Könyvtárhasználati verseny

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2006.
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
Iskolánkról.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A NAT jövője az informatikán innen és túl Reményi Zoltán.
Tehetséggondozás a könyvtárban Eger, december 10. Hock Zsuzsanna Mérei Pedagógiai Intézet
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
„Digitális erőd – információkereső kalandjáték a reneszánsz témakörében ” Készítette: Tóth Krisztina.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A szaktanácsadó segítő szerepe
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Önértékelés - életpálya - változó kompetenciák
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Tehetséggondozás Mezőkovácsházán
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Péterfi Rita Országos Széchényi Könyvtár Budapest Könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és internethasználat tükrében avagy.
Graciela Sbertoli / Vox A kisebb települések önkormányzatainak támogatása az életen át tartó tanulás szemléletének népszerűsítésében MANORKA – zárókonferencia.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai

Hallássérültek a könyvtárban
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

Könyvtárhasználati verseny 2013 Mintaprogram az értő olvasást és a digitális, információs kompetenciákat mérő, azok fejlesztését szolgáló, nem formális verseny

Mintaprogram céljai 1. Mérés :a digitális, könyvtár-informatikai a Információs műveltség képessége elemeinek alkalmazása: Az információs szükséglet felismerése a szükséges információk felfedezése, az információk összegyűjtése, a megtalált információ értékelése, alkalmazása az etikai jogi normák betartásával.

Mintaprogram céljai 2. informális tudás tartalmak alkalmazása, digitális, könyvtár-informatikai képességek, könyvtárhasználati ismeretek oktatása hatékonyságának állapotfelmérése.

Mintaprogram céljai, célcsoportja 2. Elsődleges célcsoport: 9 – 10. évfolyam Másodlagos ( kontroll csoport): 7-8. évfolyam

A kipróbálás – helyszíne, az intézmény jellege Település neve : Budapest A mintaprogram helyszínéül szolgáló intézmény neve: Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium Könyvtára Az intézmény jellege: középiskola A kipróbálás ideje és időtartama: 2013. április 22.

A kipróbálás célcsoportja A résztvevők kora : 15-16 éves diákok Nem szerinti megoszlása: 7 fiú, 24 leány A csoport összetétele: A csoportban nem voltak SNI diákok, hátrányos helyzetűek száma 4, roma származású 2 Oktatási intézmény(ek) könyvtárostanárai az ország különböző településeiről Folyamatos együttműködés a pedagógusokkal Előismeretek: kimeneti könyvtárhasználati tudás (8. ill. 10.évfolyam ) Hozzáállás: a verseny helyzetből adódóan pozitív

A kipróbálás célcsoportja Készségek: Képesség az információs szükséglet definiálására Információforrások különböző típusai és azok formátumai alkalmazott szintű ismerete Hatékony keresési stratégiák alkalmazása az információs források közül a relevánsak kiválasztása, a források komparatív vizsgálata az összegyűjtött információk kutatási célnak megfelelő értékelése

A kipróbálás célcsoportja Készségek lényegkiemelés, a szöveg újraalkotására Az összegyűjtött információ formátumnak megfelelően rendszerezése Munkája során a nem hagyományos dokumentumokat, informatikai megoldásokat tudja alkalmazni, használni. Tud munkájához folyamatábrát készíteni. Képes a világos kommunikációra a téma bemutatása során.

A mintaprogram kipróbálásának eredménye, tapasztalatai 1. Megvalósíthatóság: Országos verseny múltja, jelenlegi megléte Könyvtárhasználati ismeretek oktatásának feltétel rendszere . Tehetséggondozás könyvtári lehetőségei

A mintaprogram kipróbálásának eredménye, tapasztalatai 2. „Testreszabás” idő feltételrendszer feladatok mennyisége

A mintaprogram kipróbálásának eredménye, tapasztalatai 3. Változtatások: Szemléletmód (Trails, Sails, CAPES, OKTV) Feltételrendszer: tárgyi, személyi Tehetséggondozó versenyből kompetenciát, tudást mérő, egyetemi szakirányra felvételt jelentő tanulmányi verseny.

A mintaprogram kipróbálásának eredménye, tapasztalatai 4. Javaslatok A kipróbálásban részt vett tehetséggondozó könyvtárpedagógusok képzése ( multiplikátor) A kipróbálás/ „bevezetés” következetes folytatása

A mintaprogram kipróbálásának eredménye, tapasztalatai 5. Ciklikus országos mérés, amelynek középpontjában: biztos könyvtárhasználat a tájékozódni tudás az információk világában, az internethasználat az önálló ismeretszerzés és a megszerzett tudás kreatív bemutatása

Mert valamiképpen a hazának ártani nem szabad, azonképpen annak nem használni, mikor lehetne nagy vétek”

Köszönöm a figyelmet! Hock Zsuzsanna Könyvtárostanár (Veres Pálné Gimnázium) Közoktatási szakértő hock.zsuzsanna@vpg.hu