A táplálékallergia tünetei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IBD 2011 A MAGYARORSZÁGI CROHN-COLITISES Dr Kovács Ágota
Advertisements

A menstruációs ciklus.
Gégegyulladás - Laryngitis
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
KLINIKAI ALAPISMERETEK
AIDS.
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Allergia.
B-vércsoport.
nem-fertőző, nem-invazív, „ártalmatlan” anyagokra
Testünk építőkövei: A vitaminok
A tejalapú táplálás és gasztroenterológiai hatásai 1-3 éves korban
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Emésztőszervi betegségek
A vitaminok és ásványi sók
Szemészeti készítmények
AZ IDEGRENDSZERI SZÖVŐDMÉNY OKA
Alkoholizmus.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Gyermekkori depresszió
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Újabb eredmények az allergia prevenciójában Várkonyi Ágnes Várkonyi Ágnes SZTE ÁOK Gyermekklinika SZTE ÁOK Gyermekklinika Baja Baja.
Pszichoszomatika Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
ALLERGIA MSc.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Allergia dr.Hella Zoltán.
Súlyos colitis ulcerosa és biológiai terápiája - esetismertetés -
Allergiás betegségek Asthma bronchiale
Horváth Krisztián A Vitamin.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK Ártalmatlan anyagok bejutása egyes egyedekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Hitek és tévhitek az influenzáról
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
A TÁPLÁLÉKALLERGIA KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI IMMUNTERÁPIÁVAL
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Gyulladásos bélbetegség IBD
Légzőszervrendszer betegségei
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Bakteriális fertőzések
Testünk építőkövei – a vitaminok
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
A probiotikumok II..
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Méregtelenítés Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus, arcdiagnoszta Biyovis megoldások a gyakorlatban.
Táplálékallergia, asthma, atópia Dr Gruber Szilvia Leonard Fromer, MD Diagnosis and Management of Food Allergies.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Védőoltások valós és vélt kontraindikációi
A vastagbél gyulladásos betegségei
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

A táplálékallergia tünetei

„Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg” „Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg”. Lucrecius i.e.95-55. A táplálékfogyasztással kapcsolatos kellemetlen reakció kialakulása régen ismert sajtfogyasztás - fejfájás Hippokratész is megfigyelte.

védelem antigén terhelés és kórokozókkal szemben életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson védelem antigén terhelés és kórokozókkal szemben a bélnyálkahártya érintkezik a legnagyobb felületen a környezettel Bélflóra /probiotikumok/

Táplálkozásoz kapcsolódó megbetegedések ételfertőzés ételmérgezés baktériumok baktérium- toxinok vírusok gomba- toxinok paraziták toxikus halak Stb

A táplálékallergia a táplálék, v. a táplálék-összetevők által kiváltott specifikus reprodukálható „adverz” tünet-együttes, melyben kóros immunológiai eltérések mutathatók ki.

Táplálékallergiáról beszélünk ha az adott táplálék (vagy táplálék-összetevő) allergénként viselkedik, és immunreakciót indít el orális tolerancia kialakulása aktív folyamat

Saját integritás megőrzése Immunrendszerünk felismeri a „sajátot” és a nem „sajátot” veszedelmesnek tekinti; saját integritásának megőrzésére törekszik

Allergia vagy immunitás Immunitás: az antigénnel szembeni védettség, csökkent reaktivitás Pl.: a szervezetbe jutott kórokozókat v. azok termékeit semlegesíti.Ennek eredményeként jön létre az immunitás (betegség átvészelése v. védőoltás) Allergia: fokozott reaktivitás

túlzott reakció magát a szervezetet károsítja Allergia Antigén, (allergén) hatására az immunrendszer egyik reakció-típusa kórosan fokozott mértékben aktiválódik, s ez a túlzott reakció magát a szervezetet károsítja

Családi anamnézis negatív: 12% egyik szülő: 26% 37% + egy testvér: 35% mk. szülő: 47% 62% „ + 1 testvér: 73%

A szülő neme utódok anya atópiás 32% apa „ 17%

mk. szülő atópiás Német o: 7,4 % Ausztrália: 8,4% azonos szervi manifesztáció esetén : 70%-ra nő a kockázat

Valamennyien allergiásak leszünk? , a lakosság 70%-ára terjedhet, ekkor lefékeződhet, mert mindenki allergiás lesz, aki erre - genetikai tényezői, - életmódja - allergén környezete alapján alkalmas

allergiás reakció immun-mediált adverz reakció az érintett szervek funkcionális változása kíséri

Az antigén ingerekre fokozott IgE típusú ellenanyag válasz IgG, IgM, IgD védelem (bakt. és vírus) IgA lokális védelem IgE a klasszikus allergiás reakciókért is felelős

kialakulását meghatározza genetika allergén kontaktus (fajta, koncentráció, időtartam, interakciók, expozíciós út) környezetszennyeződés életvitel egészségügyi ellátás

atópiás menet - atopic march Leggyakoribb formák (atópiás dermatitis, ételallergiák, rhinitis, asthma, conjunctivitis, rovarcsípés stb) az élet során egymást követve (néha egyidőben) jelentkeznek pl.: a tejallergia megszűnik, az atópia marad légúti allergia jelentkezhet

ATÓPIÁS MENET táplálékallergiához később inhalációs allergia csatlakozik, ill. felváltja azt. csecsemőkorban: tejfehérje allergia 3 éves korra megszűnik 6-10 éves korra: pollen érzékenység : conjunctivitis 14 éves korban: allergiás rhinitis, bronchitis obstructiva

Az allergia kialakulásának algoritmusa allergén expozíció genetikai prediszpozíció korai szenzitizáció immunmoduláció infekció intestinalis microflóra más tényezők allergiás megbetegedés

enyhe bakteriális fertőzések szükségesek a Th1 – Th2 egyensúly kialakításához A Th1 limfociták szabályozzák az immunválaszt, a Th2 limfociták aktivációja az allergia kialakulását eredményezi. A bélflóra bifidogén túlsúlya: - fokozza a mucosalis IgA választ, - normalizálja az intesztinális permeábilitást, - növeli a mucosa barrier funkcióját, - elősegíti a bélsejtek immunológiai érését

Fertőzések ill. a bélflóra szerepének megítélése Infekciók növelhetik a szenzitizáció lehetőségét pl. RSV fertőzés triggerelheti az allergiás reakciót; vakcináció? Rosszabb higiénés viszonyok között élő észt gyermekekben kevesebb az allergia, mint a jobb körülmények között élő svédekben Bélflórájukban több a lactobacillus

enyhe bakteriális fertőzések védőhatást jelentenek az allergiás immunválasz kialakulása szempontjából a fiatal csecsemőkori, a vírus infekciók (legfontosabb az RSV) viszont növelhetik a szenzitizáció lehetőségét: az RS-vírus fertőzés triggerelheti az allergiás reakciót, míg

Táplálékintolerancia a táplálék vagy a táplálék-összetevők által kiváltott kellemetlen tünetek immunológiai vagy pszichés eltérés nélkül következnek be A táplálékallergiának megfelelő kép jön létre.

Táplálékaverzió ma már nem tárgyalják az allergiás kórképek között a táplálék elutasítása emocionális vagy pszichés okból történik pl.: vallási előírás. a kérdéses táplálék fel nem ismerhető formában nem okoz tüneteket.

táplálék-intolerancia Természetes Kemikáliák anyagok hatására tejcukor szulfit glutén nitrit koffein glutamát hisztamin tartrazin tiramin benzoesav triptamin oxalát szerotonin réz stb. stb.  

intolerancia enzimdefektus pl.: a tejcukorbontó enzim hiánya enzimaktivitás gátlása pl.: proteináz inhibítorok * biogén aminok fokozott bevitele pl.: hisztamin : sajt, hal, sonka, szalámi, szerozonin : banán tiramin : sajt, sonka, szalámi, bor fenil-etilamin : csokoládé, bor hisztamin felszabadító faktorok: földieper hisztamin lebontás gátlása adalékanyagok koffein, irritáló hatás pl.: fűszerek

Leggyakoribb táplálékallergiák tej tojás szója földimogyoró, dió gabonafélék hüvelyesek hal, rák, kagyló citrusfélék, gyümölcsök zeller, paradicsom stb.

valamennyi élelmiszer kiválthat allergiát erős, átmeneti, gyenge allergének A legerősebb allergének fehérjék (tej, tojás, gabonafélék,hüvelyesek, olajos magvak, halak, rákfélék máskor poliszacharidok, lipoidok, vagy az élelmiszerekben maradványként, szennyeződésként előforduló anyagok,

A táplálékallergia tünetei nem étel-specifikusak /orális allergia!/ akut és krónikus monoszimtómás halmozottan jelentkező különböző súlyosságú a korral változhat mind a súlyosság, mind a szervi lokalizáció

A tehéntej-allergia csecsemő és kisdedkorban a leggyakoribb, 3 éves korig 80 – 90 %-ban megszűnik felnőtteknél, ha sikerül két éven keresztül a teljes elimináció, lehet, hogy a szokásosnál kisebb mennyiségben már nem okoz panaszt. A tej étrendbe iktatása az eliminációt követően csak intézeti körülmények között történik. Ígéretesnek tűnik a kísérleti stádiumban lévő az orális immunoterápia alkalmazása.

A tejcukor intolerancia kb. 16 20%-os gyakorisággal fordul elő. oka a tejcukorbontó enzim relatív vagy abszolút hiánya a bontatlan cukor a vékonybél alsóbb szakaszaiban bakteriális bomlásnak esik áldozatul, fokozott bélgáz-képződés, görcsös hasi fájdalom, hasmenés Dg: kilégzési H2-teszt ha nem teljes az enzim hiány kevés tejcukrot tolerál Probiotikus termékek javítják a toleranciát ß-galaktozidázt termelnek, serkentik a bélnyálkahártyát tejcukorbontó enzim termelésére, maguk is felhasználják a tejcukrot, A gyógyszereken is fel kell tüntetni a tejcukor-tartalmat. Enzimpótló rágótabletta is van forgalomban

A tojás mind a sárgája, mind a fehérje erős allergizáló hatású Gyakran okoz bőr és légúti, ritkábban bélrendszeri tüneteket. Tyúktojás érzékenységnél a többi baromfi illetve madár tojása (esetleg húsa) is tüneteket provokálhat. a tojással szembeni érzékenység megszűnésére csak kisebb mértékben 60-70%-ban lehet számítani

A szója - allergia kialakulhat önállóan vagy tehéntej allergiát követően. Tünetei nem különböznek a többi ételallergia tüneteitől. A szója-allergia jelentősége a szója kiterjedt alkalmazásának köszönhetően nőtt meg.

A gabonafélék mind táplálék, mind légúti allergénként szerepelhetnek (pl.: a pékek asztmája). Meg kell különböztetni a gabonafehérje allergiát, ami az élet folyamán elmúlhat, a lisztérzékenységtől, a coeliakiától. A coeliakia genetikusan meghatározott autoimmun megbetegedés, permanens gluténérzékenység amelyben a glutén alkohol-oldékony komponense , az alfa-gliadin károsítja a vékonybél nyálkahártyát, felszívódási zavart idéz elő, A coeliakia diétája az egész életre szól; a nem diétázókban nő a malignus béldaganatok kialakulásának a kockázata.

A hal erős allergiás potenciállal rendelkezik. kiválthat allergiás tüneteket * elfogyasztva, kontaktust követően, gőzét belélegezve is A tengerrel rendelkező, több halat fogyasztó népeknél gyakoribb, Néha nem allergia, hanem toxinok vagy biogén aminok (hisztamin) idézik elő a tüneteket.

A mogyoró, dió erős allergének Elfogyasztva, vagy kontaktust követően okozzák a tüneteket. Bőrelváltozást, ajak és gégeödémát, szájnyálkahártya és légúti tüneteket idéznek elő. A mogyoró allergia egész életen át megmarad. Anaphylaxiás shock következtében tragédiával végződő földimogyoró allergia

A gyümölcsök közül az eper, a málna, az őszibarack, a dinnye, a citrusfélék, a kivi, a banán stb. okozhatnak elsősorban szájnyálkahártya és bőrtüneteket. A zöldségfélék közül a paradicsom, a zeller, sárgarépa, paprika, a hüvelyesek, az uborka, a paraj iránt alakul ki gyakrabban túlérzékenység. Fűszerek által kiváltott túlérzékenység ritka, vagy ritkán kerül felismerésre.

Az élelmiszer-adalékanyagok ételszínezékek: tartrazin, az antioxidánsok a kénessav származékok, tartósítószerek, aroma anyagok, pl.: az etil-vanilin válthatnak ki étel-intoleranciát ízfokozók :a nátrium-glutamát ~ Kínai-étterem szindróma Az arra érzékeny egyénekben kipirulás, nehézlégzés, fejfájás stb. jelentkezik percekkel vagy órákkal az étel elfogyasztása után.

ATÓPIÁS MENET táplálékallergiához később inhalációs allergia csatlakozik, ill. felváltja azt. csecsemőkorban: tejfehérje allergia 3 éves korra megszűnik 6-10 éves korra: pollen érzékenység : conjunctivitis 14 éves korba: allergiás rhinitis, bronchitis obstructiva

táplálékallergia tünetei igen színesek különböző súlyosságúak egy tünet is lehet nagyon diszkrét * egy betegben egy időben többféle tünet ugyanazon beteg egyszerre többféle táplálékra is lehet allergiás

Táplálék és légúti allergének között: keresztallergia Táplálékok között: tehéntej - kecsketej - juhtej tojás – baromfihús uborka – sárgadinnye –tökfélék Táplálék és légúti allergének között: görögdinnye - paprika – parlagfű alma – barack – körte - nyírpollen

A nagy imitátor Az allergiás tünetek gyakran más megbetegedés klinikai képét utánozhatják allergiára gyanakszunk más megbetegedés esetén Más betegségek (savtúltengés, műtét, fekélybetegség, alkoholizmus, fertőzés, gyógyszerek) hozzájárulhatnak az ételallergiák kialakulásához

A táplálékallergia tünetei 1. gyomor-bélrendszeri tünetek: hasmenés, véres széklet, hasi fájdalom GOR súlyállás (csecsemő) Utánozhatja: gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy betegségei, bélfertőzés, ulceratív colitis, Crohn betegség, diverticulitis, alkohol ill. gyógyszer mellékhatás stb

Táplálékallergia tünetei 2. Bőrtünetek: ekzema, urticaria, exanthema ajak és nyálkahártya tünetek, dermatitis, viszketés, angio-oedema Utánozhatja: kiütéses fertőzőbetegségek, biogén aminok ( bevitel, felszabadítás, lebontás) gyógyszerek, fénytúlérzékenység, anaciditás, bélhurút, alkoholizmus stb.

Táplálékallergia 3. Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, rekedtség, obstruktív bronchitis, asztma rhino-conjunctivitis Utánozhatja: bakteriális, virális, mikotikus fertőzés, sinusitis, krónikus bronchitis, GOR stb.

Táplálékallergia tünetei 4. Hematológiai tünetek: apró bőr v. nyálkahártya-vérzés vashiányos anaemia eosinophylia Utánozhatja: elégtelen vas bevitel és/vagy felszívódás, vérzés, hematológiai betegségek stb.

Táplálékallergia tünetei 5, Idegrendszeri tünetek: viselkedési zavar alvászavar migrén * Utánozhatja: minimális cerebrális dysfunctio, depresszió, szorongás, szenvedély-betegség, mindennapi stressz stb.

Táplálékallergia tünetei 6. Anafilaxiás shock Ált. 30’-en belül kialakul szédülés, kipirulás, hasi fájdalom; súlyos állapot, keringés összeomlása amerikai mogyoró, tenger gyümölcsei

Az anaphylaxiás reakció 25-60%-át táplálékallergia okozza 172 esetből 103-at táplálékallergia 28-at darázscsípés 15-öt gyógyszer okozott Kemp et al: Arch. Intern.Med. 1995:155:1749-1754.

türelem, bizalom és kitartás A táplálékallergia diagnózisa: * a klinikai tünetek gondos észlelése, a pontos diagnosztikus eljárások, eredményeinek értékelése, verifikálása: eliminációs és provokáció, gasztroenterológus és dietetikus együttműködése