Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

Závogyán Judit dél-alföldi régió szakmai vezető
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Az előminősített referenciaintézményi szerepből adódó gyakorlati feladatok december.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Adatbázis alapú rendszerek 1. Gyakorlat Követelmények / SQL.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
Petőfi Sándor Általános Iskola Előminősített r eferencia intézmény Nyitó rendezvény Június 13.
Lestyánné Hricsovinyi Julianna, Krauszné Simon Nóra
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Jó gyakorlatok és átadásuk, átvételük az iskolában
Jó gyakorlatok specifikációja
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Számítástechnikai rendszerek bérleti konstrukciója.
NFT-s pályázati tapasztalatok és tanácsok Kellermann Éva május 20.
tanév SZAKTANÁCSADÁS Dr. Sarkadiné Keszi Gabriella tanév SZAKTANÁCSADÁS.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Pályázatírás és forrásteremtés Fiatalok az Ifjúságért Egyesület - FIE.
Elektronikus kérelem benyújtás
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola IX. alprogram: Szakmai.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
AlertPay regisztráció Az AlertPay regisztráció feltételei közt szerepel a legalább 18 éves korhatár betartása. Az alábbi regisztrációs lehetőségek közül.
AlertPay regisztráció Az AlertPay regisztráció feltételei közt szerepel a legalább 18 éves korhatár betartása. Az alábbi regisztrációs lehetőségek közül.
A TTKT nyelvi munkaközösség alakuló értekezlete Waldmann-né Baudentisztl Éva.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
A „jó gyakorlatok” Ötlettől a minősítésig
Zalaegerszegi projektiroda 8900 Zalaegerszeg,Kosztolányi u. 10.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Projektzárással kapcsolatos teendők
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
A referencia – intézmények működésének eljárásrendje Harkány, 2009.november 13.
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Internet Sales 2011 Budapest. 2 Elérhetőség: ISA elérhetősége
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt Az intézményi fejlesztési terv Krajcsovicz Ágnes dél-alföldi.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.

„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
A MENTOR(H)ÁLÓ KLUB szélesre tárja kapuit!
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Milyen előadás legyen?1 Milyen előadást? Csink László Jogi informatika projektek 2004
PROJEKTZÁRÓ január 24. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Minősítések az intézményvezetői vélemények tükrében
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Szakmai gyakorlati tájékoztató Általános információk a évi szakmai gyakorlat letöltéséhez.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Tanácsok a portfólió készítéséhez
1. Írja be a böngészője címsorába:
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Előadás másolata:

Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon

Jó gyakorlatok az ötlettől a szerződésig Előadó: Petróczi Gábor igazgató, koordinátor címzetes főiskolai docens Ságvári Endre Gimnázium 3700 Kazincbarcika Jószerencsét út 2. Tel: , Fax:

Milyen a „jó” jó gyakorlat? A jó gyakorlat fogalmát minden jelenlévő ismeri: –Szolgáltatói kosár indításaSzolgáltatói kosár indítása –innovatív folyamat, módszer, cselekvés és eszközhasználat együttese, –amely az intézmény gyakorlatában megtapasztalható A referencia-intézmény képes arra, hogy szakszerűen magas szintű szolgáltatásokat nyújtson a hálózati tanulás rendszerében!

Jó gyakorlat közzétételének eljárásrendje Mindenek előtt: regisztráció az Educatio jó gyakorlati felületén: • praktikus, ha az azonosítót és a jelszót a projektben részt vevő tagok mindegyike tudja • a legnagyobb hiba a jó gyakorlat feltöltésének halogatása – ha ez a folyamat leáll, az összes többi munka (majdnem hogy) fölösleges! – egy jó gyakorlatot félóra alatt föl lehet vinni – az ellenőrzött jó gyakorlatot ki kell nyomtatni, – majd postai úton be kell küldeni az Educatio-nak – a minősítés kb. két hetet vesz igénybe A tartalmilag hibátlan jó gyakorlatok nyilvánosak!

Tanácsok a feltöltő felület kezeléséhez Az az igazság, hogy a felület hasonlít egy nehezen megfejthető ÉMÁSZ-számlához! • A bosszantó kattintgatás helyett inkább szánjunk 10 percet a felület logikájának megfejtésére! •Jó gyakorlatok feltöltési logikájaJó gyakorlatok feltöltési logikája •intézményi innováció –jó gyakorlatok •jó gyakorlatok feltöltése –új jó gyakorlat rögzítése •és most jön a 30 percnyi folyamatos munka –ha jót akarunk, a telefont ne vegyük föl! Bizonytalansági klikk: „Gyakorlati tanácsok” menü!

A feltöltendő anyagok előkészítése A munka azonban nem oldható meg 30 perc alatt, ha a jó gyakorlat jellemzőit akkor találjuk ki! • a leírási paramétereket elő kell készíteni: – a felületen szereplő kérdésekre Word formátumban, szerkesztett módon korrekt válaszokat kell adni • Jó gyakorlat-Wordi.doc Jó gyakorlat-Wordi.doc – a nem adekvát kérdések kivételével minden kérdésre rövid, ugyanakkor érdemi választ kell adni (5. pont) • nincs mellébeszélés, mert az visszatapsolással, • időcsúszással, bosszúsággal pénzügyi veszteséggel jár! Jó gyakorlatok feltöltő felülete Jó gyakorlatok feltöltő felülete –az első három kérdéscsoport az intézmény adataira vonatkozik, és a második jó gyakorlat feltöltésénél már feljön menüben (már barátok vagyunk!

A kitöltés motivációja és buktatói A feltöltött jó gyakorlatot el kell menteni! – az elmentett jó gyakorlat ismét megnyitható, módosítható, kiegészíthető, tovább szerkeszthető – a jó gyakorlatokhoz három kép tölthető föl • ezt a lehetőséget a menedzser típusú feltöltőnek ki kell használnia • én sohasem láttam viszont a feltöltött képeimet! – a kérdés megválaszolása egyszerű – a kérdések a költségek típusára és mértékére vonatkozó kötelezően elemek • mindenkor a maximális 600 eFt-ból induljunk ki! • mérlegeljük jó gyakorlatunk értékét és a piaci viszonyokat • ne feledjük, hogy csak költségtervezést végzünk, ez a megkötendő szerződésben nem jelent lényeges kötöttséget!

Ellenőrzés, véglegesítés, nyomatatás Ez után ellenőrzés, ellenőrzés, ellenőrzés! • Nézzünk szét a feltöltött jó gyakorlatok között! – KeményF. Álatlános Iskola, Mórcz Zsigmond Gimn., stb. – (potenciális) referencia-intézmény kötőjellel – Ne Használjunk Ok Nélkül Nagy Kezdőbetűket! • Az ellenőrzéseket követően kattintsunk a Véglegesítés ikonra, (de megfontoltan ám!), – mert a véglegesítést követően már nincs további módosítási lehetőségünk – már csak nyomtatnunk kell, aláírnunk, postáznunk – egy példányt feltétlen őrizzünk meg az iktatóban – ha véglegesítés után mégis javítanunk kell, mail-ben megírt kérésünkre feloldják

Van azért néhány kérdésem is… 1.Meddig tart vajon a próbaüzem? – talán március 31-ig ??? –Próbaüzem üzenetPróbaüzem üzenet 2.A digitális világban (KIR, KIFIR, KIR-INFO, KIR-STAT) miért kell postázni egy digitális anyagot? Vajon miért van az, hogy tömegesen nem töltöttük föl a kiváló jó gyakorlatainkat? – amikor még digitális aláírással is rendelkezem? 3.Miért nem töltöttük föl tömegesen a jó gyakorlatokat? – a jó gyakorlati projekt (főként kezdetben) nyilvános- ságra hozása erősen bürokratikus jellemzőkkel bír(t) – az egész eljárás hónapokat csúszott • hamarébb alakultak ki a jó gyakorlatok, azokat sokkal hamarébb írtuk le Word-ben az iskolákban, mintsem megnyílt a jó gyakorlatokat befogadó digitális felület • a referencia-intézmények minősítésével ugyanez a helyzet – sokszor előfordult a jó gyakorlati felületen a „fehér fal” effektus, azaz a jó gyakorlat eltűnt, újra kellett írni, stb. – túl vagyunk terhelve kb. kétszeresen továbbképzésekkel!

Statisztikai mutatók vizsgálata… Hol tartunk mi, az Észak-magyarországi Régió potenciális referencia-intézményei? – büszkék lehetünk-e az időarányos munkánkra? –Regionális feltöltési adatokRegionális feltöltési adatok –Hát, úgy látom, egyáltalán nem: körülményesek vagyunk!

Ha már nyilvános a jó gyakorlat… Ne várakozzunk ölbe tett kézzel, legfontosabb teendőink a következők: • minél szélesebb körben terjesszük jó gyakorlatainkat • vállalkozzunk bemutató jó gyakorlatra – találjunk ki valamit, ami fontos a partnereknek • keressük föl a potenciális vásárlókat • készítsük el a projekt átadás/átvételi dokumentációját, leírását (mi most készítjük) • készüljünk föl az átadás-átvételi folyamatok végrehajtására, • valamint a szerződések megkötésére

Dokumentumok a tárgyalásokról Az együttműködés megkezdésétől számítva dokumentáljuk a megbeszéléseket! • az első megbeszélésről készüljön jelenléti ív és rövid feljegyzés az együttműködési szándékról • fontos feladat annak meghatározása, hogy ki készíti elő a szerződés tervezetét – ki hogyan egyezteti a fenntartóval, projektmenedzserrel • javaslatok: – Pácin-megállapodási.doc Pácin-megállapodási.doc • Megállapodás.doc Megállapodás.doc • Jelenlét dokumentálása.doc Jelenlét dokumentálása.doc • Feljegyzés.doc Feljegyzés.doc

Milyen legyen a szerződésünk? A szerződéskötésre való törekvés az utóbbi két hétben jelentősen fölgyorsult: • oka, az önkormányzatok által kötött szerződésekben szereplő határidő (2010. aug. 31.) • Figyelem, fontos: – a vásárló minden esetben az intézmény fenntartója, – a szerződés körültekintő megkötése azonban a két intézmény feladata – a fenntartók általában preferálják, ha egyetlen számlával oldható meg a jó gyakorlat átvétele, • tehát az egyetlen számla tartalmazza a mentorálási, utazási, étkezési, szállás, stb. költségeket • Szerződés-ppt10.doc Szerződés-ppt10.doc • Szerződés - mentorálással.doc Szerződés - mentorálással.doc

Mi legyen a szerződésben? A szerződő partnerek pontos megnevezése, képviselőjük neve és titulusa. • az átadott jó gyakorlat megnevezése, annak felsorolása, hogy mi tartozik a portfolióba • határidők: mentorálás, dokumentáció átadása, készre jelentés dátuma, fizetési időpontok • látogatási, tapasztalatátadási találkozók • az együttműködés időtartama – legalább március 31-ig – de a jó gyakorlat hosszú távú beépítését is biztosítani kell • a vevő neve, címe, képviselője feltétlenül szerepeljen

A későbbi jogviták elkerülése… A szerződésben érdemes figyelmet fordítani az átvett jó gyakorlat továbbadására! • előfordulhat, hogy az átvevő iskola a jó gyakorlatot továbbfejleszti (ez nem baj, sőt!) • mikor tekinthető az átvett jó gyakorlat továbbfejlesztése önálló jó gyakorlatnak – amelyet az egykori átvevő tovább értékesíthet? • javaslatok: – öt évig e témakörben nem adható tovább a gyakorlat – csak közösen aláírt megállapodás alapján adható tovább – egyáltalán nem adható tovább

Legyünk rugalmasak a szerződésnél A szerződéskötéskor gyorsnak és rugalmasnak kell lennünk! • a szerződésről való tárgyalást követően a fenntartót feltétlenül értesítenünk kell, • be kell mutatnunk az árajánlatot és a szerződés tervezetét – ha ez elkészült, akkor az átadás-átvételi tárgyalásról, együttműködésről készült feljegyzést • javaslatok: – egyeztessük a vásárló, eladó adatait – egyeztessünk a fenntartóval a határidők kérdéséről – egyeztessünk a számlázás feltételeiről • benne legyen-e a szerződésben, hogy milyen számlán számolja el az önkormányzat

Tisztelt Kollégák ! Mindenkinek megköszönöm a szíves figyelmet! A Ságvári Endre Gimnázium jó gyakorlatait az Educatio szolgáltatói kosarában az alábbi linken találja meg: les=Kazincbarcika&srcAlkTer=0&srcIntTip=gim&srcKif= További információk az iskola honlapján: Saját szakértői weblapomon letölthető jó gyakorlati szerződéseket is talál: Olvassák a lapotwww.em-halo.hu Elérhetőségeink: HelpDesk:+36/

További szép napot kívánok mindenkinek!