NAMS szakértői kerekasztal 2007. november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági Versenyhivatal
Advertisements

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Munkaszervezési ismeretek
A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Joint Venture Szövetség rendezvény, Budapest, február 3. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A magyar EU csatlakozást érintő közösségi versenyjogi.
Versenyjogi megfelelés
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
Az iskolai szociálismunka
Médiagazdaságtan A televíziózás piaca.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
Vállalati Gazdaságtan
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A mobil távközlés szerepe és lehetőségei rendkívüli események esetén dr. Drozdy Győző vezérigazgató helyettes Bánhidi Zoltán távközlés-szabályozási szakértő.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
CLV Partners Ügyvédi Iroda
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Industrial Organization - alapvető modellek
Kováts Surd, Martinovic Boris
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Előnyök és alkalmazási területek
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
A villamosenergia piacnyitás szomorú állapotáról Dr. Nagy Márta elnökhelyettes Gazdasági Versenyhivatal 46. Közgazdász-vándorgyűlés, Eger június.
Kiss Ferenc László Bevezetés a szabályozás gazdaságtanába.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Dominancia versus versenyhatásteszt a fúziókontrollban Csorba Gergely GVH & MTA-KTI
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
DR. SARKADY ILDIKÓ MIBEN LENNE MÁS AZ ÚJ MÉDIATÖRVÉNY MIBEN KELLENE MÁSNAK LENNIE AZ ÚJ MÉDIATÖRVÉNYNEK „ÚJRAOSZTÓDIK-E A MÉDIAPIAC?” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA.
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
Environmental Compliance Inspection Course A rendészeti eljárás A rendészeti eljárás.
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Mediátor képzés Kártérítés.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
A Digitális televíziózás versenyjogi vonatkozásai Dr. Tóth András Gazdasági Versenyhivatal – Infokommunikációs Iroda Április 29 V. INFOKOMMUNIKÁCIÓS.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az Alkotmánybíróság.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Szerviz modul Ismertető. Cégismertető Magyarország vezető kárrendezési rendszerének szállítója Tíz éves szakmai tapasztalat Partnerei kapcsolatban állunk.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az OSI modell 3. fejezet.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
A médiapiac szabályozásának változó eszközei Polyák Gábor
Állami szabályozás és önszabályozás a médiában Médiaszabályozás 2015.feburár 19. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Versenypolitika az Európai Unióban. Az összeurópai versenypolitika alapvető céljai: A szabad piaci verseny korlátozásának megakadályozása A szabad piaci.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
A médiarendszer fejlődése közszolgálati monopólium frekvenciaszűkösség politikai és kulturális megfontolások duális médiarendszer a kereskedelmi műsorszolgáltatás.
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 4. előadás
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról
Jog- és állambölcselet I.
Előadás másolata:

NAMS szakértői kerekasztal november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS

Mi a versenyjogi szabályozás tartalma?

A versenyjogi szabályozás tartalma Utólagos magatartás kontroll a versenykorlátozó megállapodások és piaci hatalom esetleges kihasználása terénUtólagos magatartás kontroll a versenykorlátozó megállapodások és piaci hatalom esetleges kihasználása terén Előzetes struktúra kontroll az összefonódások engedélyezés keretébenElőzetes struktúra kontroll az összefonódások engedélyezés keretében

Mi esik a versenyjog hatókörén kívül?

Versenyjog hatókörén kívül esik: A strukturális piaci kudarcokra visszavezethető magatartások utólagos kontrolljaA strukturális piaci kudarcokra visszavezethető magatartások utólagos kontrollja

Melyek ezek?

Strukturális piaci kudarcok: piacralépési korlátok (pl. magas elsüllyedt költségek, jogi korlátok), externáliák (pl. hálózati hatás) ezek miatt kialakuló méretgazdaságosság és természetes monopólium ezek miatt kialakuló méretgazdaságosság és természetes monopólium

Miért?

Mert: a strukturális piaci kudarcoktól terhes piacokon intenzív utólagos magatartás kontrollt kellene ahhoz gyakorolni, hogy a piaci hatalom kihasználása ne legyen jóléti veszteségek forrása ez az elvárás fogalmazódik meg az Ajánlás 3. kritériumában is ez az elvárás fogalmazódik meg az Ajánlás 3. kritériumában is

Ugyanakkor… a versenyjog: - bizonyítás és így időigényes; - nem feltétlenül rendelkezik a szükséges eszközökkel

Ezért: A strukturális piaci kudarcoktól terhes piacok esetében a versenyjog nem képes kifejteni a normakövetésére ösztönző hatását;

Mi következik mindebből?

Az, hogy… a nagy valószínűséggel bekövetkező szankció ellenére a káros hatás (a versenytárs kiszorulása) kívánatosabb, és a strukturális piaci kudarcoktól terhes piacok versenyjogot meghaladó ágazati szabályozást igényelnek, a fogyasztói jólét biztosítása érdekében a strukturális piaci kudarcoktól terhes piacok versenyjogot meghaladó ágazati szabályozást igényelnek, a fogyasztói jólét biztosítása érdekében

Kihívások Mi legyen az ágazati szabályozás tartalma?

Kihívások Erőfölénnyel visszaélés ex- ante tilalma Az ágazati szabályozás tartalma Strukturális eredetű piaci hatalom ex- ante tilalmazása Strukturális eredetű piaci hatalom ex- ante tilalmazása - pl. műsorterjesztés szintjén, JPE alapon (18-as piac éppen most kerül ki) (must- carry által le nem fedett tartalomra)

Kihívások Erőfölénytől függetlenül Az ágazati szabályozás tartalma Erőfölénytől függetlenül, közérdek érdekében, arányosan:Erőfölénytől függetlenül, közérdek érdekében, arányosan: - digitális televíziózás: JPE függetlenül az elektronikus hírközlés-szabályozásban - must-carry: JPE függetlenül de felhasználók jelentős száma által által használt hálózathoz kapcsolódóan, világos közérdekből, rendszeres felülvizsgálattal; - must-offer: nams JVK alapon

Kihívások Mit nem kell az ágazati szabályozásnak tartalmaznia?

Kihívások Ágazati megállapodás -kontroll Nem kell: Megállapodás-tilalom: ha strukturális piaci kudarcok vannak, akkor a kollektív viszonyok fogalmilag nem szorulnak ex- ante szabályozásra, ehhez képest: Megállapodás-tilalom: ha strukturális piaci kudarcok vannak, akkor a kollektív viszonyok fogalmilag nem szorulnak ex- ante szabályozásra, ehhez képest: - a Dtv. műsorterjesztők és műsorszolgáltatók közti megállapodásokat tilalmazza azok esetleges hatékonysági előnyére tekintet nélkül; - Nams: sales house megállapodás tilalom

Kihívások Ágazati koncentráció kontroll Nem kell: fúziókontroll éppen a versenyre káros struktúra kialakulásának megelőzését szolgálja valamennyi iparágra egységesen kidolgozott szempontok szerint, ehhez képest fúziókontroll éppen a versenyre káros struktúra kialakulásának megelőzését szolgálja valamennyi iparágra egységesen kidolgozott szempontok szerint, ehhez képest - ágazati koncentráció-szabályozás (Nams: JVK alapon)

Kihívások Következtetések

Következtetések a belső pluralizmus szabályrendszere közvetlenül nem vet fel versenyjogi kérdéseket; - a belső pluralizmus szabályrendszere közvetlenül nem vet fel versenyjogi kérdéseket; -az ágazati megállapodás kontrollnak nincsen indokoltsága; -az ágazati koncentráció kontroll indokoltságáról csak az AB mondhat biztosat;

KihívásokKövetkeztetések -1/2007ABhat.: a külső pluralizmus megvalósult, a belső pluralizmust biztosító szabályrendszerre szükség van; - ugyanakkor az AB a külső pluralizmusról a fennálló szabályrendszerre tekintettel nyilatkozott (greenfield approach), így nem világos le lehet-e bontani;

KihívásokKövetkeztetések a belső pluralizmust biztosító szabályok alkotmányos szempontból durvább beavatkozást biztosítanak, mint a külső pluralizmusé; - ráadásul a belső pluralizmust biztosító szabályok alkotmányos szempontból durvább beavatkozást biztosítanak, mint a külső pluralizmusé; -az Alkotmány alapján nem egyértelmű, hogy a tájékoztatási monopóliumok ellen kötelező-e külön jogszabályt alkotni;

KihívásokKövetkeztetések nem világos, hogy a tájékoztatási monopóliumhoz alkotmányos szempontból mindkét pluralizmust biztosító szabályrendszerre szükség van-e, - nem világos, hogy a tájékoztatási monopóliumhoz alkotmányos szempontból mindkét pluralizmust biztosító szabályrendszerre szükség van-e, - nem világos, hogy alkotmányos lenne-e külső pluralizmus biztosítására a versenyjogi fúziókontroll, (organikus fejlődés, küszöb alatti összefonódások, multichannel paradoxon, viszont EKSz 151. cikkely)

KihívásokKövetkeztetések közszolgálat kitüntetett szerepe mellett a belső pluralizmus szabályrendszere a kereskedelmi média esetében nem világos, hogy alkotmányosan indokolt-e - közszolgálat kitüntetett szerepe mellett a belső pluralizmus szabályrendszere a kereskedelmi média esetében nem világos, hogy alkotmányosan indokolt-e - absztrakt alkotmányértelmezést kellene kérni az AB-től fenti kérdéseket illetően, - ilyen bizonytalan körülmények között született a nams JVK modellje

KihívásokKövetkeztetések Feltételezve, hogy Feltételezve, hogy - a két pluralizmus egymást kiegészítő viszonyban van, szabályozni is kell, - versenyjog és közszolgálat nem elegendő, - a tényleges véleménybefolyásoló képesség szabályozása is elegendő (1/2007) (előfordulhat, hogy a több sem alkotmányellenes)