H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Advertisements

Pons Danubii EGTC. Rövidítés jelentése: Pons Danubii Korlátolt Felel ő sség ű Európai Területi Együttm ű ködési Csoportosulás.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
műszaki osztályvezető
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A kutatási program rövid bemutatása
„Ismerje meg a tanuló a legfontosabb nyersanyagokat és szerszámokat, legyen találékony, ötletes, élje át az alkotás gyönyörűségét.” (Polgári iskola, Műhelygyakorlatok,
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
Magyarország- Szlovénia Határon Átível ő Vegyes Bizottság 4. ülése 4. Seja Mešane Komisije Za Č ezmejno Sodelovanje Mad ž arska - Slovenija Szentgotthárd,
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
1 Horvát-Magyar együttm ű ködések a vidékfejlesztésben Beremend, november 23.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Emberi erőforrások közös használata és fejlesztése Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program Emberi erőforrások közös használata.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A szakképzés helyzete Magyarországon
“Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása”
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
Életpálya-tanácsadás és mobilitás
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
„Út a munkához”program
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium

 Igazolódott: jó ötlet, megfelel ő kivitelezés  A magyar-osztrák már 8 éve megy  Az Akadémiának létjogosultsága van a horvát-magyar viszonylatban is  Akadémia a határok mentén – ez lehet az ÁFSZ-ek politikája  Tehát FH részvétele a tervezésben szükséges  Ezt megalapozó tanulmány a finanszírozás is tett javaslatot

 Tisztáztuk az alapokat  - a nemzeti gyakorlatokat  - az együttm ű ködési szándékokat és értékeket  Az akaratunk méltán tölthet el büszkeséggel  Látjuk munkaer ő -piacaink problémáit (sok van),van reagálási szándékunk

 Ismerjük az európai értékeket, gyakorlatokat, forrásokat, követelményeket  Gyakorlatunk van, európai programokban dolgozunk  Az ÁFSZ-nek partnerei vannak mindkét országban (kamarák, önkormányzatok, szakszervezetek, fejlesztési szervezetek, civil szolgáltatók, képz ő intézmények)

 Az ismereteket a szükségesnél kevésbé hasznosítjuk, nem jutnak el a szolgáltatásban dolgozókhoz elégséges mennyiségben  Tudásunkat a szükségesnél kevesebb projektben hasznosítjuk, mert er ő forrás hiányunk van, pénzben is és emberben is

 A legfontosabb problémákra reagáljunk projektekkel, hazai és/vagy uniós forrásból  Használjuk ki a as tervid ő szak hátralev ő idejét és forrásait  Készüljünk fel a következ ő id ő szak ( ) tervezésére

 A nemzeti cselekvésekben is  A nemzeti cselekvések és az uniós projektek között

 1.célkít ű zés: a foglalkoztatási rátát a éves népesség körében 69%-ról 75%- ra kell növelni  4.célkít ű zés: az iskolából kimaradók arányát 15%-ról 10% alá kell csökkenteni, a fels ő fokú végzettség ű ek aránya a évesek körében 31%-ról 40%-ra növekedjen  5.célkít ű zés: az európai szegények száma 25%-kal, 20 millió f ő vel csökkenjen

 A munkaer ő -piac jobb megismerésében és jobb munkaer ő -piaci szolgáltatásokban  A pályaorientációban és szakképzésben  A második munkaer ő -piaci gyors kiépítésben és hatékony m ű ködtetésben

 Lokális foglalkozatási paktumok határon átnyúló koordinációjának megteremtése  A határmenti regionális munkaer ő -piacok keresleti és kínálati harmonizációját el ő segít ő közös tennivalók, els ő dleges tekintettel a munkaadók, befektet ő k igényeire  A határmenti munkaer ő -közvetítés fejlesztése az EURES-T létrehozásáig

 Képzettségek és végzettségek megfeleltethet ő ségének vizsgálata a határmenti térségekben  Feltárni a hiány szakmákat és perspektivikus szakmákat, amelyekr ő történ ő iskolai-és feln ő ttképzés el ő mozdítja a határmenti régiók gazdaságát és foglalkoztatását  Megvizsgálni a Magyarországon m ű köd ő TISZK-ek munkáját és szerepvállalásukat a feln ő ttképzésben

 Foglalkoztatási és munkaügyi projektek tervezésében és menedzselésében szerzett tapasztalatok átadása, felkészítésben, képzésben való részvétel  Együttm ű ködés a hátrányos helyzet ű ek képzésének fejlesztésében, mind a romák vonatkozásában (minta lehet a nagykanizsai OFTEK), mind a termel ő iskola vonatkozásában, általában a tranzitfoglalkoztatásban, a hátrányos helyzet ű ek digitális képzésében  A megváltozott munkaképesség ű ek munkaer ő - közvetítési programja (a magyar 4M)

 A civil szervezeti kapacitás fejlesztése  Ezen szervezetek és fejlesztési programok interregionális kapcsolati hálózatának kiépítése  Együttm ű ködés a munkaadók szervezeteivel és a szakszervezetekkel, különös tekintettel a HR kompetenciák fejlesztésére  Mindkét ÁFSZ szervezetfejlesztésnél, amelyet az EU által támogatott nemzeti fejlesztési terv keretében valósítanak meg, figyelembe kell venni a szervezet bels ő HR szükségleteit és a korszer ű HR követelményeket  Keresni kell a lehet ő ségeket a munkaer ő -piaci szervezet és a munkaer ő -piac marketingjének fejlesztésére.

El ő adta: Kiss Ambrus