Eger-belváros környezeti problémáinak megismerése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

A zajszennyezés.
Zajszennyezés.
A LEVEGŐ.
A környezetszennyezés forrásai
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Szakdolgozat A közúti közlekedés környezetterhelése Debrecenben
A víz világnapja Március 22..
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
A négy fő elem szerepe mindennapjainkban
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Környezeti célú fejlesztések az Észak – Magyarországi Operatív Programban és akciótervekben Dr. Gadóczi Bertalan tervezési programigazgató-helyettes.
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Flesh 2/12b ker. szi..
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Az üvegházhatás és a savas esők
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Felelősséggel a környezetért!
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Energetika hatásainak gazdasági értékelése
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Kisújszállási környezetvédelmi intézkedések Varga Emese.
Kővári János országgyűlési képviselő,
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
A közlekedés környezetvédelme 2+0f2cr. földön, vizen, levegőben.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
A tavak eutrofizációja
Együtt a környezetért ! Csepreg határában felderített illegális szemétlerakók hatása a környezetre.
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Egy világváros gondjai
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
Szavannák.
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
A hulladékok fajtái és jellemzői
Környezetvédelem.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Globalizáció és környezeti problémák
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Környezetszennyezés globális következményei:
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Az ipari tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Az ipari tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 9.
Talajlefedés hatásai, beépítés és útépítés következtében
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!
Készítette: Szilágyi Márk
A városi problémák.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

Eger-belváros környezeti problémáinak megismerése

Tartalom Eger belvárosa Az Eger-patak környezeti problémái akkor és most Környezeti problémák ismertetése Eger közlekedése Közlekedési problémák megoldási lehetősége Zajszennyezés Levegőszennyezés Talajszennyezés Vízszennyezés

Eger-belváros Amikor ezt a szót halljuk, mindenkinek a barokk belváros és a patak menti épületek jutnak az eszébe. Eger városa szorosan kötődik az Eger-patakhoz. Az Eger-patak évszázadokon keresztül meghatározója volt és meghatározója lesz a város arculatának.

A patak környezeti problémái akkor és most Meanderező meder Az Eger-patakot ért szennyezés természetes úton lebomlott. A hirtelen árvizek nagy pusztítást okoztak. A patak fix mederbe szorítása. Rengeteg biológiai és kémiai szennyezés. A természetes állatvilág és növényvilág károsodása.

Környezeti problémák ismertetése Eger közlekedése Zajszennyezés Levegőszennyezés Talajszennyezés Vízszennyezés Ipari parkok hatásai

Eger közlekedése Eger belvárosa nincs megfelelően mentesítve a közúti közlekedés alól. A közlekedés nagyon megterheli a környezetet. A közlekedés két fő szennyezés forrása: zajszennyezés, légszennyezés. A közlekedés negatív hatásai érezhetők mind a természetes, városba költözött állatvilág, mind a növényzetet tekintetében is. Az épített környezet is károsodik, folyamatosan pusztul, pl.: épületek állagának romlása, műemlékek szennyeződése, károsodása.

Közlekedési problémák megoldása A belvárost, ha a közlekedés alól mentesítjük, akkor a zajszennyezés megszűnik és a levegő minősége is javul. Csomópontosított peremes közlekedés. Lámpák összehangolása a főbb közlekedési útvonalak mentén. A tömegközlekedési járműveket modernizálni, diesel helyett elektromos, vagy alternatív hajtásmód alkalmazása.

Zajszennyezés Zajszennyezésről akkor beszélünk, ha a zajterhelés értéke el éri a 65 decibelt. Az embereknél a különböző szintek különböző betegségeket okozhatnak. Az állatvilágra való hatása: pl.: madarak esetében a párválasztás és az utódok éneklésre tanítása tűnik el, tolódik ki más időszakra. Néhány faj emiatt eltűnhet és kipusztulhat.

Levegőszennyezés Egerre alapvetően nem jellemző a szmog-helyzet kialakulása. Miskolccal összevetve sokkal jobb a levegő minősége, csak ritkán fordul elő a határértéket megközelítő szállópor koncentráció. A szmog károsítja az emberek egészségét és a természetes állatvilágot. A levegőszennyezés mértékét csökkentetni lehet a közlekedés alóli mentesítéssel vagy korlátozással.

Levegőszennyezés A levegő öntisztulását a szél oldja meg. Ha a közlekedés a külterületre helyeződik át, akkor a légszennyezés mértéke csökken. Komoly gondot okoznak az allergén gyomnövények, melyek elsősorban a művelés alól felhagyott telkeken terjeszkednek és sajnos az Eger-patak mentén is, ahol a természetes, patakkísérő vegetáció szinte teljesen kiszorult.

Talajszennyezés A talajszennyezésre Eger területén leginkább az ipari park területén lehet példát találni. A talajszennyezést csak talajcserével lehet hatástalanítani. A talajszennyezés leginkább a benzinkutak környékén jellemző. Ezek a hulladékok döntően veszélyes hulladékok. Jellemző lehet a nagymértékű inert hulladék elhelyezése miatt a talaj tömörödése, és kiváló bölcsője lehet az inert hulladék felülete az invazív és allergizáló gyomnövények terjedésének.

Vízszennyezés Eger városában ez az egyik legfeltűnőbb és leglátványosabb. Az Eger-pataknál kémiai és biológiai szennyezést is meg lehet figyelni. Biológiai szennyezés a tisztított szennyvíz beleeresztése a patakba. Itt azonban emissziós határérték túllépések a szennyvíztisztító telep részéről nem jellemzőek.

Vízszennyezés Kémiai szennyezés: a termál víz beleengedése a patakba, ezzel megváltozik a patak pH értéke és a természetes hőmérséklete is. Ennek következménye olykor a kifejezetten melegkedvelő, nem őshonos növény- és állatfajok akár tartós megjelenése. A természetes halfajok kiszorulása a természetes élőhelyükről. Az építési hulladék patakba történő szórása.

Eger belváros rehabilitációja A belváros átalakítása során számos pozitív hatás várható, különösen a felhagyott és rendezetlen telekterületek felszámolása és új, rendezett zöldfelületek kialakítása révén. A belvárosban kialakított, patakmederben húzódó kerékpárút kiépítése azonban vita tárgya volt, így érdemes vele a továbbiakban is foglalkozni.

Köszönöm a figyelmet!