Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálapénz nélkül. Hogyan tovább

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálapénz nélkül. Hogyan tovább"— Előadás másolata:

1 Hálapénz nélkül. Hogyan tovább
Hálapénz nélkül! Hogyan tovább? Igazságosság és méltányosság orvos finanszírozása Finanszírozási háromszög Dénes Tamás ReSzaSz

2 Hálapénzmentes egészségügy
Kell e foglalkozni a hálapénzrendszer megszüntetésével? Ok vagy tünet? Tünet: az alacsony orvosi bérek miatt alakult ki, de azt is tudjuk, hogy a betegek ma már leginkább a rossz ellátás miatti félelemből és/vagy szolgáltatás (saját orvos/figyelem stb.) kapcsán adják a hálapénzt . Ok: ha arra kényszerítjük az orvost, hogy hálapénzért dolgozzon, akkor minden más háttérbe szorul: (elégtelen) Oktatás: jelenleg ahelyett, hogy az oktatást honorálnánk arra kényszerítjük szakorvosainkat, hogy hálapénzért/magánrendelésen, stb. dolgozzanak (elégtelen) Minőség: senkinek sem érdeke a minőség mérése, a hálapénzrendszerben csak a darabszám a fontos (elégtelen) Szakmaiság: a szakmai irányelvek (best practice követése) teljes hiánya (az igény teljes hiánya) jellemzi a hálapénzes rendszert; köztudott, hogy a kórházakban sem a szakmai,sem a tárgyi minimumfeltételek nincsenek meg (forás:ÁNTSz/Magyar Kórházszövetség), mégis adjuk a nevünket a gyógyításhoz, hiszen, ha nem tennénk, akkor hálapénzt sem kereshetnénk. (elégtelen) Hatékonyság: ameddig az orvost abban tesszük érdekelté, hogy a ,,megelégedett” beteg nyújtotta borítékból éljen, addig a rendszer hatékony működésében nem érdekelt, és ,,pazarolhatja” a szűkös erőforrásokat, csak azért, hogy elégedett, hálapénzes beteget generáljon (elégtelen) Orvos létszám: felméréssel(is) igazoltuk, hogy az elvándorlás legfőbb motorja a hálapénzrendszer okozta bizonytalanság, kiszámíthatatlan jövőkép. Az is tény, hogy az orvosok döntő többsége (96% forrás:ReSzaSz/Szinapszis) NEM akar hálapénzes egészségügyben dolgozni. Az alapvető jogok biztosa szerint a jogbiztonságot sérti, alapjogi aggályokhoz vezet, hogy nem egyértelmű a várandósgondozáskor elvégzett ultrahang szűrővizsgálatokra, a fejlődési rendellenességek kiszűrésére vonatkozó szakmai szabályozás alkalmazása, ennek nyomán pedig a szakfelügyeleti hatósági ellenőrzés mércéje sem.

3 Mennyire ért egyet az alábbi állítással?
„Szeretnék hálapénzmentes egészségügyben dolgozni.” Orvos Az orvosok döntő többsége (96%) határozottan a mellett tette le voksát, hogy szeretné munkáját hálapénz mentes egészségügyben végezni. 3 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

4 19% 33% Összességében Önnek mi a véleménye a hálapénzrendszerről?
Orvos Hallgató - rezidens-szakorvos = belefásul/beletörődik 2013 2017 A teljes mértékben elutasítók aránya: A hálapénzrendszer általános megítélése továbbra is negatív, a rezidensek körében pedig kiemelkedően magas, 56% a „teljes mértékben elutasítók” aránya. 19% 33% 4 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

5 Ön szerint mi a legfőbb oka annak, hogy az emberek hálapénzt adnak?
Úgy gondolják, hogy egyébként nem részesülnének megfelelő szintű ellátásban, figyelemben Általános gondolkodás, hogy a pénzzel előnyt szerezhetnek Valóban hálájuk kifejezéseként, „önkéntesen” adják Az előzőek közül több/mind igaz Alacsony orvosi bérek miatt Megszokás A hosszú várakozási idő / várólista kikerülése Nem tudja megítélni Nem válaszol 2013 21% 22% 31% Az orvosok véleménye nagyot változott 3 év alatt: a hálapénzt már a megfelelő ellátás, előnyszerzés eszközének látják, és nem a hála kifejezésének  A rezidensek 50%-a is úgy látja, elsősorban a megfelelő szintű ellátás reményében adják 5 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

6 Finanszírozási háromszög
perverz ösztönzők semlegesítése pozitív, a betegbiztonságot előtérbe helyező, teljesítményt-oktatást honoráló ösztönzők kerüljenek be.

7 Orvos kutatás eredmények
A hálapénzrendszer nem ,,kopik” ki, nem szűnik meg csupán a béremelések hatására. Elengedhetetlen, egy a gazdaság teljesítőképességével-az orvosi hivatás nehézségeivel (befektettet energia/felelősség/terhelés) – társadalmi szerepvállalásunkkal – a nemzetközi kereslet/kínálattal arányban levő tisztes alapbér . A teljesítményt (minőség/mennyiség) honorálni kell. Lehetőséget kell adni (elfogadott: orvosok/lakosság?) a ,,saját” orvosválasztásra. A megfelelő keretrendszer kialakítását követően a ,,hálapénz” minden formáját tiltani kell,

8 Finanszírozási háromszög
Saját orvosválasztás Teljesítmény alapú bérezés / Oktatás finanszírozása Alapbér Alapjövedelem maximum 20%-a Alapjövedelem Alapbér+teljesítmény/oktatás (alapjövedelem: mert aki bemegy a munkahelyére az dolgozik/teljesít; aki kevesebbet/nem dolgozik az kevesebb kap: igazságos/méltányos)

9 Ön szerint milyen eszközök oldhatják meg a hálapénzrendszer problémáját?
Orvos Hivatalos bérek emelése Az alapcsomagtól eltérő "extra" kórházi szolgáltatások hivatalos megvásárlása Hálapénz-bevétel hivatalossá tétele Elfogadó orvos felfüggesztése és törvényi büntetése Egészségbiztosítási rendszer átalakítása Hozzáállás változás (orvos, beteg részéről) Tiltás Kórházak finanszírozásának javítása Magán és állami rendszerek átláthatóságának javítása Teljesítmény alapú bérezés Nem látok rá jelenleg megoldást 2013 36% A hálapénzrendszer megszűnéséhez elengedhetetlen a hivatalos bérek emelése, de az orvosok fele szerint az „extra” kórházi szolgáltatások legális megvásárlása is A hálapénzrendszer gátja az elvárható béremelésnek 9 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

10 Jelenlegi vs elvárt (nettó)alapbér (az elvárt bér esetén az orvosok nem fogadnának el hálapénzt és nem mennének külföldre)

11

12 Egyetért e Ön azzal, hogy csupán a béremelések hatására a hálapénzrendszer kikopik a magyar egészségügyből? Az orvosok 60%-a szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem tűnik el. A rezidensek körében még inkább elterjedt ez a vélekedés (76%). 12 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

13 Mennyiben ért Ön egyet azzal az elvvel, hogy aki többet és jobban dolgozik, azt a rendszer az állandó alapbér felett teljesítmény (mennyiség/minőség) alapján honorálja? A teljesítmény alapú bérezést az orvosok fele tartja határozottan jó elképzelésnek. Összességében a válaszadók bő 80%-a ért egyet vele. 13 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

14 Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a rezidens/szakorvosjelölt oktatásáért tételes finanszírozást kapjanak az orvosok?* A hálapénzrendszer gátja a minőségi szakképzésnek A hálapénzrendszer gátja az orvosi egyetem gyakorlati képzésének *A mindennapi gyakorlatban nemcsak a hivatalos tutor asszisztál, felügyeli, oktatja a rezidenst/szakorvosjelöltet, hanem minden egyes orvos, aki rezidenssel/szakorvosjelölttel dolgozik. A javaslat oly módon valósulna meg, hogy az adott szakorvos (beavatkozás nehézségi fokától függően), aki oktatja/asszisztál egy rezidensnek/szakorvosjelöltnek, az az alapbére fölött plusz juttatásban részesülne, függetlenül attól, hogy tutor-e vagy sem. 14 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

15

16

17

18 Mennyiben ért Ön egyet azzal, hogy a beteg saját orvosának megválasztásának joga az ellátást megelőzően megállapított anyagi ellentételezés fejében, törvényileg szabályozott formában megvalósulhasson? -Orvos- A saját orvos ellentételezés fejében történő megválasztásának törvényi szabályozásával az orvosok közel 60%-a – akárcsak 2013-ban – ért egyet. 18 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

19 A saját orvos ellentételezés fejében történő megválasztásának törvényi szabályozásával az orvosok közel 60%-a – akárcsak 2013-ban – ért egyet. Mennyiben ért Ön egyet azzal, hogy a beteg saját orvosának megválasztásának joga az ellátást megelőzően megállapított anyagi ellentételezés fejében, törvényileg szabályozott formában megvalósulhasson? Összesen (N=907) SZAK GP (N=226) SPEC (N=681) MUNKAHELY Kórház (N=412) Szakrendelő (N=224) BEOSZTÁS Rezidens (N=139) Szakorvos (N=176) Főorvos (N=305) Egyetemi oktató (N=42) NEM Férfi (N=459) Nő (N=448) Átlag 2,74 2,83 2,71 2,69 2,65 2,67 2,94 2,80 Szakok szerint vizsgálva a háziorvosok körében lényegesen alacsonyabb az inkább egyet nem értők aránya. A férfiak körében összességében magasabb a támogatók aránya (63%), mint a női orvosok csoportjában (52%). A határozottan egyetértők aránya jóval magasabb a jellemzően magánrendelésben dolgozó (46%) és a legalább átlagos szociális helyzetű, közép- vagy felsőfokú végzettségű páciensekkel rendelkező (32%) orvosok körében. 19 Bázis: az összes válaszadó, N=907 (támogatott, egy válasz)

20 Egyetért-e azzal, hogy az orvosok megfelelő bérezése mellett a "hálapénz" adása és elfogadása korrupciónak minősüljön és büntethető legyen? Az orvosok és a lakosság körében is valamivel 50% feletti a büntethetőséggel teljes mértékben egyetértők aránya, míg összességében kb. 80%-os a támogatottsága → Mivel a laikusok véleménye nem változott, az orvos körében viszont nőtt az egyetértés 2013 óta, ezért az álláspontok közeledtek. Orvos (N=907) Lakosság (N=500) Változás 2013-hoz képest ORVOS: a „teljes mértékben egyetért” aránya: Nem fogad el hálapénzt: 69% Fogad el hálapénzt: 48% LAKOSSÁG: a „teljes mértékben egyetért” aránya: 36 év alatti: 64% Nem ad hálapénzt: 62% Férfi: 60% 46-55 éves: 46% Nő: 46% A másik csoport eredményénél szignifikánsan nagyobb érték Álláspontok távolodtak 2013-hoz képest Álláspontok közeledtek 2013-hoz képest 20 Bázis: az összes válaszadó (támogatott, egy válasz)

21 Megoldás Finanszírozási háromszög
Saját orvosválasztás Teljesítmény alapú bérezés / Oktatás finanszírozása Alapbér Alapjövedelem maximum 20%-a Alapjövedelem Alapbér+teljesítmény/oktatás


Letölteni ppt "Hálapénz nélkül. Hogyan tovább"

Hasonló előadás


Google Hirdetések