Dr. Kincses Gyula 17/1 A keresleti oldal élénkítésének lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások piacán Dr. Kincses Gyula Dr. Kincses Gyula 2001. Zell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

8. Nemzetközi Egészségügyi Rendszertudományi Konferencia Genf, szeptember 1-3. International Society on System Science in Health Care.
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Mi mennyi, pontosabban: Mi micsoda? Fogalmi rendzavarás társadalom- biztosítás ügyben Dr. Kincses Gyula Zell am See 2007.
Egészségügyi finanszírozás
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A paraszolvencia egészségpolitikai jelentősége és a megszüntetésére tett kísérletek értékelése január 25.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Egészségpolitika.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Szakmai kihívások mazohista PR-esek számára, avagy az egészségügyi magánvállalkozások kommunikációjának realitásai Kurucz Beáta ügyvezető igazgató Humán.
Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés
Kincses Gy. ESKI 1/18 GLOBÁLIS ELVEK A JOBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT A NERA tanulmány korreferátuma március Kincses Gyula Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézetet.
Kincses Gyula MEDINFO Siófok 2001 június Kitekintések.
1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ. 2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció.
Kincses Gyula9/1 Zell am See május Kincses Gyula9/2 Az ezévi konferencia alapvető célja Az egészség-politika belső viszonyainak konszolidálása,
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Miként lehetnék érdekelt az egészségügyi reformban, avagy szubjektív megjegyzések az egészségügyi reform egyetlen kérdéséhez.
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
. 1/24 A „modell” öt éve, hatása az egészségügyi rendszerre Dr. Kincses Gyula veresi lakos február.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
A hippokratészi eskü értelmezése
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Az egészségügyi reform egy esélye: A “köz” és a “magán” új együttélése az egészségügyben Dr. Kincses Gyula /1.
Egészségbiztosítási rendszer
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
Államháztartási alapismeretek
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
Merre vagy előre? Versus: Merre van az előre?
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Családtámogató ellátások
Lantos Csaba. Egészségügyi kiadások a GDP százalékában között OECD átlag Egészségügyi kiadások a GDP százalékában 2012-ben Forrás: OECD Health.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
A magyar egészségügy finanszírozásának múltja és jövője
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Behozott (behozatott?) gyógyszerek
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tevékenysége
Előadás másolata:

Dr. Kincses Gyula 17/1 A keresleti oldal élénkítésének lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások piacán Dr. Kincses Gyula Dr. Kincses Gyula Zell am -See

Dr. Kincses Gyula 17/2 Toalett-kronológiaToalett-kronológia  1988:Nickeldorfi rácsodálkozás: ha nekem otthon egyszer ilyen lenne  1992:A bankok WC-je már rendben  1994:A benzinkutak vécéje már rendben  1998:A Plasa-k vécéje ragyog, de a minisztériuméban is felrakták a hiányzó csempét  2001:A kórház vécéje még mindig olyan...

Dr. Kincses Gyula 17/3 Minőségügyi alapismeretek  Az egészségügyben kétféle minőség van: –amit ISO (vagy egyéb) szerint akkreditálnak –amit a beteg érez  A kettő közötti összefüggés igen laza, és a másodikkal nem sokat törődtünk.

Dr. Kincses Gyula 17/4 Az egészségügyi szolgáltatások minőségjavításának feltétele  Az egészségügyi szolgáltatásoknak a beteg által is megélhető minősége csak szolgáltatói verseny által érhető el.  A szolgáltatói verseny csak akkor érhető el, ha az új szolgáltatók mellett új szolgáltatásvásárlók is megjelennek a piacon  új vásárló lehet –több biztosító –kiegészítő biztosítás –fedezettel (megtakarítási számlával) rendelkező beteg

Dr. Kincses Gyula 17/5 Megváltozott ország, megváltozott prioritások  A rendszerváltás kapcsán végbement változások kapcsán a populációs érdekek miatt elsődleges (mindenek felett álló) szempont volt az equty megőrzése  Az ország „felemelkedése” kapcsán a hozzáférés mellett felértékelődtek a minőségi kérdések. „Ha az élet egyéb területein jogom van a meg- különböztetett fogyasztásra, akkor a legfontosabb szükségletemnél miért nincs???”

Dr. Kincses Gyula 17/6 Az egészségpolitika rejtett kihívása  Ellenállok a piacosodásnak és ezzel előidézem –az egészségügy kettészakadását és –a forrásvesztést, –a fizetőképes kereslet külföldre menését, vagy  a folyamatokat kontrollálva megteremtem a „public private mixt”et, és a kiegészítő forrásokat a közösségi egészségügybe csatornázom?

Dr. Kincses Gyula 17/7 A megoldás lehetősége  Kínálati oldal növelése (vegyes finanszírozású rendszer beléptetése  keresleti oldal növelése (MSA)

Dr. Kincses Gyula 17/8 Fakultatív co-payment - kiegészítő részleges TB finanszírozás modellje  Háromszintű ellátórendszer: –teljes TB térítéssel dolgozó ellátók –részleges TB térítés + co-payment –tisztán magánfinanszírozott ellátók  A beteg esetileg dönti el, hogy a három szint közül melyiket választja, döntése nem végleges.  Verseny az I. és II. szint között  Az arányok a részleges térítés mértékével szabályozhatók

Dr. Kincses Gyula 17/9 A kiegészítő biztosítások lehetséges céljai  Közösségi, egészségfejlesztési célú szolgáltatások nyújtása (szűrések, közösségi és egyéni életmód programok.)  szolgáltatás-finanszírozás –A rendszerben kötelezően benne levő magánfinan- szírozás (gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, szanatórium stb.) költségeinek kiváltása, –A differenciált igények kielégítésének finanszírozása  pénzbeni ellátások (kiegészítő táppénz, „paraszolvencia-biztosítás”, stb.)

Dr. Kincses Gyula 17/10 Egyes egészségügyi források jellemzői NHS TBKieg. Bizt.MSACo-paym. Szolidaritás + + +/? - - Kockázatkezelés Jövedelem-transzf. + +Véletlenszerű - - Adókedvezmény Fajlagos Alacsony/ működési költség Közepes Magas Alacsony Nincs

Dr. Kincses Gyula 17/11 Az egészségügyi rendszer alapkritériumai  Az egészségügy rendszereknek megfelelő –kockázatkezelő-képességgel és –szolidaritás-tartalommal kell rendelkezniük  Az egészségügyi rendszeren kell a fentieket számonkérni-nem az egyes elemek mindegyikén.

Dr. Kincses Gyula 17/12 Az egészségcélú megtakarítási számlarendszer

Dr. Kincses Gyula 17/13 Az egészségcélú megtakarítási számlarendszer terhére igénybevehető szolgáltatások  társadalombiztosítás által nem, vagy részben finanszírozott szolgáltatóknál igénybevett gyógyító célú egészségügyi szolgáltatások,  a közfinanszírozott szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások mellé fizetett díj (co-payment),  orvos által rendelt gyógyszer ára.

Dr. Kincses Gyula 17/14 Az egészségcélú megtakarítási számlarendszer előnyei I.  A javaslat alkalmas az egészségügy területén a magánszolgáltatások piacának élénkítésére, ezzel hozzájárul a differenciált igények differenciált kielégíthetõségéhez,  Jól illeszkedik a jelenlegi lakossági szokásokhoz: a beteg az előre nem látható, nem tervezhető igényeit is ki tudja elégíteni, és ekkor is kedvezménnyel tudja igénybe venni a szolgáltatást.  Egységesíti a magánszolgáltatók minőségét  Átláthatóvá teszi az egészségügyben a magánszolgáltatások piacát és a szolgáltatók tevékenységét.

Dr. Kincses Gyula 17/15 Az egészségcélú megtakarítási számlarendszer előnyei II.  A legális szolgáltatás-vásárlás irányában ad ösztönzést a résztvevőknek (betegeknek), ezzel hálapénz ellenes hatása is van.  Segíti a korszerű információ-technológiák és készpénzkímélő technikák terjedését az egészségügyben (kártyafunkciók).  Hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez az egészségügyben  Amennyiben a számlák valódi előtakarékosságként is működhessenek, akkor a rendszer alkalmas a különböző életszakaszok közötti jövedelemtranszfer ellátásra is.

Dr. Kincses Gyula 17/16 Az MSA-t megtakarítási, vagy elő- takarékossági rendszerként értelmezzük-e?  Megtakarítás vagy előtakarékosság:?  Az MSA életszakaszok közötti transzfer, „halasztott fogyasztás” eszközeként is alkalmazható: –Social Saving Account –Personal Saving Account  átjárhatóság –a szociális biztosítással (ápolás-biztosítás) és –a nyugdíjrendszerrel (kiegészítő nyugdíjbiztosításként is használható)

Dr. Kincses Gyula 17/17 KonklúziókKonklúziók  Az egészségügyi költségek növekedése (a szolgáltatások bő- vülése) csak a közfinanszírozási forrásokból nem fedezhető.  Fent kell tartani az alapelveket. (szolidaritás, equity, szubszidiaritás)  Érdemi forrásnövelésként csak a fakultatív co-payment jöhet szóba.  A magánfinanszírozás szerepének növelésekor el kell kerülni az egészségügy kettészakadásának veszélyét.  A kiegészítő biztosítások lassan elérik a kritikus tömeget, és a helyükre kerülnek.  A Medical Saving Account illeszkedik leginkább a magyarországi várható modellhez.