PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és 2002. júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cseppkőbarlangok Huszti Dóra 9.o
Advertisements

Horváth Zsuzsa Hungarikum Bizottság Titkársága koordinációs referens
TRF Dr. Laki Tamás ©
Készítette:Fekete Ágnes
Világörökségünk A budai vár.
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Természetvédelem.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
VILÁGÖRÖKSÉG MAGYARORSZÁGON.
Hortobágyi Nemzeti Park
Dr. Török Béla Általános Iskola és Speciális Szakiskola prezentációja
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina
Készítette: Gődér Edina Barbara Konzulens: Tőzsér Anett adjunktus
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Magyarország természeti kincsei
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest, mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Magyarország világörökségei
Világörökségek.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Budapest turisztikai marketingje
Budapest.
Budapest turisztikai marketingje
Dunakanyar Bemutatása.
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Magyarország.
Helyi értéktől a hungarikumig Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság.
Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása
Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
A mérnök szerepe a természetvédelemben
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Napjaink környezeti problémái
2. A mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása A bányában megtelepedő denevéreket a projekt megvalósítása előtti.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
Ókeresztény Sírkamrák
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Aggteleki cseppkőbarlang
Természetvédelmi alapozó ismeretek
Horváth Zsuzsa Hungarikum Bizottság Titkársága koordinációs referens
Nemzeti Parkok.
Hortobágyi Nemzeti Park
Lednice - vár
Tokaj hegyalja vonzerői
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Világörökségek Magyarországon
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Az ókori kultúrák.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Mont Saint Michel Zene: Masters Of Chant – Brothers In Arms.
Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

PÓTVIZSGAANYAG 10.A

Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti magát a rangos Világörökségi Listán. 7 kulturális +1 természeti kategória

Budapest világörökségi helyszínei Kulturális kategória: •Egy építészeti stílus / együttes / technológia, vagy az emberiség történelme egy vagy több korszakát tükröző táj kiemelkedő példája •Egy meghatározott időszakon vagy kulturális területen belül jelentős mértékben hatott az építészet / a technológia / a műemlékek / a várostervezés / a tájalakítás fejlődésére Budapest Duna-parti látképe és a Budai Várnegyed (60 ha Margit-híd és a Szabadság-híd között) Andrássy út és történelmi környezete (2,5 km sugárút a belváros és a Városliget között)

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai Természeti kategória: egy fontos nagy földtörténeti korszak megtestesítője, beleértve Földünk kialakulásának és fejlődésének geológiai folyamatait Aggteleki Nemzeti Park

Hollókő ófalu és táji környezet Kulturális kategória: egy vagy több kultúrát képviselő hagyományos emberi letelepedés vagy területfoglalás kiemelkedő példája Magyarország egyetlen faluja, amely az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.

Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete Kulturális kategória: •Egy építészeti stílus / együttes / technológia, vagy az emberiség történelme egy vagy több korszakát tükröző táj kiemelkedő példája •Kapcsolódik kivételes, egyetemes jelentőségű eseményekhez vagy élő hagyományokhoz, ideákhoz vagy meggyőződésekhez, művészeti vagy irodalmi művekhez

Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta január 1. Magyarország első nemzeti parkja Kultúrtáj, kulturális kategória: Egy építészeti stílus / együttes / technológia, vagy az emberiség történelme egy vagy több korszakát tükröző táj kiemelkedő példája Egy vagy több kultúrát képviselő, hagyományos emberi letelepedés vagy területfoglalás kiemelkedő példája

Pécsi ókeresztény sírkamrák Kulturális kategória Egy élő vagy már letűnt civilizáció egyedi (de legalábbis kivételes) megtestesítője Egy építészeti stílus / együttes / technológia, vagy az emberiség történelme egy vagy több korszakát tükröző táj kiemelkedő példája

Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj

Tokaji történelmi borvidék Kultúrtáj, kulturális kategória: •egy élő vagy már letűnt civilizáció egyedi (de legalábbis kivételes) megtestesítője •egy vagy több kultúrát képviselő, hagyományos emberi letelepedés vagy területfoglalás kiemelkedő példája