Németh Zsolt: A BIZTONSÁGOS SZÓRAKOZÓHELY - kriminológiai elemzés -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
Advertisements

Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
Soproni Polgárőr Egyesület1 KOrszerű Megelőzési Program = KOMP, amely „egy biztonságosabb jövőbe visz". Tájékoztató.
Szociális munka a börtönben
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
BIZTONSÁGOS SZÓRAKOZÓHELY
AZ INTERNETES BŰNÖZÉS (bűnüldözés) HAZAI HELYZETE 2011.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Biztosítók irányítási rendszere
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Gyermekeink védelme a Digitális Világban Kutas István, Vállalalti kommunikációs igazgató, Telenor.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Belügyi Tudományos Tanács Velünk Élő Tudomány Dr. Dános Valér.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Szegedi Rendőrkapitányság
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
A rendészet szervei.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Az adatvédelem szabályozása
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
A közigazgatási eljárás II.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Németh Zsolt: A BIZTONSÁGOS SZÓRAKOZÓHELY - kriminológiai elemzés - „A biztonságos szórakozóhelyekért” KAMARAI KLUBNAP Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai kamara Budapest, Szegedi u., 2011. február 3.

Miről van szó? Egészségügyi, kriminalizációs és egyéb biztonsági veszélyekkel szemben a kérdéses hely: a fiataloknak (kamaszoknak is) rendkívül vonzó (presztízsnövelő, azonosságtudatot eredményező közösségi élmény, ismerkedési lehetőség!!) az éjszakai élet különös varázsa is erőteljes (a nightlife jelenség a fejlett országokban mindenütt problémák forrása) napjainkban a veszélyek nem nagyobbak, mint néhány évtizeddel ezelőtt, ám a veszélyes jelleg önmagában is vonzó egy fiatalnak.

KRIMINOLÓGIA Bűnügyi tudomány (empirikus, multidiszciplináris) Beccaria (1761) Megismerni, megérteni, hogy kezelni tudjunk Tárgya: a bűnözés, eredte, természete, megelőzhetősége bűncselekmény elkövető áldozat szituáció a kezelő intézményrendszer

A SZITUATÍV BŰNMEGELŐZÉS represszív technikai sértetti érzékenyítés környezeti rendezettség

SZOCIALIZÁCIÓS BŰNMEGELŐZÉS makro viszonyok mikro csoporti hatások szankcionálás (a jó, az okos, az igazságos büntetés) sértetti (a kockázati társadalom tudatosítása) közösségfejlesztés Beccaria: „A bűnmegelőzés legjobb eszköze…”

A biztonság tartalma A közérdek egyéni érdekekből tevődik össze a politika - társaslélektani kategória: A "VITÁS JOGVISZONY RENDEZÉSE„ az egyik embernek a másik embertől függő JÓ ÉLETÉRZÉSE jó életérzés: a KÍNT kerülni, és keresni a KÉJT - önfenntartásában: éhes, szomja, álmos, fázik…

KARÁCSONY SÁNDOR TANÍTÁSA A JOG szerint: az egyik ember törekvése a jó életérzésre, nem korlátozhatja a másik embert abban, hogy jó életérzése legyen A JOGVISZONY minduntalan kérdésessé válik, tehát rendezni kell (ez a politika), a rendezés pedig egyképpen lehet: MEGSZORÍTANI AZ EGYIK EMBERT ÉS KIBŐVÍTENI A MÁSIK EMBER JOGÁT JÓ ÉLETÉRZÉS: helyem van a nap alatt, és azt nem korlátozza egy másik ember helye a nap alatt (a rend-csinálás legitimitása)

A KÖZBIZTONSÁG to police kollektív társadalmi termék állam (törvények, rendészeti szervezetek) civil szféra piaci alapon működő nem állami biztonsági cégek a polgár önmaga

A BIZTONSÁGOS SZÓRAKOZÓHELY MEGHATÁROZÁSÁNAK ELTÉRŐ SZEMPONTJAI közbiztonsági (átfogó, mindent felölelő) vállalkozói (a vállalkozó profitorientáltsága) rendészeti (önkormányzati, állami és magánrendészeti) fogyasztói (a fiatalok és szüleik)

VIKTIMIZÁCIÓS VESZÉLYEK kriminál-viktimológiai általános viktimológiai modern viktimológiai

A KOCKÁZATCSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGEI represszív az üzemeltetők megnyerése együttműködés a fiatalokkal

A BIZTONSÁGOS SZÓRAKOZÓHELYEK EGYESÜLET egy ártalomcsökkentő módszer 2000-ben jön létre az állami drogkoordináció ösztönzésére már az első drogstratégia tartalmazza az egyesület és céljainak elhalása feltáratlan ma még

Jöjjön Mindenki! – A követelmények Megfelelő szellőztetés biztosítása A droghasználat veszélyeire vonatkozó figyelmeztetések A legolcsóbb italok az alkoholmentesek Képzett szakember jelenléte (felvilágosít, tanácsot ad) Elkülönített, csendesebb helyiség szakembereknek Elsősegélynyújtásra kiképzettek jelenléte A személyzet tagjai 40 órás képzést kapjanak Hűvösebb, csendesebb szoba pihenésre a fiataloknak Belépéskor csomagvizsgálat veszélyes tárgyakra és drogokra Túlzsúfoltság elkerülése (belépés-kilépés számlálás) Együttműködési megállapodás: önkormányzat, rendőrség, egészségügyi szolgáltatók és civil szervezetek között Ingyenes, korlátlan mennyiségű ivóvíz elérhetősége

A DISZKÓ-RAZZIÁK ÜGYE kézenfekvő megoldás – különösen önkormányzati szempontból a fiatalok szempontjából zaklatás, megalázás a rendőrség számára frusztráció (a felelősség szükségtelen átvállalása) büntető-eljárási követelmények szerint törvénytelen a drogszíntérre semmilyen hatást nem gyakorolnak rendszerint a drogfogyasztásra irányult – terjesztőt ezzel a módszerrel nem lehet megfogni nincs információnk, hogy kiterjedt volna tűzoltósági, egészségügyi vagy más biztonsági szempontra civil jogvédő szervezetek éles tiltakozásai végül ORFK vezetői tiltás

MI A TEENDŐ? fenyegetés, elriasztás önmagában – semmiképpen természetesen biztonsági szabályok és ellenőrzésük a szülői önszerveződés kilátástalansága a parti-szerviz

A BIZTONSÁGI SZEMÉLYZET KÜLDETÉSE? megrendszabályozni a szórakozó fiatalokat? károkozást megakadályozni? védeni az ügyfelet (az ott megjelenő fiatalokat)? növelni a fiatalok jó/kellemes érzését? minden biztonsági rendszabályt érvényesíteni (a tulajdonos akarata, vagy érdekei ellenében is)?

SPECIÁLIS KÉPZÉST A DISZKÓK BIZTONSÁGI SZEMÉLYZETÉNEK hasonlóan a labdarúgó-mérkőzések biztosítására vonatkozó előírásra: speciális képzés/képzettség kötelezővé tétele együttműködési képességet a különleges helyzetben lévő fiatalokkal együttműködés civil szervezetekkel kommunikációs jártasságot és gyakorlatot (vészhelyzetben a folyamatos tájékoztatás jelentősége!!) integritást a szakmai munkájuk végzéséhez – felelősséget a biztonsági előírások megtartásáért