A nyílt forráskódú szoftverek fogalma, előnyei, felhasználási területei Nevem:Károly Márk 5.a Felkészít ő tanár: Salamon Róza 1142 BUDAPEST Rákospatak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Projekt vezetés és kontroll – Mi történik a gépházban?
Számítógépes operációs rendszerek
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
A szoftverek.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Csoportmunka szolgáltatások megvalósítása a T-Mobile-ban Keresztúri Éva T-Mobile Magyarország.
Kabai József AZ SQL-LEDGER SZABAD ÜGYVITELI RENDSZER
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Tájékoztató az R programról pszichológusoknak. A programról Az R egy nyílt forrású statisztikai és grafikai környezet, egyben programozási nyelv, amelynek.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Az American Telephone & Telegraph (AT&T) kifejlesztette az Unix operációs rendszert „C” nyelv.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
Software Technology Forum, április 7., Budapest, BME Nyílt forráskód a vállalatnál: ingyenes gyógyír vagy pénznyelő divat? Szentiványi Gábor, PhD.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Közösségi portálok használata
A Gimp képszerkesztő program
Környezeti kontrolling
Szoftverlicencek Takács Béla
Nyílt forrású szoftverek fejlődése
E-learning Kovácspál Eszter.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
Számítógép-hálózatok
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Visual Basic 2008 Express Edition
Operációs rendszerek fejlődése
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
BSD Az eredeti UNIX™ forráskódjának a Berkley Egyetemen történő továbfejlesztéséből származik ig AT&T forráskódot is tartalmazott, a NET/1 vátozatban(
Linux rendszergazda tanfolyam (kezdő) Partíció BT. Kurzus BT. invitel.hu/kurzus.
Egy virágcserép és a sör története
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Csimag.hu Bemutatkozó.
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Közösségi marketing Egy új üzleti modell az Új Korszak Társaságával.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
A fenntartható fejlődés
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Linux ismertetése Prém Dániel Windisch Gergely Tanszéki mérnök
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
PR2 GULYÁS MÁRTON BÁLINT – IIYO5I. Bevezetés  A Willow Garage projektje, a stanfordi fejlesztésű PR1 gép spinoffja  Körülbelül akkora mint egy ember(1,3.
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
Vizuális programozás Előadó: Csapó Gábor.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
Szeged M. J. Város Önkormányzata FLOSS megoldások Szegeden Szabad Szoftver az Önkormányzatokban Budapest XVIII. ker., Szegfű László szegfu.laszlo.
Ubuntu: az egyik legnépszerűbb Linux Fidrich Róbert (Magyar Ubuntu Közösség)
Nyílt forráskód stratégia Alkalmazott Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem.
A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
Banai Miklós Open Source 2012 – Az innováció motorja Az EuroOffice léphet az OpenOffice helyébe? Banai Miklós, MultiRáció Kft. 1/1/ Támogatott.
CASCADOSS az OSS üzleti modellről
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
dr. Siki Zoltán BME Általános és Felsőgeodézia tanszék
Készítette: Pető László
Vállalatirányítási rendszerek bevezetése és tapasztalatai a KKV szektorban Oldal Zoltán vállalati tanácsadó Gy-M-S Kereskedelmi és Iparkamara KKV vezetők.
Sales Back Office Specialista Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

A nyílt forráskódú szoftverek fogalma, előnyei, felhasználási területei Nevem:Károly Márk 5.a Felkészít ő tanár: Salamon Róza 1142 BUDAPEST Rákospatak utca 101.

Szabad szoftver: 1985-ben jött létre az FSF (Free Software Foundation) a szabad szoftver mozgalom legfontosabb képviselőjeként. Egyik alapító tagja Richard Stallman, aki a GNU projekt megálmodója és vezetője. Az alapítvány célja a szabad szoftverek terjesztése, népszerűsítése az előbb már taglalt megközelítésnek megfelelően (vagyis szabadságjognak). Mit jelent a szabad szoftver tehát azután, hogy elhatároltuk a nyílt forráskód értelmezésétől? A szabad szoftvert a felhasználónak szabad futtatni, másolni, közzétenni, tanulmányozni, megváltoztatni és tökéletesíteni. Mi a szabad szoftver és a nyílt forráskód közötti különbség?

A felhasználók jogai tehát: A jogot arra, hogy futtassák a programot, bármilyen céllal. A jogot arra, hogy tanulmányozzák a program működését, és azt a szükségleteikhez igazíthassák. Ennek előfeltétele a forráskód elérhetősége. A jogot arra, hogy másolatokat tegyenek közzé a felebarátaik segítése érdekében. A jogot arra, hogy tökéletesítsék a programot, és a tökéletesített változatot közzétegyék, hogy az egész közösség élvezhesse annak előnyeit. Ennek előfeltétele a forráskód elérhetősége.

Nyílt forráskódú szoftver: 1998-ban jött létre Eric S. Raymond és Bruce Perens kezdeményezésére az Open Source Initiative (OSI), azon igény hatására, hogy a nyílt forráskódú szoftverekben rejlő lehetőségekre felhívják az üzleti világ figyelmét, illetve kiemeljék a nyílt forráskód legfontosabb jellemzőit, meghatározva annak pontos fogalmát. Így született meg az OSD (Open Source Definition), vagyis a nyílt forráskódú szoftverek definíciója. Az OSD a következő kitételeket tartalmazza:

1. Szabad terjeszthetőség 2. A forráskód elérhetősége 3. Származtatott művek létrehozásának engedélyezése 4. A szerző forráskódja sértetlenségének biztosítása 5. Személyek vagy csoportok megkülönböztetésének tilalma 6. Különböző felhasználási területek megkülönböztetésének tilalma 7. A licenc terjeszthetősége 8. A licenc nem vonatkozhat kizárólag egy termékre 9. A licenc nem korlátozhat más szoftvert 10. A licencnek technológia-semlegesnek kell lennie

Mit jelent a nyílt forráskód? A nyílt forráskód kifejezés a forráskód bárki által való hozzáférhetőségére és módosíthatóságára utal. Vagyis a nyílt forráskódú vagy szabad (OSS/FS) szoftver kódja elérhető és bárki igénye szerint változtathatja, másképpen fogalmazva olyan szoftverek tartoznak ide, amelyeket nyílt forráskódú licenc alatt terjesztenek. Ezáltal senkinek sem lesz kizárólagos joga a terjesztésre, illetve, hogy korlátozza a szoftverek használatát. A forráskód megadása is mindig kötelező a szoftverrel együtt. Ez az alapvető jellemzője.

A nyílt forráskód rövid története A történet hosszú évtizedekkel ezelőttre vezethető vissza. Kezdetben a programok forráskódja mindenki számára hozzáférhető volt, ez volt a természetes állapot. Ahogy azonban kikerültek a programozók a tudományos élet berkeiből az üzleti világba-ahol már a pénz tényezője is bekerül a képbe-, egyre fontosabbá vált a szabályozás. Ezzel helyezkedett szembe Richard Stallman (a későbbi FSF megalapítója), aki a MIT (Massachusetts Institute of Technology) mesterséges intelligencia laborjában dolgozott a 70-es évek elején. Itt tapasztalta azt, hogy milyen hátrányai vannak a zárt forráskódnak. 'Választanom kellett. Vagy részesévé válok a tulajdonosi szoftver világának, vagy elhagyom a számítástechnika területét. Harmadik megoldásként pedig a következő körvonalazódott: módot találok arra, hogy egy programozó jót tegyen munkájával. Megkérdeztem magamtól, hogy van-e olyan program amit írhatok, és megírásával közösséget teremthetek?'

A nyílt forráskód előnyei Annak hátterében, hogy a különböző felhasználók miért döntenek a nyílt forráskódú szoftverek mellett különböző meggondolások húzódnak. Mást jelent a nyílt forráskód a vállalati szintű felhasználóknak és mást hoz a végfelhasználók számára. Az alábbiakban a nyílt forráskódhoz kapcsolódó legfontosabb előnyöket foglaltuk össze. Költségmegtakarítás: nem kell licencdíjat fizetni Stabilitás, minőség, megbízhatóság, magasabb teljesítmény: ez abból a tényből adódik, hogy a fejlesztésében nem egy szűk csoport vesz részt, tesztelésre is bárki számára elérhető, így az esetleges hibák kiküszöbölésére jóval nagyobb az esély, mint egy szűk fejlesztői csoport által létrehozott szoftver esetén. Tehát stabil és megbízható lesz az adott nyílt forráskódú szoftver.

Fejlődés: ugyanebből következik (vagyis, hogy a fejlesztők köre nem korlátozott), hogy a különböző fejlesztők ötletei, fejlesztései nyomán gyorsan alakul a szoftver és a fejlődés legjobb útja ez a szabadság, ami abból áll, hogy bárki, bármilyen ötlettel rendelkezik, azt hozzáadhatja. Ez az előny a gyorsaságot is magába foglalja, így akár külön pontban is tárgyalhatnánk. Gyártófüggőség kiküszöbölése: a gyártófüggőség, ami a zárt forráskódot jellemzi, számos hátránnyal jár. A licenszdíjak fizetése mellett a hordozhatóság hiánya és a szoftver különleges igények szerinti kialakításának hiánya jelentenek problémát. Ezzel szemben a nyílt forráskód szabadságot jelent. Szabadság: a szoftver beszerzése után annyiszor telepítjük, ahányszor akarjuk, ott ahol akarjuk, szabad a másolatok készítése, illetve a továbbfejlesztés Támogatás elérhetősége: ingyenesen elérhető az internetes fejlesztői közösség támogatása, illetve a támogatással foglalkozó vállalatok is nyújtanak szolgáltatást díj ellenében.

Nyílt forráskódú projektek Az alábbi lista a legjelentősebb nyílt forráskódú projekteket tartalmazza a teljesség igénye nélkül. Az alábbi linkre kattintva egy kategóriákra bontott, teljesebb, nyílt forráskódú szoftvereket tartalmazó lista érhető el angol nyelven: List of open source software packages

GNU/Linux operációs rendszer ECLIPSE APACHE MOZILLA OPEN OFFICE WIKI-based projects OPENSOLARIS

szabad-szoftver-es-a-nyilt-forraskod-koezoetti- kueloenbseg.html jelent-a-nyilt-forraskod.html FORRÁSOK: