Nagyszalonta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
FELVIDÉKEN Határtalanul.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
ERDÉLY.
Pécs turisztikai marketingje 2356/04 Készítette: Fröhlich Noémi.
NYON 1.
Kirándulás Erdélyben Élményeim A hetedik évfolyam a Határtalanul! pályázat keretében kirándulásra indult május között. Úti cél: Szék.
Róma az örök város.
Bocskai István élete.
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
ERDÉLY.
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
Kalotaszentkirály.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
A mohácsi csata.
FESTŐI BUDAPEST.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra Szekszárd turizmusa
Pécs turizmusa.
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
HAJDÚNÁNÁS HAJDÚNÁNÁS HAJDÚ- BIHAR MEGYE ÉSZAKI RÉSZÉN FEKSZIK. A LELKET SZÁMLÁLÓ VÁROS A HAJDÚVÁROSOKRA JELLEMZŐ TISZTA GYŰRŰS, SUGARAS SZERKEZETE.
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
HATÁRTALANUL! Történelem.
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Nagyenyed.
Felvidék.
Kultúra a török hódoltság korában
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Szent István Király.
Thököly Imre.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Gyömrő Írta: Farkas Gréta A mi iskolánk Városunkról Kis városunk lakói
Erdélyi barangolások:
Készítette: Panghy Bence
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Készítette: Dóbiás Kinga
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Sárrétudvari.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Arany János Élete és munkássága.
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Földrajzi helyzete Kütahya város Nyugat-Anatóliában
Veresegyház.
Budapest Programajánló
románul Odorheiu Secuiesc,
Emlékhelyek, régi építmények
Székelykeresztúr Fekvése:
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Magyarország a kora újkorban
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
PARTIUM ÉS ERDÉLY.
Kirándulás a Mura-vidéken és a Dráva vonzásában
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

Nagyszalonta

Kisebb információk Közigazgatás Ország: Románia Történelmi régió: Partium Megye: Bihar Rang: megyei jogú város Polgármester: Török László Népesség Népesség: 18 074 fő (2002) +/- Magyar lakosság: 10 335 Földrajzi adatok Terület 166,44 km² Időzóna EET, UTC+2 Nagyszalonta címere:

Elhelyezkedése Nagyváradtól 38 km-re a Kölesér partján fekszik, országhatártól 14 km távolságra a Nagyszalonta - Méhkerék határátkelőhöz.

Méhkerék Kölesér

Története: Nagyszalonta és környéke már a honfoglalás előtt is lakott hely volt. A településtől nyugatra halad el a szarmaták által 324 és 337 között épített, az Alföldet körbekerülő Csörsz-árok vagy más néven Ördögárok nyomvonala.

Csörsz-árok/Ördögárok Szarmaták

Nagyszalonta a 16. századig jelentéktelen volt, melynek ősi birtokosa a Toldy család volt. 1433-ban a Toldyakon kivül a Nadaby család is birtokos volt itt. 1598-ban a visszavonuló török hadak pusztították el. 8 évig lakosok nélkül állt. 1606-ban Bocskai István erdélyi fejedelem a hajdúknak adományozta a települést. A Bocskai István által letelepített hajdúk megalapítják Szalonta városát.

Bocskai István

A főtéren álló Csonka-torony Szalonta egykori várának őrtornya A főtéren álló Csonka-torony Szalonta egykori várának őrtornya. A várat 1620 körül kezdték építeni és 1636-ban már készen volt, mert a törökök ellen vívott Szalonta környéki harcokban már említve volt, ez év október 6-án I. Rákóczi György itt verte meg a törököket, akik Bethlen Istvánt akarták visszaültetni Erdély fejedelmi trónjára. Hajdu lakosai 1631-ben és egy évvel később I. Rákóczi Györgytől több pusztára nyernek adományleveleket.

I.Rákóczi György Bethlen István Csonka- torony

1658-ban a törökök közeledtének hírére, II 1658-ban a törökök közeledtének hírére, II. Rákóczi György fejedelem parancsára mindent leromboltak, nehogy török kézbe kerüljön, és elmenekülnek. Várából mára csak a Csonka torony maradt fenn. 1702-ben I. Lipót császár herceg Esterházy Pál nádornak adta zálogba, 1745-ben pedig Mária Terézia Esterházy Antal Pál hercegnek adományozza.

Mária Terézia I. Lipót császár

Kiemelkedő szülöttei, személyiségei 1320-ban Toldi Miklós bihari birtokos nemes 1817. március 2-án Arany János költő 1841. augusztus 9-én Arany Juliska, Arany János fiatalon elhunyt leánya sírján a magyar irodalom egyik legszebb sírverse olvasható. 1844-ben Arany László költő, író, műfordító; 1877-ben Székely László építész 1891-ben Zilahy Lajos író; 1897-ben Sinka István költő; 1905-ben Kulin György csillagász 1910-ben Kocsis Elemér magyar származású román válogatott labdarúgó, csatár. 1911-ben Kovács Kálmán matematikus; 1954. július 5-én Kósa-Kiss Attila meteorológus és csillagász.

Székely László Arany János Arany László Sinka István Zilahy Lajos Kulin György

Turista képek, Látnivalók Sinka István szülőháza A szökőkút a parkban

Ortodox templom - bejárat Csonka torony - Arany múzeum bejárat

"Vas Mariska" Bocskai István fejedelem - a város alapító

Arany János mellszobra "Arany porta" kívül ...és belül Kölesérpart

Arany ház Az "Arany porta" Líceum Város alapító emlékmű

Utca részlet (Replicii) Kossuth Lajos Szobor park Kiss István alkotása - Arany János ülő szobra