Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest, 14.5.2012.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Advertisements

Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Foglalkoztatói nyugdíj
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Egy nem-konvencionális forma
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Gondolatok az euro bevezetése kapcsán Csermely Ágnes dec. 3.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.
Összehasonlító gazdaságtan
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Az Európai Női Lobbi E gyütt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában “Mérlegen az atipikus foglalkoztatás” Budapest,
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Lendületben az ország! 1 Kormányszóvivői tájékoztató A Prémium Évek Program bemutatása november 4.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
BILANCIA A magyarországi kutatás eredményeinek bemutatása Budapest, június 25.
Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. közös konferenciája Lehetséges-e Nyugdíjrendszer Reformja? Borza Gábor ING Stabilitás Pénztárszövetség.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
A gazdasági élet problémái
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
SCBK Üdvözlünk a klubban!. SCBK Ti miért vagytok olyan fontosak?
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Civil Európa – civilek Európában
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 Külföldi munkaerő a svájci építőiparban: Engedélyezés és munkajog HSU Bauseminar 2014, Zürich Georg J. Wohl Ügyvéd, LL.M.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Munkajogi ismeretek.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,

2Dr. Hartmut Seifert Program • Definíció: Atipikus – bizonytalan • Elterjesztés és fejlesztés • Szociális kockázatok • Konklúzió

Az atipikus foglalkozás kritériumai és formái Általános foglalkoztatás i modell • Teljes munkaidő • Határozatlan idejű szerződés • Társadalombiztosítási rendszerbe tartozás • A munka és a foglalkoztatási kapcsolatrendszer szerinti identitás Atipikus foglalkoztatás • Részmunkaidő (kevesebb mint 35 óra) • Határozott idejű szerződés • Marginális foglalkoztatás (400 €-jobs ) • Időszakos foglalkoztatás 3Dr. Hartmut Seifert

Source: SOEP, own calculations 4 Az atipikus foglalkoztatás Németországban , százalékos arány

Az atipikus foglalkoztatás nemek szerint (2000 – 2010, %)

Részmunkaidő nemek szerint , százalékos arány

Source: IAB Panel 7Dr. Hartmut Seifert Határozott idejű szerződések aránya az összes újonnan kötött szerződésen belül,

Állítás Az atipikus foglalkoztatási formák terjedése különféle bizonytalansági kockázatokat eredményezett, ezáltal jelentősen hozzájárult az alacsony jövedelműeket foglalkoztató szektorok arányának növekedéséhez és felerősítette a szegénységi kockázatokat mind a munkával töltött életszakasz, mind a nyugdíj ideje alatt. A nők fokozottan érintettek. Berndt Keller/Hartmut Seifert8

9 Bizonytalansági kockázatok • Rövid távú probléma – Alacsony bérek • Közép távú probléma - a foglalkoztatási stabilitás alacsonyabb foka - kevesebb hozzáférés a cég keretében megvalósuló továbbképzéshez • Hosszú távú probléma - az időskori szegénység magasabb kockázata

Alacsony bérek, munkavállalói formák szerint, százalékban 10

Az alkalmi munkaformák terjedésének okai • folyamatos magas munkanélküliség • a szakszervezetek csökkenő alkuereje • rövid távú költségcsökkentő emberi erőforrás stratégiák • szolgáltatóipar felé tolódó strukturális változás • a nők részvételi arányának növekedése • az állami gyerekelhelyezést biztosító lehetőségek hiánya Dr. Hartmut Seifert11

Konklúzió • Az állandó foglalkoztatás szűkülése • A szociális kockázatok növekedése: aktív kori és nyugdíjazás utáni szegénység, különösen a nők esetében • A szakképzett munkaerőhiány kockázatának növekedése • A megosztottság mélyülése • Általános minimálbér bevezetése • Kockázati-prémium (bizonytalan munkakörülmények) • Általános jogosultság a továbbképzésekre • A nyugdíjrendszer reformja Dr. Hartmut Seifert12