Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

vezeték nélküli átviteli közegek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "vezeték nélküli átviteli közegek"— Előadás másolata:

1 vezeték nélküli átviteli közegek

2 Bye-bye, kábel! - Vezetékek nélkül
Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek Költséghatékony Akár másodlagos hálózatként is használható Folyamatosan fejlődik, gyorsul, biztonságosabb lesz Azok a „kis” problémák – szakadozó hálózat, interferencia és egyebek A vezeték nélküli adatküldés már elég régi egy technológia. Gondoljunk csak az infrás telefonokra, amikkel gyerekként szórakoztunk, hogy adatokat küldjünk át ismerősöknek, barátoknak. Ezen technológiát később leváltotta a Bluetooth ami mai napig megtalálható a telefonokban. A másik nagy változást okozó vezeték nélküli adatküldő eszköz a WiFi. Ez hatalmas ugrást eredményezett a számítástechnikában. A kezdeteleges WLAN mára már meghódította a világot. Szinte minden készülékben ott lapul már egy WiFi lapka és keresi a Access Pointokat hogy csatlakozzon a hálózatra.

3 Infravörös átvitel Hétköznapi eszközök: tv és videó távirányító, „régi” mobilok IrDa - Infrared Data Association (szabvány) Átviteli sebesség 2400 bps és 4 Mbps közé esik. Rövid hatótáv, szilárd test útját állja Az Infravörös adatátvitel a legrégebbi adatküldési forma. Hátköznapi eszközökben is használjuk, mint a távirányítókban. A telefonokban is megtalálható volt ez a technológia, de a modernebb Bluetooth felváltotta. Az IrDa szabvány magába foglalja az eszköz működésének paramétereit, mint az alacsony fogyatásra való törekedést vagy az olcsó anyagok használatát. Sebesség szempontjából bps és 4 Mbps közé esik az infra működése. Hátránya a viszonylag rövid hatótáv és a szilárd testeket sem szereti, ha az útjában vannak.

4 Infravörös átvitel – működés
Elsődleges eszköz - kapcsolatfelvétel 9600 bit/s-al (cím, átviteli közös sebesség meghatározása, stb.) Közös paraméterek használata az átvitel alatt – sebesség, funkciók, … Ellenőrző adatok a létrejött kapcsolatról Adatátvitel az elsődleges eszköz irányításával EGYSZERRE CSAK 2 ESZKÖZ LEHET KAPCSOLATBAN! 2 eszköz kapcsolatának felépítése több pontból áll. Az első, hogy az elsődleges eszköz kapcsolatot kezdeményez a másodlagos eszközzel. Itt fontos megjegyezni, hogy egyszerre csak 2 eszköz között lehet kapcsolat. A második szakaszban a 2 eszköz közös paramétereket állít be annak érdekében, hogy az kapcsolat létrejöjjön és az adatküldés sikeres legyen. Ilyen beállítások pl: a közös sebesség meghatározása. Ezek után egy próbaadat kerül átküldésre a sikeres kiépítés tesztjeként. Ha ez is sikerült, akkor az elsődleges eszköz vezetésével megindul a tényleges adatátvitel.

5 Lézeres adatátvitel Biztonságos Viszonylag drágább
Ne legyen semmi a fény útjában Nagy sávszélesség (1Mbit/s - 3Gbit/s) Új csomópont esetén az architektúra nem változik Gyilkos tényező – az időjárás (köd, pára, por) A lézeres adatátvitel kifejezetten cégeknek szánt, épületek közötti adatkommunikációt valósítja meg, gyorsan és egyszerűen. Biztonság szempontjából jobban védett, mint egy WLAN hálózat, mivel ezek a készülékek az infra nagytestvérének is nevezhetőek. Az adatok csak speciális vevőegységgel foghatóak és az adatok pluszba még kódoltak is. Kiépítésük milliós nagyságrend körül mozog. Viszonylag nagy sávszélességgel rendelkeznek, de ezt befolyásolja a távolság és az időjárás is. Új csomópont esetén nincs szükség a hálózat módosítására, szimplán, ha át akarunk váltani csak a küldő és fogadó egységet kell egymás felé irányítani. Ami a leginkább befolyásolja működését, az időjárási jelenségek. A por, füst, korom nagy hatással vannak rá habár a szél is okozhat problémát a kilengés miatt.

6

7 Rádióhullámos adatátvitel
Nagy távolság Épületek sem állják útját alacsony frekvencián->alacsony teljesítmény Nagyfrekvenciás kivitellel nagy távolságok áthidalhatóak Villamos motorok és elektronikus eszközök zavarják a jelet Rádióhullámos adatátvitelnek 2 típusa van: alacsonyfrekvenciás, mely bármin áthatol és a nagyfrekvenciás mely egyenes vonalon küld jeleket, de az épületekről az ionoszféráról visszaverődnek. Különösen a villamos motorok és elektronikus eszközök zavarják a jelet.

8 Bluetooth – Harald király hagyatéka
5-100 m hatótáv 2.45 GHz tartományban dolgozik 700Kbps-3Mbps adatátvitel Ericsson fejlesztés 1994-ben Nagy eszköztámogatottság Biztonságos adatátvitel párosított eszközök esetén 3 osztály: mW – 100 m ,5mW – 10 m mW – 1m A bluetooth a mindennapokban igen gyakran használt kapcsolat. Gondoljunk csak a headset-ekre vagy egerekre, billentyűzetekre, kihangosítókra. Rádióhullámokat használva küldi az adatokat. Hatótávja 5-100méter, de ez függ az eszköz teljesítményétől.

9 WiFi – a világmegváltó Az IEEE által fejlesztve ‘97 óta
Típusai: a, b, g, n, ac Rengeteg felhasználási terület: irodák, otthonok, kávézók, repterek Többfajta hálózat: nyílt, privát, publikus zárt, publikus részlegesen zárt kereskedelmi HotSpot WiFi a mindennapjaink szerves részévé vált. Köszönhető ez annak, hogy a mobilok elkezdték használni hálózatokhoz való kapcsolódásra. Ez hozta magával a táblagépeket, amik kifejezetten csak netezésre vagy apróbb ügyek intézésére használhatók. A WLAN manapság mindenhol felfedezhető. Rengeteg helyen nyílt hálózatot szolgáltatnak az embereknek a nagyobb forgalom érdekében. Publikus zárt: egy titkos jelszó védi és csak korlátozott ideig lehet használni Publikus részlegesen zárt: A teljes hálózatnak csak a 10%-a szabad felhasználású a többi jelszóval védett. Kereskedelmi hotspot: fizetés ellenében használható korlátozott ideig.

10 WiFi - típusok IEEE szabvány Megjelenés ideje Működési frekvencia
(Ghz) Sebesség jellemző (Mbit/s) Max. Hatótáv beltérben (méter) Hatótáv kültérben 802.11 1997 2,4 0,9 2 ~20 ~100 802.11a 1999 5 23 54 ~35 ~120 802.11b 4,3 11 ~38 ~140 802.11g 2003 19 802.11n 2009 2,4/5 74 600 ~70 ~250 802.11ac 450 6,93 Gbit/s -

11 WiFi – védelem Wired Equivalent Privacy –WEP
64, 128, 256, 512 bites változatok Nem nyújt megfelelő védelmet, könnyen feltörhető WiFi Protected Access – WPA 2003-óta élő titkosítási szabvány Beállított idő vagy forgalom után új kulcsot generál Érdemes minél hosszabb jelszót használni WEP – Az első ilyen jellegű szabvány. Nem nyújt biztonságot már a mai hálózatoknak. Akár 4-5 perc alatt is feltörhető. WPA – 2003-óta élő titkosítás. Beállított idő vagy forgalmazott adatmennyiség után új kulcsot generál. Megfelelő biztonságot csak akkor nyújt, ha kellően hosszú 6-8 karakteres jelszavakat használunk, amivel elkerülhetjük a brute-force támadásokat, mellette használjunk MAC szűrőt.


Letölteni ppt "vezeték nélküli átviteli közegek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések