Hála Pénz Kampány - hálát a betegtől pénzt az államtól „A hálapénz megalázza azt aki kapja és azt is aki adja. Elvtelen függőséget hoz létre a beteg-orvos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Civil szervezetek a munka világában
A paraszolvencia egészségpolitikai jelentősége és a megszüntetésére tett kísérletek értékelése január 25.
A magyar háztartások fizetési szokásai
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Az egészségmagatartás gazdasági-társadalmi meghatározottsága
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Szülői értekezlet Kurucz Imre NRC Piackutató Online közösségek a gyermeknevelés szolgálatában.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Hol tart ma a gyógyszeripari marketing? – Az orvosok megmondják
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Dr. Dénes Tamás Magyar Rezidens Szövetség 2014 – Önkormányzati Egészségügyi Napok.
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
CÉL – ADAT - ELLÁTÁS Törvénynek hosszútávon megfelelő költség- hatékony rendszer működtetése Szakember szükséglet optimalizálása Szempont: 16 – 08 óra.
Hálapénz nélkül. Hogyan tovább
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
A FEJÉR MEGYEI SZENT GYÖRGY EGYETEMI OKTATÓ KÓRHÁZ A szakmailag megalapozott, következetes munka eredménye 2013 november.
Márkakereskedői helyzetkép
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

Hála Pénz Kampány - hálát a betegtől pénzt az államtól „A hálapénz megalázza azt aki kapja és azt is aki adja. Elvtelen függőséget hoz létre a beteg-orvos viszonyban, akadályozza az orvos szakmailag korrekt és minden körülmények között szuverén döntéshozatalát a beteggel kapcsolatban. Elfogadása ma Magyarországon kényszer, Európa legrosszabbul fizetett orvosai nem tehetnek mást. A hálapénzt a politika találta ki és tartja fenn. Soha nem történt még lényegi intézkedés a megszüntetésére. Feszültséget kelt az orvos társadalmon belül és a társadalom többi része valamint az orvosok között. Segít alacsonyan tartani az egészségügyi béreket, növeli a túlmunka vállalás kényszerét. és csökkenti az orvostársadalom esetleges követeléseinek társadalmi elfogadását. Mivel nem minden orvos kap hálapénzt, illetve nem kiszámítható állandó jövedelem, nem jelentheti a megélhetés alapját, nem jár utána nyugdíj és táppénz sem.” ortopédus szakorvos (Nyugat-Magyarország, város)

Kutatási módszertan 2 ORVOSOK: N= % GP, 70% szakorvos (45% kórház | 39% főorvos | 14% adjunktus) Orvosi szakok szerint súlyozva reprezentatív minta Nem, kor, földrajzi eloszlás szerint vegyes összetétel Átlagos betegkör 78% elfogad hálapénzt – 70% nem mindenkitől! LAKOSSÁG: N=761 Életkor szerint vegyes eloszlás (18+) az országos átlaghoz viszonyítva az idősebbek aránya magasabb Nem, földrajzi eloszlás szerint követi a minta az országos átlagot A kitöltők 57%-ának van valamilyen krónikus betegsége Közel 70% már adott valaha hálapénzt Online kérdőíves kutatások Nagymintás megkérdezések Országos kiterjedésű, véletlenszerű megkérdezés augusztus

„Összességében Önnek mi a véleménye a hálapénz rendszerről?” bázis: teljes minta, n=1319, támogatott egy válasz * A jelenlegi egészségügyi helyzet miatt kénytelen vagyok elfogadni, de elviekben nem értek egyet ezzel a finanszírozási móddal Orvosok: 89% elutasítja a hálapénzt 3

A lakosságot döntően a kiszolgáltatottság érzete „motiválja”! „Ön szerint mi a legfőbb oka annak, hogy az emberek hálapénzt adnak?” bázis: teljes minta, támogatott + spontán egy válasz, leggyakoribb említések NEM VIZSGÁLT SZEMPONT 4

bázis: aki ad vagy adna hálapénzt, n=556, támogatott egy válasz „Az alábbiak mennyire játszanak szerepet abban, hogy szokott adni vagy adna hálapénzt?” 5 A lakosság hálapénz-adását befolyásoló egyéb tényezők KISZOLGÁLTATOTTSÁG: 76% FÉLELEM (ELLÁTÁS): 69% FÉLELEM (RENDELKEZÉSRE ÁLLÁS): 68% HÁLA: 68% ORVOS VÁLASZTÁS: 63%

„Ön mennyire ért egyet az alábbi, hálapénzzel kapcsolatos állításokkal?” bázis: teljes minta, n=1319, támogatott egy válasz | sorrend: egyet értés szerint csökkenő Orvosok a hálapénzről 6 90% 79% 78% 77% A HÁLAPÉNZ RENDSZER NEGATÍVAN BEFOLYÁSOLJA AZ ORVOSOK MEGÍTÉLÉSÉT. A HÁLAPÉNZ RENDSZER OKOZTA KISZOLGÁLTATOTTSÁG/KISZÁMÍTHATATLANSÁG HOZZÁJÁRUL AZ ORVOSOK ELVÁNDORLÁSÁHOZ. A HÁLAPÉNZ RENDSZER GÁTJA A MINŐSÉGI SZAKKÉPZÉSNEK. A HÁLAPÉNZ GÁTOLJA AZ ANYAGI, TÁRGYI, SZEMÉLYI ERŐFORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSÁT, AZÁLTAL, HOGY KEVEREDIK A MAGÁN ÉS ÁLLAMI ELLÁTÁS.

„Ön mennyire ért egyet az alábbi, hálapénzzel kapcsolatos állításokkal?” bázis: teljes minta, támogatott egy válasz A HÁLAPÉNZ RENDSZER MEGALÁZÓ A BETEG SZÁMÁRA. A HÁLAPÉNZ RENDSZER MEGALÁZÓ AZ ORVOS SZÁMÁRA. 7 Kinek megalázó? 82% 86% 87% 44%

bázis: teljes minta, támogatott egy válasz A HÁLAPÉNZ RENDSZER KISZOLGÁLTATOTTÁ, KISZÁMÍTHATATLANNÁ TESZI AZ ORVOS ÉLETÉT AZÁLTAL, HOGY A BEVÉTELÉNEK EGY RÉSZE VÁLTOZÓ MÉRTÉKŰ. AZ ORVOSOKNAK NEM ÉRDEKE A HÁLAPÉNZ RENDSZERÉNEK MEGSZÜNTETÉSE. 8 „Ön mennyire ért egyet az alábbi, hálapénzzel kapcsolatos állításokkal?” Habár a szakmának rossz, a lakosság szerint az orvosoknak nem érdeke a hálapénz megszüntetése

A HÁLAPÉNZ RENDSZER A KORRUPCIÓ FORRÁSA LEHET. 9 bázis: teljes minta, támogatott egy válasz Amiben egyeznek a vélemények… „Ön mennyire ért egyet az alábbi, hálapénzzel kapcsolatos állításokkal?” A HÁLAPÉNZ RENDSZER HOSSZÚ TÁVON FENNTARTHATÓ. 83% 87% 36% 52%

bázis: teljes minta, n=1319, támogatott egy válasz „Ön hogyan látja, jövőbeni terveit tudja-e a jelenlegi alapbérére alapozni?” 10 Orvosok: 79% nem tudja a jelenlegi alapbérével jövőjét tervezni

„Ön szerint milyen eszközök oldhatják meg a hálapénz problémáját?” bázis: teljes minta, támogatott + spontán egy válasz, leggyakoribb említések 11 A lakosság nem érzékeli az alacsony orvosi béreket Az orvosok által jelenleg keresett bérek kb. 3x-osa lenne elvárt a szakma részéről.

bázis: teljes minta, támogatott egy válasz ORVOS: „Mekkora az Ön havi nettó alapbére jelenleg, amit orvosi tevékenységben keres (ügyeletek, túlmunka, mellékállás nélkül)?” LAKOSSÁG: „Ön szerint kb. mennyi egy orvos hivatalos havi nettó alapbére (ügyelet, túlmunka nélkül) jelenleg Magyarországon az alábbi pozíciókban?” 12 Orvosi bérek – orvosi és lakossági vélemények

bázis: teljes minta, n=1319, támogatott egy válasz „Hogyan változtak az alábbiak a hálapénz-adáshoz kapcsolódóan az elmúlt 2 évben?” A VÁLTOZÁS ÁTLAGOS MÉRTÉKE:* -37% -22% -34% * Az átlagos érték a csökkenést (-) és növekedést (+), valamint az arányok változatlanságát (0%) veszi figyelembe. 13 A hálapénz csökkenő tendenciát mutat!

bázis: teljes minta, támogatott egy válasz A hálapénz elfogadásának büntethetősége „Mi a véleménye arról, hogy ha az orvosok alapbére egy, a szakma által is elfogadható szintet érne el, akkor a „hálapénz” adása és elfogadása korrupciónak minősüljön és így büntethető legyen?” 14 Tisztességes bérek mellett a paraszolvencia büntethetőségét az orvosok és a lakosság is támogatja! 77% 81%

A hálapénzrendszer hatásai a (orvos)társadalomra Kiszolgáltatottság Megalázó Korrupció Frusztráló Az egészségügy hatékony működésének gátja A minőségi szakképzés gátja Az orvos elvándorlás legfőbb motorja Nem fenntartható Egyértelmű feszültséget generál, rombolja az orvos-beteg bizalmi kapcsolatot 15

Az MRSZ javasolt megoldásai: Tisztességes alapbérek Kiszámítható jövőkép: ÉLETPÁLYAMODELL Hálapénzrendszer megszüntetése Perverz motivációk helyett tiszta ösztönzőkkel kell működtetni az egészségügyi rendszert Szakképzés minőségbiztosítása Az oktatók megbecsülése/motiválása 16

17 Köszönöm a figyelmet!