A magyar joghatóság határai a kibertérben Ügyészi szemmel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Be. alapelvei Be. I. fejezet 1-10 §.
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Hálózatok.
Adatbűnözés és gazdasági hatásai: adatbázis-kereskedelem
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
AZ INTERNETES BŰNÖZÉS (bűnüldözés) HAZAI HELYZETE 2011.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
Miért fogyasztunk alkoholt?
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Kész Átverés Show avagy Informatikai csalások vezérigazgatók ellen
Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Jogi személyek és büntetőjog
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Változások a szabálysértési jogban
TMG délelőtt / 1 Forefront Threat Management Gateway 2010 Alapozzunk!
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
Alkotmány és alaptörvény Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
DDoS támadások veszélyei és az ellenük való védekezés lehetséges módszerei Gyányi Sándor.
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Együttműködés a rendőrség és a biztonsági szervezetek között.
Jogalkotás-jogkövetés, ahogy az ügyvéd látja
Hálózat menedzsment Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
MOTOROS-SÁRKÁNY BALESET
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Hálózatok.
Korszerû IT Biztonságtechnika Számonkérés Szorgalmi feladatok hétrõl-hétre  Óra kezdésig kell elküldeni nekem Félév-végi vizsga ZH  100.
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Dr. Pallo József PhD. bv. ezredes
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Tűzfal (firewall).
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Az eszköz alapú finanszírozásokhoz kapcsolódó büntetőeljárások aktualitásai Budapest október 4. Fehér Anikó r. alezredes rendőrségi főtanácsos ORFK.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
©Dr. Krecsik Eldoróda Nemzeti Drogmegelőzési Intézet „Határ – Helyzetek” című országos konferenciája szeptember 26.1.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
JOGTANI ALAPISMERETEK
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Internet és kommunikáció
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A jogrendszer tagozódása
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

A magyar joghatóság határai a kibertérben Ügyészi szemmel

trójai, eBay, adathalász, féreg, zombigép, túlterheléses támadás, phishing, DOS, dDOS, FTP, tűzfal, gateaway, chatszoba, LAN, low orbit ion cannon, WLAN, DNS kiszolgáló, PING, torrent, szerver, TCP/IP, URL, Java Applet, proxy szerver, cloud computing, filemegosztók, POP kiszolgáló, router, port, MSN, IP cím, felhő alapú szolgáltatások, botnet, P2P, WiFi, hacker, trójai, Skype, http://

Joghatóság Jogalkotási Jogalkalmazási Végrehajtási

Joghatóság elvei Territorialitás Személyi Védelmi Egyetemlegesség

Területi elv alkalmazását megalapozó körülmények Elkövetési magatartás kifejtésének helye Számítástechnikai eszköz helye Érintett személyek tartózkodása Káros következmények bekövetkezésének helye Bármilyen releváns körülmény bekövetkezésének helye

Joghatóság magyar szabályozása 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről Területi és személyi hatály 3. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a belföldön elkövetett bűncselekményre, valamint a magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény. (2) A magyar törvényt kell alkalmazni a Magyarország határain kívül tartózkodó magyar hajón vagy magyar légi járművön elkövetett bűncselekményre is. 4. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a nem magyar állampolgár által külföldön elkövetett cselekményre is, ha az a) a magyar törvény szerint bűncselekmény és az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendő, b) állam elleni bűncselekmény (X. fejezet), kivéve a szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedést (148. §), tekintet nélkül arra, hogy az elkövetés helyének törvénye szerint büntetendő-e, c) emberiség elleni (XI. fejezet) vagy olyan egyéb bűncselekmény, amelynek üldözését nemzetközi szerződés írja elő. (2) A nem magyar állampolgár által külföldön, a szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedés (148. §) esetében a magyar büntető törvényt kell alkalmazni, feltéve, hogy e bűncselekmény az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendő. (3) Az (1)-(2) bekezdés eseteiben a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendeli el.

Joghatóság magyar szabályozása 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről Területi és személyi hatály 3. § (1) A magyar büntető törvényt kell alkalmazni a) a belföldön elkövetett bűncselekményre, b) a Magyarország területén kívül tartózkodó magyar felségjelű úszólétesítményen vagy magyar felségjelű légi árművön elkövetett bűncselekményre, c) a magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény. (2) A magyar büntető törvényt kell alkalmazni a) a nem magyar állampolgár által külföldön elkövetett cselekményre is, ha az aa) a magyar törvény szerint bűncselekmény, és az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendő, ab) állam elleni bűncselekmény, - a szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedést kivéve - tekintet nélkül arra, hogy az az elkövetés helyének törvénye szerint büntetendő-e, ac) a XIII. vagy a XIV. Fejezetben meghatározott bűncselekmény, vagy egyéb olyan bűncselekmény, amelynek üldözését törvényben kihirdetett nemzetközi szerződés írja elő, b) a magyar állampolgár, a magyar jog alapján létrejött jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb jogalany sérelmére nem magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre is, amely a magyar törvény szerint büntetendő. (3) A (2) bekezdésben meghatározott esetekben a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendeli el.

Joghatóság és bizonyítás

Köszönöm FIGYELMÜKET!