Kecskemét, 2004. április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KLÍMAVÁLTOZÁS, KÖZLEKEDÉS, VÁROS, EURÓPAI UNIÓ, VISEGRÁGIAK
Advertisements

Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Hálózatépítés, mint az együttműködések fejlesztésének hatékony eszköze Eger, szeptember 14.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Stratégiai tervezés.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
Közlekedés-szervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
Integrált közösségi szolgáltató terek
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
Többcélú közösségi terek fejlesztése Agora és térsége 1 TÁMOP /B-12/1C
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Palkó Judit Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár november 11. A könyvtári programok koordinálása Somogy megyében.
Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű.
MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FUNKCIONÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA TÁMOP /1 Készítette: Horváth Éva.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség Országos konferencia BUDAPEST ÁPRILIS 20. Ramháb Mária

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Regionális konferenciák Tiszaújváros március Gyula március Veszprém március 31.április 1. Gödöllő április 7-8.

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Helyzetkép Rendkívül sokszínű a helyzet Nincs olyan község, ahol ne kellene jelentős változást elérni, ugyanakkor minden megyében vannak jól működő községi könyvtárak Minden megyében vannak térségi szolgáltatások, de ezek sok szempontból különbözőek.

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Térségi szolgáltatások ma A legáltalánosabb szolgáltatások: - könyvtárközi kölcsönzés - továbbképzések Jellemző szolgáltatások - ellátórendszerek működtetése - rendezvények, főleg gyerekeknek - pályázatok

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A TÉRSÉGI SZOLGÁLTATÁSOK JELLEMZŐI Csak a községek egy részére terjed ki Túlnyomó többségben hiányzik a korszerű technológia alkalmazása Döntően forráshiányos az ellátás Sok helyen nem hatékony a szolgáltatás/szolgáltatásfogadás Egyetlen megyében sincs teljes körű szolgáltatás Hiányoznak a rendszerszerű működés alapjai Sok az esetlegesség, bizonytalanság

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Könyvtár-ellátási Szolgáltató Rendszer Teljes egyetértés volt abban, hogy - a községi ellátás korszerűsítése időszerű - a meghatározó jogi szabályozás a továbblépéshez adott - a meglévő szolgáltatások továbbfejleszthetők, de jelentős egységesítésre van szükség

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Könyvtár-ellátási Szolgáltató Rendszer Teljes egyetértés volt abban, hogy - a szolgáltatásokat fokozatosan, de korszerű technológiai alapokra kell helyezni - a könyvtári szolgáltatást közvetítők fluktuációja, alkalmatlansága sok esetben gátja a továbblépésnek

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Könyvtár-ellátási Szolgáltató Rendszer A KSZR megindítása előtt fontos a részletkérdések elemzése, minél több folyamatleírás, költségszámítás elvégzése A többcsatornás finanszírozás hosszú távon elengedhetetlen a KSZR szakszerű és hatékony működéséhez

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Kérdések Kiket célszerű bevonni a KSZR-be? Legyen-e valóban intézményi tag? Mi a veszélye, ha nem kerülnek be, mi, ha kiterjed rájuk is a szolgáltatás? Milyen lehetőségek vannak az önkormányzati társulásban? Mi a szerepe a városoknak, a kistérségi körzetközpontoknak a KSZR-ben?

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Kételyek, félelmek Nem lesz elég munkaerő erre a feladatra – átszervezések nélkül nem megy, bár van, ahol ez reális veszély Nem lesz megfelelő anyagi erőforrás a különböző szinteken, így elmarad a korszerűsítés A szükséges települések jelentős részét nem tudjuk bevonni a rendszerbe, mert érdektelen, mert nincs alapforrása sem, mert túl sok település van egyes megyékben

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Kételyek, félelmek Lesz ugyan a rendszer elindításához támogatás, de ez nem lesz tartós Nem sikerül átütő korszerűsítést elérni Nem lesz elegendő partneri, együttműködési szándék az érintett könyvtárak, szervezetek között Lesznek olyan szolgáltatók, akik továbbra is egyéni utat járnak, nem akarnak a rendszerbe illeszkedni

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária Biztató alapok Minden régióban széleskörű érdeklődés fogadta a tanácskozást A megszólalók mindegyike minél gyorsabb változást szeretne A „holnap fogjunk hozzá” lendület volt a jellemző Sokan várják a további szempontokat, amelynek alapján saját munkájukkal hozzájárulhatnak a KSZR mielőbbi indulásához Bíznak az eddigi eredményekben (ODR, Érdekeltségnövelő, pályázatok, szakértelem), ezért megvalósíthatónak látják a KSZR-t is Többen szeretnének részt venni a modellkísérletben

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária További lépések Egységes szempontok szerinti helyzetképet készíteni a megyékről A községi könyvtárak/községek megfeleltetése a KSZR-be Az NKA könyvbeszerzési pályázatának eredményes megvalósítása Az információs technológiai fejlesztés kiszélesítése

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária További lépések Részletek kidolgozása, elemzése Fejlesztési terv ütemezése A KSZR koncepció szakmai elfogadása utána a tárcaszintű támogatottság elérése. Ütemezett források megnyerése. SIKERES PÁLYÁZATOK

Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A JÖVŐ Korszerű, hatékony könyvtár-ellátási szolgáltató rendszer