Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrárgazdaságtan I. Előadás
Advertisements

Makroökonómia gyakorlat
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
MAKROÖKONÓMIA „Lehetetlen a részeket az egész nélkül megismerni, és nem ismerjük az egészet addig, amíg minden részt egyenként meg nem ismertünk.” Pascal.
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
A piac Szakiskola.
Fogalma, összefüggések
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Ésszerűség - sportszerűség
A gazdasági fejlettség mutatói
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Alapfogalmak.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Közigazgatási alapismeretek
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Ápolásetika.
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Divizionális (divíziós) szervezet
Kérdések a ZH-hoz.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Termelés  Fogyasztás
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Elméleti közgazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
NEVELÉSELMÉLET.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Vállalatgazdaságtan : vállalatelméletek
Az EEM helye a menedzsmentben
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Közgazdaságtan 4 A termelési függvény
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a.
Kereslet-rugalmassági számítások
Budapesti Gazdasági Főiskola
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
GAZDASÁGI ALAPOK A MUNKAERŐPIAC TANULMÁNYOZÁSÁHOZ
Az üzleti vállalkozások környezete A gazdaság kettős funkciója: Anyagi szükségletek kielégítése Alapot teremt, hogy működjenek a közszolgáltatások (egészségügy,
Vállalkozásmenedzsment I.
GAZDASÁG, GAZDÁLKODÁS ÉS A TERMELÉS, HASZNOSSÁG, SZŰKÖSSÉG, GAZDASÁGI JAVAK GAZDASÁGI ALAPISMERETEK.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Előadás másolata:

Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés 2009. Február 3. Mikroökonómia Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés 2009. Február 3.

Dr. Farkasné Dr.Fekete Mária- Dr. Molnár József: Tananyag: Dr. Farkasné Dr.Fekete Mária- Dr. Molnár József: Mikroökonómia

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Gazdaság fogalma A gazdaság a társadalom anyagi létszférája, az anyagi javak és szolgáltatások előállításával, elosztásával, forgalmazásával és fogyasztásával összefüggő jelenségek és kölcsönhatások összessége.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Szükségletek fogalma: az egyén és a közösség szubjektív hiányérzete, életfeltételeinek elsajátítása iránti belső igény. Gazdasági szükségletek kielégítésének eszközei: javak Gazdasági szükségletek kielégítésének mozzanata: fogyasztás

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI JAVAK SZABAD JAVAK (természet adta javak) GAZDASÁGI JAVAK ( termeléssel létrehozott javak)

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI GAZDASÁGI JAVAK TERMÉKEK SZOLGÁLTATÁSOK az anyagi jellegű és a nem anyagi jellegű szolgáltatások

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI GAZDASÁGI JAVAK MAGÁN JAVAK KÖZJAVAK A gazdasági javak tulajdonságai a hasznosság a szűkösség

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Szűkösség fogalma: a szükségletek kielégítésére alkalmas gazdasági javak a szükségletekhez képest korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Termelés, termelési tényezők Termelés fogalma: emberi szükségletek kielégítésére alkalmas javak előállításának folyamata.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A termelés (tágabb értelemben) mint újratermelés a javak előállításán túl magába foglalja a javak elosztását, forgalmazását és végső felhasználását, azaz elfogyasztását is.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Termelési tényezők: Munka-munkaerő, Természeti tényezők Tőkejavak Vállalkozó

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Gazdálkodás fogalma: a termelési erőforrások és javak céltudatos felhasználása, melynek eredményeként a szükségletek a lehető legmagasabb fokon elégíthetők ki.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Gazdálkodás választások és döntések sorozatából áll. Feláldozott haszon, vagy alternatív költség az a jelenség, hogy valamely dolog (élvezet, haszon) megszerzése, más dolgok feláldozásával jár.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A termelési lehetőségek határa Modell feltételei: adott a rendelkezésre álló termelési erőforrások állománya kétféle terméket állíthatunk elő, élelmiszert és gépeket.

Élelmiszertermelés fokozása érdekében feláldozott gépek száma A társadalom választási lehetőségei az erőforrások teljes kihasználása esetén Lehetőségek Élelmiszer (millió t) Gépek (ezer db) Élelmiszertermelés fokozása érdekében feláldozott gépek száma A 150 B 1 140 10 C 2 120 20 D 3 90 30 E 4 50 40 F 5

A termelési lehetőségek határa

Termelési lehetőségek határa Következtetések: - a görbe alakja: lefelé hajló, az origóra konkáv, növekvő relatív költségek, a csökkenő hozadék elve ( Ahhoz, hogy az egyik termékből folyamatosan egy egységnyivel többet állíthassunk elő, a másik termékfajtából növekvő termékmennyiségről kell lemondanunk.)

Termelési lehetőségek határa jól szemlélteti a szűkösséget, a választási lehetőségeket és a választással szükségszerűen együtt járó haszonáldozatot.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A közgazdaságtan fogalma: a szűkösség viszonyai közötti választások és döntések tudománya, az embereknek, embercsoportoknak a gazdasági folyamatban vagyis a termelésben, az elosztásban, a cserében és fogyasztásban felmerülő döntési alternatíváival foglalkozik.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A közgazdaságtan kérdései: MIT termeljenek ? HOGYAN termeljenek ? KINEK termeljenek ?

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Az alapkérdésekre adható válasz függ: az adott gazdaság tulajdoni és szervezeti struktúrájától, a gazdaság működésének mechanizmusától, koordinációs rendszerétől.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A gazdaság tulajdoni és szervezeti struktúrája A tulajdon: (legtágabb értelemben) a termelési tényezők elsajátítása során létrejövő gazdasági viszonyok összessége.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A tulajdon mozzanatai: birtoklás, rendelkezés, használat. A tulajdon alapvető típusai: a magántulajdon és a köztulajdon.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Érdek: Az ember (közösség) céltudatos viszonya a szükséglet kielégítés tárgyaihoz és a tulajdonhoz.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A gazdaság szervezeti-gazdasági alapegységei: a háztartás, az üzleti szervezet (vállalat), a kormányzat (állam).

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Háztartás fogalma: a fogyasztás gazdasági, szervezeti egysége. Háztartás gazdasági funkciói: végső fogyasztó, jövedelem felhasználó, munkaerőbázist ad, megtakarít, vagyona a nemzeti vagyon része, saját szükségletre termelő és szolgáltató tevékenységet végez, Kiegészítő, kisegítő jellegű árutermelő tevékenysége is van

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Üzleti szervezetek: a termelés szervezeti alapegységei. Üzleti szervezetek legfontosabb jellemzői: az önállóság, a gazdaság egyéb szereplőitől való gazdasági elkülönültség, a profitérdekeltség, a kockázatvállalás, eredményességét a valóságos piac minősíti. korszerű formái a vállalatok.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Vállalat: az önálló jogalanyként működő, jogi személyiséggel rendelkező üzleti vállalkozás.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Az állam gazdasági funkciói: Gazdasági hatékonyság elősegítése. Makrogazdasági egyensúly és stabilitás biztosítása. Társadalmi igazságosság és méltányosság elősegítése.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Gazdaságkoordináció Munkamegosztás: az egyes munkafolyamatok, részmunkák szétválása, elkülönülése természetes munkamegosztás technikai alapú munkamegosztás

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Specializáció Kooperáció: a munkamegosztás alapján elkülönült termelők, termelő szervezetek tudatos együttműködése.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Gazdaságkoordináció alaptípusai etikai koordináció (erkölcsi normák, tradíciók , agresszív koordináció (alá- és fölérendeltségi viszonyok), piaci koordináció, bürokratikus koordináció

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A modern gazdaságok meghatározó koordinációs típusai: a piaci koordináció, a bürokratikus (centralizált) koordináció, a vegyes koordináció

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Piaci koordináció a gazdasági folyamatok összehangolása a piac segítségével történik, a gazdaság szereplői egyenrangúak, cserekapcsolatok a pénz közvetítésével történnek, alapvető cél gazdasági eredmény elérése, az információkat a pénz közvetíti, döntéseket az árak, költségek, jövedelem, nyereség és veszteség motiválja.

A piaci koordináció sémája KINEK ? Piac Piac MIT ? HOGYAN ? Piac

A centralizált koordináció sémája KINEK ? Központ MIT ? HOGYAN ?

KINEK ? MIT ? A vegyes koordináció sémája Piac Piac HOGYAN ? Piac KÖZPONT MIT ? HOGYAN ? Piac

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Közgazdaságtan fogalma: a közgazdasági tudományokon belül a gazdaság egészét, annak alapvető viszonyait, összefüggéseit feltáró elméleti alaptudomány.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A közgazdaságtan részei: a mikroökonómia, a makroökonómia, a nemzetközi közgazdaságtan, a gazdasági rendszerek összehasonlító elemzése.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Mikroökonómia: feltárja, megmagyarázza a piac, a piaci szereplők jellemzőit, a piaci folyamatokban megnyilvánuló törvényszerűségeket. elkülönült piaci szereplők (fogyasztók, háztartások, vállalatok) az egyes piaci jelenségek oldaláról, ábrázolja a gazdaságot. a gazdaság alapegységeit elemzi, a gazdasági szereplők alapvető típusait tanulmányozza.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Makroökonómia: a gazdaság egészét, annak törvényszerűségeit vizsgálja, a gazdasági szereplőket ágazatokká, szektorokká, foglalja össze, a termékeket pedig termékcsoportokká, vagy akár egyetlen egy termékhalmazzá összesíti.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI A közgazdaságtan fő módszerei: mérés, és az ebből levezethető mennyiségi összefüggések feltárása, az össz-, vagy teljes mennyiség jele: Ty = y (x) = y átlag mennyiség jele: Ay= (y/x) Határmennyiség: My=

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI függvények, modellek, absztrakciók. Normatív közgazdaságtan: leírja milyennek kell lennie a gazdaságnak, Pozitív közgazdaságtan: leírja a gazdasági folyamatokat, feltárja az összefüggéseket, arra a kérdésre keresi a választ, hogy “mi van ?” és nem arra, hogy “milyen legyen”.

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI Összefoglalás: megérteni az erőforrások szűkösségét, megérteni a szükségletek korlátlanságát, megérteni a közgazdaságtan alapkérdéseit, meghatározni a gazdasági szereplőket, felsorolni a gazdasági szereplők gazdasági funkciókat,

1. A KÖZGAZDASÁGTAN ALAPFOGALMAI értelmezni a gazdaság szervezeti és tulajdoni szerkezetét, megérteni a gazdaságkoordináció funkcióját és alaptípusait, meghatározni a közgazdaságtan tárgyát, megismerni a közgazdaságtan alapvető módszereit,