A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Általános áruismeret Termékfelelősség
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A projekt építési tevékenységének megvalósítása A megvalósítás menete: •Generál-kivitelező kiválasztása •Munkaterületek átadása • Heti koordinációs megbeszélések.

Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
Tevőleges szolgáltatásra kötelező szerződések
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Egyes szerződések Villamosmérnök szak DE TTK
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Beruházási projektek dokumentációja
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
EZERMESTER a magyar barkácsbolt hálózat
Kis és közepes méretű internetszolgáltatók eszközbeszerzési és hálózatfejlesztési lehetőségei vissza nem térítendő EU-s pályázatok igénybevételével ÜZLETI.
Építési projektek megvalósítása a generálkivitelező szemszőgéből
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Készítette: Magyar Orsolya
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Pénzügyi intézmények kontrollingja
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Seite 1 Horváth János / Paróczi Szilveszter / Tóth Zoltán Miért kell projekt-controlling? nagy projektekről információ szolgáltatás kockázatok csökkentése.
Készségfejlesztő és viselkedésmódosító csoportok tervezési modellje I. I. A csoporttagok fejlődésének tervezése 1.Mérd fel, hogy milyen deficitekkel és/vagy.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Politika, képviselő, információ Kerekes Pál jún. 6. MIBE Konferencia.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A munkaviszony megszüntetése
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
A tervezési munka előkészítése és folyamata
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A vállalkozás létrehozásának lépései
»Profitál már a vásárlásaiból?« Ft /hónap fő Ft/hónap.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Projektirányítás elmélet - teszt
1 Külföldi munkaerő a svájci építőiparban: Engedélyezés és munkajog HSU Bauseminar 2014, Zürich Georg J. Wohl Ügyvéd, LL.M.
1 A vállalkozót megillető jelzálogjog Dr. Stefan Wirz Baur Hürlimann AG.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Projektfinanszírozás
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Előadás másolata:

A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.

I. Vizsgáljuk meg a projektet jogi szempontból : Célját: meghatározott eredményen keresztül éri el, amely lehet egyedi termék,vagy szolgáltatás.

Vállalkozási szerződés „Vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó valamely dolog tervezésére, elkészítésére, feldolgozására, átalakítására, üzembe helyezésére, megjavítására, vagy munkával elérhető más eredmény létrehozására, a megrendelő pedig a szolgáltatás átvételére és díj fizetésre köteles.” Jogi szempontból melyik az a szerződéstípus, amely ennek leginkább megfelel?

Jogi szempontból vizsgálva: Eredményes projekt (jellemzően és leegyszerűsítve) sikeres vállalkozási szerződések összessége

Tulajdonos Projektmenedzser Projekt Eredmény 1. sz. jogviszony jellemzően megbízási szerződés 2. sz. jogviszony jellemzően vállalkozási szerződések Vizsgáljuk jogi szempontból csak magát a projektet:

A projekt maga több egymással összefüggő jogviszonyt tartalmaz: pl. szerzői jog, megbízás, munkajog, versenyjog, de a legleegyszerűsítettebb formában: a projekt jogi szempontból: Vállalkozási és egyéb szerződések összessége, amelyeknek az összehangolása, átgondoltsága, együttműködése révén létrejön az eredmény és valósul meg a cél. Sikeres projekt nincs eredmény nélkül!

I.I.I.I. Legfontosabb a Cél mint elérni kívánt gazdasági, üzleti hatás meghatározása, saját üzleti életben betöltött szerepünk és lehetőségeink figyelembevétele mellett.

II. Eredmény egyértelmű, érthető megfogalmazása: Mit? Mire, milyen minőségben, milyen idő intervallumon belül, milyen fizetési feltételek mellett van szükségem.

Miért fontos ez? Ha ezt a megrendelő nem képes megtenni, elveszti az esélyét arra, hogy azt kapja, amit szeretne, illetve a vállalkozó nem tudja, hogy mire vállalkozott. Valószínűleg sikertelen lesz az együttműködés. Bíróság sem tud segíteni, hiszen aki nem tudja, hogy mit akar, annak semmilyen eredmény nem megfelelő.

Ahhoz, hogy lehetőségem legyen a viták feloldására az együttműködés kezdetekor :  átgondolt,  mindenre kiterjedő,  ésszerű kompromisszumokat tartalmazó,  jól megfogalmazott megállapodást kell kötnöm a helyzetem és a céljaim pontos ismeretében!

III. Közreműködők legoptimálisabb kiválasztása  megbízhatóság  megbízhatóság üzleti és jogi  minőség pl. képesítések, engedélyek, stb.  ár  ár elsősorban üzleti ütemezés, fizetési feltételek -jogi

IV. Szerződési pozíciónk biztosítása. Mi történik abban az esetben, ha a projekt megvalósulása pl. vállalkozó késedelme miatt veszélybe kerül?

Késedelem: vagyoni és nem vagyoni károk „Ha vállalkozó késedelembe esik, minden késedelmes nap után …Ft késedelmi kötbért köteles fizetni a megrendelő részére…”

Elegendő ez? Folytassuk a mondatot: „Ha vállalkozó késedelembe esik, minden késedelmes nap után …Ft késedelmi kötbért köteles fizetni a megrendelő részére, aki azt jogosult közvetlenül a vállalkozói díjjal szemben érvényesíteni.”

Mit jelent ez? Ha problémája van, a másik félnek kell bírósághoz fordulnia.

V. Ár és fizetési feltételek Megrendelő: cél határidőre, hibátlan teljesítés, díjfizetésre megfelelő teljesítést követően kerül sor. Vállalkozó: cél előleg megerősítéseként, költségek fedezése

Meg kell találni a megfelelő kompromisszumot! Csak az a jó szerződés, amely minden félnek megfelelő!

VI. Megszüntetés lehetőségei a.) legegyszerűbb: teljesülés, eredmény b.) szerződésszegés (nem teljesülés) rendkívüli felmondás c.) rendes felmondás (elállás) d.) idő

Határozott és határozatlan idejű szerződések Miért JÓ a határozott idejű szerződés? Biztonságot ad. Miért ROSSZ a határozott idejű szerződés? Megköt. Választás: üzleti döntés (némi jogi segítséggel)

Megállapodások akkor készülnek, amikor a legnagyobb a barátság, és akkor kerülnek elő, amikor a legnagyobb a viszály. Tehát: Amikor a felek között a legnagyobb az egyetértés, akkor kell megfelelő szakember felhasználásával, megfelelő szerződést készíteni és abban egyértelművé tenni a felek jogi akaratát.