Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása
Advertisements

JOGSZABÁLYI ANOMÁLIÁK A TÁMOGATOTT LAKHATÁS TEKINTETÉBEN
Pszichiátriai betegek gyógykezelése
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
A szociális szolgáltatásokat igénybe vevők jogvédelme
Gyermekvédelem a védőnői munkában
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Egészségügy Betegjogok.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Etikai alapelvek az ápolásban
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Lehetőségek a nagy létszámú
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
A csoportmunka törvényi háttere- Alapellátások (1/2000 SZCSM rendelet) ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK 30§(2)f)Családsegítésben:  CSSK segíti önsegítő csoportok szervezését,
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A kistérségi szociális feladatellátást érintő jogszabályi változások, évi működési feltételek Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás & Házi segítségnyújtás.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Adatvédelmi alapelvek
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Speciális gyermekvédelem
Erőszak a családban.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Családtámogató ellátások
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
SZIME XVII. KONFERENCIA
Szociális alapellátás feladatai és lehetséges kapcsolata az AE közösségekkel Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, Szombathely/Zalaegerszeg.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Alapelvek, beszámolási kötelezettségek a jogvédelmi munkában.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő Amiről félve beszélünk: Abúzusok a szociális intézményekben és a megelőzésük Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő

- visszaélés, jogtalanság Abúzus fogalma - visszaélés, jogtalanság - többféle magatartást leíró, átfogó kategória,amely részben tartalmazza veszélyeztetés (vagy veszélyeztetettség) azon formáját, amely az állami beavatkozást

Területei: - család - gyermekvédelem - oktatás - egészségügy - szociális ellátás (idős, hajléktalan, fogyatékos, pszichiátriai beteg) ….

Ki lehet áldozat? - partner (házastárs, élettárs) - szülő - gyermek - testvér - idősek - gyengébbek - fogyatékosok

Formái - lelki terror - fizikai bántalmazás - szexuális bántalmazás - elhanyagolás (érzelmi, fizikai, oktatási)

Jogsérelmek típusai Testi-lelki épséghez, egészséghez való jog: Emberi méltósághoz való jog: Tájékoztatáshoz való jog: Szociális ellátáshoz való jog: Önrendelkezéshez való jog: Szabad mozgáshoz való jog: Személyes tulajdon használata: Dokumentációk megismerésének joga: Kapcsolattartás joga: Titoktartáshoz való jog:

A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekben ellátottak jogai 94/E.§ (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményi ellátást igénybe vevő ellátottnak joga van szociális helyzetére, egészségi és mentális állapotára tekintettel a szociális intézmény által biztosított teljes körű ellátásra, valamint egyéni szükségletei, speciális helyzete vagy állapota alapján az egyéni ellátás, szolgáltatás igénybevételére.

Mi a teljes körű ellátás? 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről: tárgyi feltételek biztosítása (6 négyzetméter, fűtés, melegvíz) étkeztetés megszervezése (napi háromszori, diéta) ruházat, textília biztosítása egészségügyi ellátás mentálhigiénés ellátás biztosítása …… Mi a szükséglete?- Fontos!

A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekben ellátottak jogai (2) A szociális szolgáltatások biztosítása során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani.

Az egyes ellátotti csoportok speciális jogai 94/F.§ (1) Az egyes szociális intézmények ellátást igénybe vevő személynek, törvényes képviselőjének joga van az ellátott állapotának felülvizsgálatával kapcsolatos információk megismerésére. A fogyatékos személyek jogainak érvényesülése érdekében figyelemmel kell lenni különösen az akadálymentes környezet biztosítására, az információkhoz, az ellátottat érintő legfontosabb adatokhoz való hozzáférés biztosítására, a képességek, készségek fejlesztésére, illetve az állapotfenntartás vagy – javítás lehetőségeinek megteremtésére, az önrendelkezés elvére, a fogyatékos személy életvitelével kapcsolatos döntéseinek tiszteletben tartására, társadalmi integrációjukhoz való jogra, más személyekkel történő kapcsolat létesítésére, kapcsolattartásra, valamint intézmények, szolgáltatások igénybevételére, elérésére.

Az egyes ellátotti csoportok speciális jogai 94/G.§ A pszichiátriai betegeket ellátó bentlakásos intézményben, ha az ellátott veszélyeztető, vagy közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsít az Eütv. Vonatkozó rendelkezéseit kell értelem szerűen alkalmazni. Korlátozó intézkedés alkalmazására csak az ellátott pszichés megnyugtatásának megkísérlését követően kerülhet sor. A korlátozó intézkedés, eljárás – a szabad mozgásban történő korlátozás, illetve farmakoterápia, az intézményen belüli elkülönítés, vagy ezen eszközök komplex alkalmazása - nem lehet büntető jellegű, és csak addig tarthat, illetve az adott helyzethez igazodóan csak olyan mértékű és jellegű lehet, amely a veszély elhárításához feltétlenül szükséges.

A szociális törvény a korlátozásról A pszichiátriai betegeket, szenvedélybetegeket és fogyatékosokat ellátó intézményekben, veszélyeztető vagy közvetlen veszélyeztető magatartás esetén az Eü. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Korlátozó intézkedésre a pszichés megnyugtatás megkisérlését követően kerülhet sor. Korlátozások: szabad mozgás, farmakoterápia, elkülönítés ,komplex formák Nem lehet büntető jellegű Kizárólag a veszély elhárításáig tarthat. Orvos hiányában a vezető szakápoló elrendelheti Orvost értesíteni kell A korlátozó intézkedést az orvos hgyja jóvá. Dokumentálni kell A dokumentum az egyéni ápolási, gondozási terv része.

Az egyes ellátotti csoportok speciális jogai 94/H.§ (1) A hajléktalan személyeket ellátó bentlakásos intézményben elhelyezett személyek esetében különös figyelemmel kell lenni az emberi méltóság védelmére. A hajléktalan személy intézményi szolgáltatásának igénybevétele nem tehető függővé olyan információktól, mely korábbi életvitelével, előéletével kapcsolatos. 94/I.§ A szenvedélybetegeket ellátó bentlakásos intézményben különös figyelmet kell fordítani az ellátott adatainak, személyiségi jogainak védelmére.

Feladatok Prevenció Hatékony intézkedés Szakmai felkészültség Megfelelő módszerek Probléma feltárása „Beszéljünk róla” Kontroll- folyamatossága

Egészségügyi ellátás Szakmai együttműködés!

Köszönöm figyelmüket!