Légből kapott adatok, avagy, rádióLAN RLAN/WLAN Zsadányi Pál szakoktató és szakújságíró Budapest, 2001.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Orthogonal Frequency Division Multiplexing
Advertisements

A számítógépes hálózatok és az Internet
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Miből is állnak a vezeték nélküli hálózatok?
Vezeték nélküli hálózatok
Hálózati technológiák és alkalmazások
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Hálózati architektúrák
QAM és OFDM modulációs eljárások
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
HÁLÓZATOK.
WLAN hálózatok a támadó szemszögéből Horváth Tamás
Hálózati architektúrák
Vezetékes átviteli közegek
HÁLÓZATOK.
QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások
Az Ethernet és az OSI modell
Sávszélesség és adatátvitel
Műholdas hangátvitel Műholdas kapcsolatrendszer Előadó: Kovács Iván (MR Rt. Külső Közvetítések Osztálya)
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Vezeték nélküli átvitel
OSI Modell.
 A DEC, Intel és Xerox cégek (együtt: DIX) által kidolgozott alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikáció.  Az Ethernet hálózatok az ütközések feloldására.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
A tárgyak internetén használatos kommunikációs technológiák Előadó: Balla Tamás I. éves PhD hallgató Témavezető: Dr. Terdik György április
A Hálózatok csoportosítása…
Készítette: Mészáros Linda (R9K78V) Informatikus könyvtáros BA
Vezeték nélküli Interfészek
Vezeték nélküli megoldások
Számítógépes hálózatok
Vezeték nélküli technológiák
Ethernet – bevezetés.
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
Hálózati eszközök.
PC Hálózatok.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Confidential Asus Pocket Wireless Router WL-530gV2.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Leica Zeno GIS Leica Geosystems Térinformatika és Eszközmenedzsment Gombás László December 2012.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Vezeték nélküli hálózatok védelme
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Speciális Technológiák
Hálózatok osztályozása
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Topológiák Hálózati eszközök
Mobil adatátvitel.
Biztonság kábelek nélkül Magyar Dénes május 19.
A számítógépes hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Óbudai Egyetem, NIK Kalla Mór
vezeték nélküli átviteli közegek
Számítógépes hálózatok
Adatátviteli rendszerek Vezeték nélküli kommunikációs interfészek
Hálózatok.
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Előadás másolata:

Légből kapott adatok, avagy, rádióLAN RLAN/WLAN Zsadányi Pál szakoktató és szakújságíró Budapest, 2001

RLAN Alapok-1 A miniatürizálás eredményeként eszközeink hordozhatóak. A zsinóron lógó készülékekért egyre kevésbé lelkesedünk. Az első rádiós távirat még Popov és Marconi érdeme volt. A mobil rádiózás azonban kicsit később kezdődött. {Közben épp az egerem után nyúlok, ami rádiós egér.} Mára 100-nál több fényévnyire beszennyeztük az űrt! A rádió- és TV-adások mellett az éterben a hadiipar az úr. Alig maradt frekvencia békésebb célokra, pláne ingyenes!

RLAN Alapok-2 FIX kapcsolat Kezdetben a számítástechnikát a fix telepítés jellemezte. Mégis, elég korán elkezdtek használni rádiós jeltovábbítást. A profi megoldások drágák, fizetős frekvenciákon. Egyedüli olcsó megoldás az amatőr AX25 pocket radio volt. Mobil kapcsolat Amint a számítástechnikai eszközök is mobillá váltak, fölmerült a drótnélküli kapcsolat megoldása. Két lehetőség: infravörös és rádióhullámú.

RLAN Alapok-3 Integrálódó kommunikációs ipar A telefon összenőtt a számítástechnikával, digitalizálódott. 3 (és fél) generáció: analóg, digitális, átmeneti és 3G digitális. Rengeteg részterület, de csak a rádiós hálózatok érdekelnek. Ugyancsak hanyagoljuk a drága, fizetős megoldásokat. „Rádiós” számítógép-hálózatok – RLAN/WLAN-ok Infravörös, nanométeres sáv, szabályozatlan(!) Publikus mikrohullámú sávok: 2,4 GHz és 5 GHz, úgynevezett ISM sávok (ipari, tudományos és egészségügyi)

RLAN Alapok-4 RLAN/WLAN IEEE x MAC/PHY szabvány szerinti lokális hálózat Publikus mikrohullámú vagy infravörös sávban működik Már a legkisebb sebessége is szélessávúnak minősül: 1 Mbps sebességosztályok: 1, 2, 5,5 és 11 Mbps, 2,4 GHz a sebességosztályok: 6, 9, 12, …54 Mbps, 5 GHz Konkurensek vannak: HomeRF (MS!), HiperLAN (EU) 3G integrált konkurens: Bluetooth WPAN Nagy név a (hálózati) szakmában: William Stallings

RLAN Alapok-5 Előnyök Nincs kábel, nem kell fúrni, nem kell átpeccselni stb., ezért gyors és alkalmazásfüggően méretezhető telepítés. Közvetlenül a „tűzvonalban” használható eszközök, ráadásul olcsón üzemeltethetők a nem fizetős frekvenciákon. Hátrányok Több, nem kiforrott technológia és generáció, továbbá, az adatvédelem nem tökéletes (az étert mindenki hallja!). A frekvenciákat mások is használják, ami zavarokat okoz, de a keresztkommunikáció inkompatibilitásai is gondot okoznak.

RLAN Alapok-6 Alkalmazási területek Nehezen bedrótozható területek, műemlékek, nehéz terepek, alkalmi rendezvények. Otthoni rendszerek (ez volna az átütően sikeres alkalmazás). A munka jellege miatt folyton mozgó alkalmazók, például az oktatásban, a kórházi rendszerekben, terepi munkán. A katonai környezetekben a híradósok már régóta nagy mobil alkalmazók, ami a korszerű hadviselésben csak bővül-bővül, de ma remélhetően a katasztrófavédelemben lesz fontosabb. Egyre bővülő kör (LAN, MAN, WAN, GAN, PAN)

RLAN Alapok-7 Adatvédelmi problémák Amíg csak néhány szál ilyen eszköz működött, addig a hackerek és crackerek sem működhettek, legföljebb a „nemzetbiztonságiak”, de amióta tömegcikké vált, azóta a védelem kritikusan fontos paraméterré lépett elő! Az IEEE szabványok 1997-ben és 1999-en nem adtak rá a mai, igen gyors, gépekhez illeszkedő választ: 40 és 56 bites titkosítást, ráadásul a hitelesítési algoritmusok közismertek. A vevők tipikusan meghagyják a gyári beállításokat, így a mellettük lévő padról „lehallgathatják” az adataikat stb. Egy jó név a szakterületen: Robert Vamosi – ZDNet.

RLAN IEEE x-1 IEEE 802-es „rádiós” munkacsoportok RLAN változatok, 1-54 Mbps LAN WPAN – hordozható, személyi hálózatok BWA – szélessávú (pénzes!) elérési technikák Mint ismeretes, az IEEE 802-es szabványkör a 7-rétegű OSI szabvány szerinti legalsó, fizikai réteget (PHY), és a kettévágott második, adatkapcsolati réteg (DLL) alsó, médium elérési (MAC) alrétegét szabályozza, föltételezve a közös, IEEE LLC logikai szintű kapcsoló alréteget. Így választhatók el a különféle megoldások és gyártmánytípusok.

RLAN IEEE x-2 IEEE x-es RLAN/WLAN, WiFi (MS WXP!) A WLAN – Wireless LAN név terjed a leginkább WiFi – Wireless Fidelity, közérthetőbbnek szánt elnevezés RLAN rádió és infra, 1 és 2 Mbps, 2,4 GHz bRLAN bővítés, 5,5 és 11 Mbps, 2,4 GHz aRLAN nagy sebességekhez, 54 Mbps, 5 GHz gJavított védelem, 2,4 GHz-en is max. 50Mbps. A változatokba beleszédül az ember feje. Ráadásul Amerikában és más országokban a frekvenciagazdálkodás igen eltérő lehet. A 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es sáv talán kivétel lesz, mert azokat megtisztítják az „idegenektől”.

RLAN IEEE x-3 IEEE x-es fizikai szint A szabvány fizikai réteg minden alrétegét szabályozza. Több logikai és bitkódoló modulációs eljárás terjedt el. Logikai szintű eljárások: * FHSS – Frequency Hopping Spread Spectrum, frekvenciaugrásos szórt spektrumú * DSSS – Direct Sequence Spread Spectrum, Fix sorrendű szórt spektrumú * OFDM – Orthogonal Frequency Division Multiplexing, független kódrendszert használó frekvenciaosztásos

RLAN IEEE x-4 IEEE x-es fizikai szint Bitkódoló alapelvek: * FDMA – Frequency Division Multiplex Acces, frekvenciaosztásos, bitfrekvenciák (0, 1, bitkombinációk) * TDMA – Time Division Multiplexing Access, időosztásos, 8 időkeret, minden időkeretben egy-egy infoadag utazhat * CDMA – Code Division Multiplex Access, kódváltásos, szórt spektrumú elérés A CDMA a legjövőképesebb (3G – Bluetooth), de jelenleg a TDMA a legelterjedtebb.

RLAN IEEE x-5 IEEE x-es fizikai szint Bitkódoló technológiák a rádióLAN-oknál: * BPSK – Binary Phase Shift Keying, sima fázismodulációs, a biteket fázisállapotokkal kódolják. * QPSK – Quadrture PSK, kvadratúra fázismodulációs, bitkombinációkat kódolnak fázisállapotokkal. A QPSK, ugyanazon a hordozó frekvencián, minimum kétszer annyi bitet tud szállítani, vagy még redundanciát is vihet a FEC (Forward Error Correction – hibakorrekció továbbító) eljárások megvalósításához, ami biztonságosabb átvitelt, kevesebb (irtó lassú!) ismétlést eredményez.

RLAN IEEE x-6 IEEE x-es változatok fizikai szintű jellemzői * IRDA (infra) BPSK: 1, QPSK 2 Mbps * ,4 Ghz, FHSS, BPSK 1, QPSK 2 Mbps * b2,4 GHz, DSSS, BPSK 5,5 és QPSK 11 Mbps, később max 22 Mbps-ig is fölmehet, speciális bitkódolás (CCK) * a5 GHz, ODFM, 6 – 54 Mbps nagy sebességű, a videó korszak igényeihez kell. Egyik eddigi kategóriában sincs elég alapos adatvédelem! * g2,4 GHz, védettebb lesz, max. 50 Mbps-ig.

RLAN IEEE x-7 IEEE x-es protokollstruktúra

RLAN IEEE x-8 IEEE x-es változatok kompatibilitása * Probléma a frekvenciasávokkal, mind országon belül, mind világviszonylatban. Az ITU telekommunikációs Unió és a WRC Világ Rádiószervezet határidőket szabott a sávok megtisztítására, ami 2010-ig is eltarthat. A két 2,4 GHz-es sáv ugyancsak zsúfolt, míg az 5 GHz két (elvileg három) sávja nem, de a kompatibilitáshoz kétsávos eszközök kellenek. * Kik laknak a zsúfolt 2,4 GHz-es sávban? - a x legnagyobb populációja (11b-DSSS) - a különféle műszerek, műholdas távmérők stb. - a WPAN Bluetooth 3G (fizetős!) termékek - a mikrohullámú sütők stb., szép kis csapat, mi???

RLAN IEEE x-9 IEEE x-es MAC sajátosságok Ütközések speciálisan kezelendők, a drótosok ötletei nem jók. Ezért nem a CSMA/CD ütközésdetektálást használják, így nincs kompatibilitás az Ethernettel. CSMA/CA – Collition Aviodance, ütközésfigyelés helyett ütközés megelőzési stratégia (az ütközést az adók nagy energiája miatt nehéz észlelni). Ütközés megelőzés: a versenyzés után a szabad csatornába nem csak egy fix, hanem egy további random késleltetéssel kezd adni az állomás. Az árnyékhatás leküzdésére egy RTS- CTS protokollkeretet is cserél a vevőállomással.

RLAN IEEE x-10 IEEE x-es CSMA/CA protokoll modell [szabad sáv] RTS.CTS ACK RTS – Request To Send – az adóállomás küldési kérelme, nem a V.24 szerinti RTS jel, hanem protokoll keret, benne a becsült átviteli idővel. CTS – Clear To Send – a vevőállomás engedi a küldést, a protokoll keretben az adóállomás címe is benne van, hogy kiderüljön, kivel áll szóba és mennyi ideig. ACK – a vevőállomás az átvitel sikerességét vagy hibáját jelzi ezzel a protokollkerettel, a hibastatisztikához jelezheti, hogy a FEC révén ki tudta javítani a hibát, vagy javíthatatlanul rosszul érkezett az üzenet.

RLAN IEEE x-11 IEEE x-es, kinek, melyik kellhet? b Az alkalmazások igen nagy hányadának elég 1 Mbps, pláne 2 Mbps. Ezért elterjedtek az FHSS eszközök. Az Ethernet LAN-okhoz kapcsolódó alkalmazóknak pedig ott van a DSSS a maximálisan 11 Mbps sebességével. Ez a mai WLAN! a,g Ma már sok helyen 100 Mbps Ethernet működik, a gerinceken pedig 1 Gbps. Ezekkel a rádiós technológiák talán sohasem tudnak versenyre kelni, de nincs is rá szükség. Ugyanakkor a a 54 Mbps-e akár városi gerinceket is kiválthat, lerázva a fizetős telefonszolgáltatók igáját.

RLAN IEEE x-12 IEEE x-es hálózati architektúra Alkotóelemek * AP – Access Point, elérési pont, hub, kapcsoló, uplink * AC – Access Controller, elérés vezérlő, szerver, átjáró * STA – Station, állomás, önálló szervezőképességekkel Ad hoc hálózat (fix és/vagy mobil) Néhány állomás együttműködése, AP és AC nélkül. Infrastrukturális üzemmód (fix és/vagy mobil) Kiterjedt rádiós környezetekhez, AP és/vagy AC is van. Barangolás (mobil alkalmazóknál merül föl) Átlépés az egyik AP hatóköréből egy másik AP hatókörébe.

RLAN IEEE x-13 IEEE x-es hálózati architektúra

RLAN IEEE x-14 IEEE x-es hálózati architektúra AP környezetek * BSS – Basic Solution Set, alapkörzet, egy AP hatászónája * ESS – Extended Solution Set, bővített körzet, több BSS-ből AC elérés vezérlő funkciók * BF – Beacon Frequency, „jelzőfény” (világító torony anal.) * BA – Beacon Answer, kérelemre küldött AC válaszjel Állomások dinamikus környezetválasztása * Passzív mód: a legerősebb BF-ú AC-re hangolódás; * Aktív mód: AC kereső keret küldése és fogadása, majd a legerősebb jelű AC-re hangolódás.

RLAN IEEE x-15 IEEE x-es hálózati architektúra

RLAN Konkurencia-1 HomeRF – a háztartási és távmunka modell A HomeRF egyesülés tagjai ijesztően rossznak tartják az IEEE x WLAN-ok biztonságát, ami a háztartási és távmunka viszonylatban tűrhetetlen. Erre dolgozták aki az ugyancsak a 2,4 GHz-es ISM sávban működő HomeRF, tipikusan PC-WLAN, integrált hang és adat technológiát, ami ma közvetlen a b elterjedtségét követi. Ráadásul olyan híve akadt, mint a Microsoft, amely a Bluetooth helyett inkább ennek a támogatását vette föl a legújabb operációs rendszerébe, a Windows XP-be. Adatvédelme: 128 bites kulcs, 3 szintű hitelesítés, és véd a DoS szolgáltatás lefojtásos támadások ellen is.

RLAN Konkurencia-2 HiperLAN(2) Az Európai Unió szabványszervezetei kezdeményezték. Integrált hang és nagy sebességű adat technológia, de a hordozó nem IP, hanem ATM típusú. A maximálisan 100 Mbps sebességet célozza, de egyre kevesebb a támogatottsága, különösen a a és g fölbukkanása miatt. Az Intel a legutóbbi rádióLAN-os konferencián például keményen támadta, mert minél kevesebb szabványváltozatot szeretne látni (ami a gyártandó chipek bonyolultságát, és fogyasztását csökkentheti), ezért az 5 GHz-es a mellett tört lándzsát, ami szerinte a videokonferenciákhoz és a kábelTV alternatívákhoz is elegendő sávszélességet nyújt.

RLAN Konkurencia-3 IEEE – WPAN, avagy Bluetooth WPAN – Wireless Personal Area Network Személyi méretű, azaz, hordozható, pár méteres hatótávolságú rádiós hálózati technológia. A 3G harmadik generációs mobil eszközök rádióLAN funkcióját valósítja meg (ami lehet éppen ingyenes, mert a 2,4 Ghz-es sávban működik, de a többi funkció, a hangátvitel, távoli adatátvitel, tipikusan keményen fizetős szolgáltatás). A Bluetooth néven híresült el. A készülékeknek az Ethernethez hasonló 48 bites azonosítója van. Jövőképes. Még főleg csak jövőképes (nehezen indul).

RLAN Konkurencia-4 (Még?) nem szabványos megoldások Rengeteg kísérleti megoldás van. Egy sikeresebb a Ricochat. 128 kbps sebességet nyújt villanykarós cellavezérlőkkel. Sajnos, az első Ricochat-et üzemeltető Metricom tönkrement.

Fine Uno tempo! RLAN Távlatok