Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Automataváltás - hanggal!!!
Advertisements

1920. Június 4..
KÖNYVBEMUTATÓ. Könyvbemutató február óra Polgárok Háza 1089 Budapest, Visi Imre utca 6. Délvidéki Magyar Golgota című tanulmánykötet.
Készült a 25 éves osztálytalálkozónk emlékére !
A magyar nyelv helyzete a Délvidéken
Szlovákiai Magyar Adatbank
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
A NYUGAT
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
A cigányság integrációja Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Magyarország etnikai szerkezete
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Fekete és fehér magyarok
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
A Nyugat.
A Nyugat
A határon túli magyar felsőoktatás és kutatás fejlődése a rendszerváltozás után A határon túli magyar felsőoktatás és K+F támogatása és hasznosulása Kutatásvezető:
Tildy Zoltán.
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
Csillagok, határok, magyarok Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék Témavezető: Dr. Löffler Tibor tudományos munkatárs.
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
A Nyugat 30/C.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
A KISEBBSÉGEK VÉDELME A NEMZETKÖZI JOGBAN – ELŐADÁS – NOVEMBER BCE T-KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET.
SELYE JÁNOS KOLLÉGIUM A TUDOMÁNYOS UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS INTÉZMÉNYE A TUDOMÁNYOS UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS INTÉZMÉNYE A FELVIDÉKEN A FELVIDÉKEN Prof. MSc. PhD.
A határon túli magyar nyelvűség
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja Előadó: Oláh Anita Khetanipe Egyesület Cím: 7621 Pécs, Béri Balogh Ádám u.
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
Magyarország a második világháborúban
Magyarok határon innen és túl
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
A határon túli magyarok
Felvidék kulturális öröksége Régmúlt és jelen. Felvidék néphagyománya Felvidék neves városai Írók, neves személyiségek Szlovák-magyar viszonyok - kitekintés.
10.2 A magyarság helyzetének főbb jellemzői a szomszédos országokban
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
10.1 B Az ország háborús emberáldozata
Határtalanul!.
Károlyi Mihály.
Készítette: Szatmári Zsófia
Emlékezzünk azon Évfolyamtársainkra
Szerbia – Szerb Köztársaság
Magyar népi mozgalom – harmadik út (és a népi – urbánus vita előzményei) Készítette: Baranyai Katalin, BOM, januári foglalkozás.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Iskola és képesség Egy Kárpát-medencei összehasonlító kutatás tanulságai Dr. Ferenc Viktória.
Kiútkeresés a válságból között
A magyarországi cigányok csoportosítása nyelvi szempontból
Emlékhelyek, régi építmények
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
A TRIANONI BÉKE.
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
Kvíz Híres magyar írókról.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek 1945-1988

Lakosságcsere és kollektív felelősségre vonás - Magyarország és a környező országok nemzetiségi viszonyainak rendeződése 1945 után - 1949-ig 376 ezer magyar költözött vagy menekült vissza az elcsatolt területekről - A potsdami szerződés értelmében a magyarországi németeket hazatelepítik - A potsdami konferencia befejezése után Vorosilov marsall újra és nyomatékosan felszólította a magyar kormányt a SZEB-et (Szövetséges Ellenőrző Bizottság, hogy készítse el 450 ezer magyarországi német kitelepítésének tervét.)

Sváb kiköltöztetés

A Nemzeti Parasztpárt támogatta a kiköltöztetést („ Egy szál batyuval jöttek, egy szál batyuval menjenek.” Kovács Imre) Csehszlovák- magyar lakosságcsere-egyezmény; 100 ezer magyar települt haza, kb. 73 ezer szlovák hagyta el az országot Magyarországi nemzetiségek - Csökkent a nemzetiségek száma (német, román, szlovák, délszláv) - XIX. – XX. Században a nemzetiségekkel kapcsolatos társadalmi és politikai feszültségek megszűnni látszottak

Magyarországi romák A XX. Század második felében a romák (cigányok) lettek a legnagyobb kisebbség. ( A mai romák 8-10%-a ún. beás cigány ( régi román nyelvváltozatot beszélő, 20%-a oláh (romani /cigány/ nyelv valamelyik dialektusát beszélő, 70%-uk magyar anya- nyelvűnek vallja magát.) - A politikai vezetés tagadta, hogy a cigányság nemzetiség lenne, beolvasztásra, radikális életmódváltásra törekedtek - Megszűntek a hagyományos cigánymesterségek(lókupec, teknő- vájás, vályogvetés stb.) a nehéziparban, helyezkedtek el. - Életszínvonaluk javult, de még így is jelentősen különböztek a többi társadalmi rétegtől.

- A romákkal szembeni előítéletek nemhogy csökkentek volna, sokkal inkább tovább nőttek. Az állam előírta nekik a beilleszkedést, ám a környezetük ezt nem támogatta, könnyítette meg. - 1964-ben párthatározat született a cigánytelepek felszámolásáról, és az ún. „Cs- lakások” (csökkentett komforzatú) építéséről. A rendelet szerint ezeket a nem cigány házak közé, szétszórva kellett volna építeni, ehelyett inkább egy utcába, a település többnyire külső területén húzták fel.

Cigányputrik

Határon túl élő magyarok 15- 16 millió magyar élt az 1970-80-as években, ebből 10 millió az ország határain belül 1945 után; - Szerb partizánok (az 1942-es újvidéki mészárlás megtorlásaként) 20- 30 ezer magyart gyilkoltak le - Erdélyben több száz áldozata volt a „megtorló akciónak”, itt szovjet közbeavatkozás vetett véget a gyilkosságoknak - Kárpátaljáról szovjet hatóságok deportáltak több mint 30 ezer magyart - Csehszlovákiában Beneš köztársasági elnök dekrétumai alapján, kollektív bűnösként kezelték a magyarokat, megfosztották őket állampolgárságuktól. A 40-es évek végére fokozatosan visszakaphatták állampolgári jogaikat, de nemzetiségi jogaik csak korlátozottan érvényesülhettek.

A magyar nemzetiség helyzete Romániában volt a legrosszabb. A magyar állam a 70-es évekig nem emelt nyilvánosan szót a magyar nemzetiségek, kisebbségek érdekében, utána is csak visszafogottan, tárgyalásokon. Nyilvánosan leginkább a szomszédos országokban élő magyarok, egyes értelmiségiek, ellenzékiek és népi írók emeltek szót. (Pl.: Barsi Dénes,Darvas József,Erdei Ferenc,Erdélyi József,Féja Géza,Gombos Gyula,Gulyás Pál,Illyés Gyula,Juhász Géza,Kodolányi János,Móricz Zsigmond,Nagy Lajos,Németh László,Sinka István,Szabó Pál,Tamási Áron stb.)

Magyar kisebbségek Románia (Erdély)

Szerbia (Vajdaság)

Szlovákia (Felvidék)