Hortobágyi nemzeti park

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiskunsági Nemzeti Park
Advertisements

MegyeVersenysport (fő)Amatőr sport(fő) Baranya Bács-Kiskun 38 Nincs adat Békés 26 Nincs adat Borsod-Abaúj-Zemplén Budapest Csongrád.
Hortobágyi Nemzeti Park
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feladatai és tevékenységei.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti Park
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Alföldjeink Nemzeti Parkjai
Fertő-Hanság nemzeti park
NEMZETI PARKJAINK Készítette: Erdősy Doris Makó, 2012.
A száraz kontinentális terület
Körös-Maros Nemzeti Park
Körös-Maros Nemzeti Park
Növénytársulásaink - Talajaink
A parton és partközelben
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Az Orczy kastély park és a Zagyva-folyó élővilága
Programfejlesztési Központ
Hortobágyi nemzeti park
Készítette: Nagy Zsanett
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Tisza-tó, mint vonzerő.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Az Alföld legnagyobb füves pusztája
Éghajlatot befolyásoló egyéb tényezők Tenger áramlatok.
Szeged és környéke természeti értékei
Hortobágy.
Románia Nemzeti Parkjai
Fejlesztési Programiroda – Közutak V. Projektiroda
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Sió környezete és élővilága
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
A GEMENCI ERDŐ ÁLLATVILÁGA
Magyarország természeti kincsei
Az erdő, ami mellett élek
Hazai fátlan társulások II.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Hazai fátlan társulások I.
Hazai fátlan társulások III.
Nemzeti Parkok.
Bocskai István Református Oktatási Központ
Hortobágyi Nemzeti Park
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Védett természeti területek
Hortobágyi Nemzeti Park
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
Aggteleki Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti park
Körös-Maros Nemzeti Park. Az 1997-ben alapított Körös–Maros Nemzeti Park a dél-alföldi területek egységes természetvédelmi kezelésének feladatát valósítja.
Körös-Maros Nemzeti Park. Az 1997-ben alapított Körös–Maros Nemzeti Park a dél-alföldi területek egységes természetvédelmi kezelésének feladatát valósítja.
A füves puszták élővilága
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Elhelyezkedése Két nagy hegyvidéke: – Börzsöny – Dunazug-hegység A két hegységet a Dunakanyar választja el. – Területe:
Duna-Ipoly Nemzeti park Természeti és él ő világa Címere.
A Kiskunsági Nemzeti Park. Az december 20-án alapított Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. Hasonlóan a Hortobágyhoz, ez a táj.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Speciális szóródás: Koncentráció
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Készítette: Koleszár Gábor
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

Hortobágyi nemzeti park 1971 január 1-jén nyilvánították nemzeti parkká. 1999-ben vált a világörökség részévé.

A Nemzeti Park rövid története A hortogyi nemzeti park hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Az eredeti, 1972-ben alapított nemzeti park 52.000 hektár területű volt, amely a folyamatos bővítések révén ma már több mint 82 ezer hektár védett területet foglal magába.

A hortobágyi nemzeti park célja A Világörökség részeként is számon tartott Hortobá gyinemzeti park célja, hogy megőrizze a Hortobágy sajátos pusztai tájképét, növény- és állatvilágát. Biztosítsa a Hortobágy különleges madárvilágának háborítatlan fészkelését és vonulását. Természetes körülmények között őrizze és mutassa be a hagyományos pusztai életformát, az ősi magyar állatfajtákat, tekintettel ezek kiemelkedő hazai és nemzetközi jelentőségére. A természetvédelem, a gazdálkodási tevékenység és az idegenforgalom sajátos egységét próbálja megvalósítani.

címere Címerállata a daru Hazánkban a század elején Daru (Grus Grus) címere Címerállata a daru Hazánkban a század elején még költött, azóta csak átvonul. A Hortobágyon ősszel több tízezres tömegei tanyáznak. Daru:Nagyméretű gázlómadár, hosszú lábakkal s közepes hosszúságú csőrrel. Nagyobb, mint egy gólya: magassága a 120 cm-t, szárny-fesztávolsága a 240 cm-t is elérheti.

Földrajzi elhelyezkedése Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg egy részét foglalja magába, illetve Heves megyéből a Tisza-tó egy részét.

Talaja A Tisza és mellékfolyóinak munkája feltűnően kiegyenlített, tökéletes sík felszínt eredményezett, aminek tengerszint feletti magassága 87–110 m . A nemzeti park nagy része szikesekkel teli , rövid fűvel borított legelő. Négy élőhely típust különböztetünk meg: Szikes puszták Löszpuszták Mocsarak Árterek A talaj a folyószabályozás miatt elszikesedett és már csak nyomokban található megmunkálható földterület

Védett növényei Löszpusztagyepek: Ebben a fajgazdag társulásban tömegesen fordul elő: pusztai csenkesz, deres tarackbúza, kunkorgó árvalányhaj Kölünféle zsálya fajok Ritka és értékes növenye: Macskafarok Magyar szegfű Az elszikesedő talajon só- és szárazságtűrő növények élnek, jellemzően szolonyec talajon. Ilyen. Szikes rétek jellegzetes növényei a sziki őszirózsa a sziki kocsord, A szikes puszták fennmaradásának egyik biztosítéka a legelő állatok rendszeres rágása, tiprása.

Kopár szikesek A kopár szikeseken (azok vízborítottságától függően) két fontosabb növénytársulás váltakozik: A vízállásos szikes láposok növényei: sziki mézpázsit mocsári csetkáka sziki szittyó sziki útifű kígyófark pozsgás zsázsa egérfarkfű sziki kerep vékony útifű orvosi székfű (kamilla) Szikes mocsár és környéke A pusztarész legmélyebb részén terül el a Fecske-rét szikes mocsara. Növénytársulatai: nádas gyékényes

Állatvilága A száraz füves pusztákon él magyarország legnagyobb madara a túzok rajta kívül még a fogoly él ürge, fürj, menyét, hermelin. A nyílt vízterületen él a kárókatona, réce, bölömbika,nagykócsag,szárcsa. haszonállatai: A rideg állattartás jelentősége napjainkban csökkent ezért már a szörkemarhát, rackjuht éa egyéb „ősi” állatokatcsupán túrizmus és gén-megörzés céljából tartják.

Látnivaló Kilenc lyukú híd: A híd1697-ben épült meg fából.Ahídjó állapotának megtartásához sok pénzre volt szükég ezért 1827 és 1833 között Povolny Ferenc tervei alapján. Épült meg a ma is látható klasszikus stílusúkőhíd. Hortobágyon láthatóak délibábok is.