Az emberi jogok és a nyelvek Pécs, 2008. október 10. Szalayné Sándor Erzsébet Nyelv és jog – avagy a jogi nyelv és a nyelvi jog dilemmája Európában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

Az arab változások és Izrael terrorfenyegetettsége
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Művészet By: Turi Krisztina.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
A szeretet himnusz A Biblia egyik legszebb szakasza
Szuverenitás az Európai Unióban mint szerződési probléma Az új intézményi közgazdaságtan nézőpontja „Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság” konferencia,
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
A két tanítási nyelvű képzés helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Fazekas Csaba a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese a Kétnyelvű Iskoláért.
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
A kétnyelvűség mint társadalmi jelenség
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
A környezethez való jog tartalma
Egészségpolitika.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Az európai identitás és az Európai Unió
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA IV.
Kisebbségi kultúrák.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Bevezetés a pszichológiába
A multikultúra megítélése
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
Szalayné Sándor Erzsébet Egyetemi docens, intézetigazgató PTE ÁJK Európa Központ június 24.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Szeretettel köszöntöm
Fogalomtár, avagy hogyan beszéljünk egy nyelvet
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Az Észak-Balkán és a Kárpát-medence közös államhatárairól Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
A népesség összetétele
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Európai Unió területén élő kisebbségek
Elektronikus szótárhasználat
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Kultúra és kommunikáció
A piac és a piacgazdaság
Hőmérséklet Időjárás.
Pitlik László, Szani Ferenc, Balogh Anikó
A nemzetközi tőkeáramlások
A regionális gazdasági integrációk
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

Az emberi jogok és a nyelvek Pécs, október 10. Szalayné Sándor Erzsébet Nyelv és jog – avagy a jogi nyelv és a nyelvi jog dilemmája Európában

Forum, res és lingua publica Hatalmi szerveződések feltételei – és kölcsönhatásuk Egységes gazdasági térség – „piac” – FORUM PUBLICUM Hatékony közhatalom- RES PUBLICA Bizonyos mértékű nyelvi és kulturális homogenitás – LINGUA PUBLICA Magasan fejlett gazdasági integráció nehezen tűri meg a kulturális protekcionizmust – nyelvi sokszínűség szűkítését eredményezi

Hatalmi szerveződések célmeghatározása „ E pluribus unum” – USA alkotmányának mottója „ In varietate concordia” – az Európai Unió törekvése a kultúrák, vallások és nyelvek megtartására: a nyelvi politika – a Közösség támogatása mellett, a tagállamok belső ügye maradt

Nyelv – Belső Piac Dilemma Mindenki egy nyelvet beszél. Mindenki minden nyelvet beszél. Minél többen minél több nyelvet beszéljenek.

A közösségi jog fogalmai 1. A közösségi jog jogi fogalmai 2. A közösségi jog által használt fogalmak (Az alábbi csoportosítás ill. kategorizálás értelmi szerzője Somssich Réka. Forrás: Az európai közösségi jog fogalmainak nyelvi megjelenítése, különös tekintettel az európai magánjogra. PhD-értekezés. 2007)

A közösségi jog jogi fogalmai 1. A közösségi jog saját fogalmai 2. A nemzeti jogokban korábban létező jogi fogalmak, amelyek a közösségi jogban hasonló, de módosult értelmet nyertek 3. Az egyes tagállami jogokból „importált” közösségi jogi fogalmak 4. A fogalom értelmezéséhez a közösségi jog kifejezetten a tagállami jogot hívja fel 5. Jogi fogalmak, amelyek teljesen azonos értelemben szerepelnek a nemzeti jogi fogalommal

A közösségi jog által használt fogalmak 1. A közösségi jogban is köznyelvi értelemben használt fogalmak 2. A közösségi jogban a köznyelvi értelemhez képest szűkített vagy tágított értelmű fogalmak 3. Szaknyelvi fogalmak a közösségi jogban