Kiterjedt hálózatok A kiterjedt hálózatok (WAN) túlnyúlnak egy település határain, egy országra, egy kontinensre, vagy akár az egész világra kiterjedhetnek. Világhálózat: GAN, (Global Area Network) Teljesen eltérő számítógépes hálózatok világméretű összekapcsolása. Az egyik legismertebb ilyen hálózat az internet.

TOPOLÓGIÁK: Sín Gyűrű Csillag Fa Kiterjesztett csillag

ÁVITELI KÖZEGEK: Sodrott érpár (árnyékolatlan, UTP; árnyékolt, STP) Koaxiális kábel Optikai szál Vezeték nélküli átvitel

A hálózat hardver elemei: Szerver Munkaállomás átviteli közeg, kábelezési rendszer hálózati kártya kapcsolóelemek: (HUB, Bridge, Router, Switch)