Paul M. Zulehner: Vágyakozó Istenkeresés Kecskemét: Korda, 2011. Ford. Szabóné Révész M. Magda.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyönyörű napot kívánok!
Advertisements

A boldog emberek tudják,
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Az Élet Igéje április.
A szabad akaratról I. V. Rész
Krisztus uralma alatt élni 5.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Húsvét az élet ünnepe.
Liguori Szent Alfonz: Megegyezés Isten akaratával Jel Könyvkiadó 2011.
Albert Einstein idézetek.
Tűnödtem… wondered: " Kik az én számítógépes barátaim ? "
Görög filozófia.
Mikor még semmi nem létezett..
„Férfinak és nőnek teremtette”
“ Békés együttélésre jutottam az idővel : ő sem követ, én sem szaladok el előle, egy napon találkozunk..." Mario Lago.
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Isten?.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
A középkori filozófia főbb kérdései
Albert Einstein idézetek.
A szeretetről.
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Isten misztériumának előzetes kérdése
A vallás, mint világnézet
1 1 1.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
Albert Schweizer A nagy titok
Valláslélektan Chris Dykhuisen Honors 201 November 4, 2003.
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
Szeretet nélkül kapcsolat-romboló erő, szeretettel kötőanyag
DR. habil, Dr. Dr. VASS CSABA
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
SZÍVEKET GYÜJTÖK !! Mácz István:.
Az Élet Igéje július.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje január „A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott birtokából semmit sem a saját tulajdonának, hanem mindenük.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Pozitív gondolatok.
ISTEN IGÉJE ÉLETRE KEL. Mi is az a BIBLIODRÁMA? nincs definíció jellegű válasz „kísérleti spiritualitás” életre keltő, megelevenítő, játékban, testben.
Fábiánkovits Márk o Édesapám szülei horvát származásúak, én Magyarországon születtem Sopronban. o Édesapám Horvátországban született egy kis városban,
1 Továbblépés - Az üzenet.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Az Élet Igéje szeptember.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Bölcsességek, aforizmák
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Kereszténység - nevelés
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
A boldog emberek tudják,
Kolossé 2,6-8 Azért amint elfogadtátok a Krisztus Jézust, az Urat, úgy járjatok is őbenne, meggyökerezve és benne felépülve, megerősödve a hitben, bővölködve.
A teremtő és gondviselő Atya
VIII. A Szentlélek Isten
Németh Antal 10 Credójából
Előadás másolata:

Paul M. Zulehner: Vágyakozó Istenkeresés Kecskemét: Korda, Ford. Szabóné Révész M. Magda

A gondolkodó ember ma sem csak olyan felületes kortársakkal találkozik, akiknek látszólag nincsen semmilyen spirituális antennájuk. Miközben egyesek hatalmas lelki energiát éreznek magukban, mások ebből semmit sem vesznek észre. A spirituális vágyakozással eltelt emberek… és azok, akik ezt nem ismerik, gyakran teljesen értetlenül állnak egymással szemben.

Egy Németországban 2006-ban készült felmérés alapján tíz német közül négyet „gondtalan hétköznapi pragmatikus”-nak tekinthetünk. Ők meg vannak elégedve azzal, ha életüknek az a „két lába”, amin állnak – munka és szerelem – sikeres. Család, baráti kör, szakma. Evilági életükben Istennek nincs helye. Egy részük meggyőződéses ateistának vallja magát. Az életük célja: kihozni maguknak ebből az életmódból a lehető legjobbat.

A „szekularizáltak” 40%-ával a „spiritualisták” nagyobb csoportja, 60% áll szemben. Az ő „élet-valóságuk” messzebbre és mélyebbre hatol, mint a szekularizáltaké. Kiterjed egy szellemi világra, az Isten terére és annak lehetőségére, hogy Vele kapcsolatban legyünk. A túlvilágra nyitott emberek csoportja igen sokszínű. Mintegy 10%-uk hagyományos keresztény. Számukra lényeges, hogy egy személyes Istenben higgyenek, akihez imádkozhatnak, és ezáltal kapcsolatba léphetnek vele.

A „keresztények” mellett találjuk a „vallásos kreatívokat”. A németek egyharmada ide sorolható. (Ők) tágítják keresztény hitük kozmoszát, és egyrészt filozófiai és humanista eszmékkel, másrészt a nagy világvallások kincseivel gazdagítják. A vallásos humanisták jellemző állítása: „Isten nem más, mint az emberben levő érték”. A világ-vallásos kreatívok hitvallását pedig a következő mondat jellemzi: „Én hiszek az Istenben, de nem az olyanban, amilyenről a kereszténység prédikál.”

15%-ra tehető azok száma, akik az ateizáló szekularizáltak és az egyházukhoz kötődő „hívők” két ellentétes pólusa közötti „senki földjén” tartózkodnak. Ők a szellemi lét értelmének a kutatói. A dolgok értelmét többoldalú megvilágításból szedik össze: a humanizmus töredékeiből, az antropozófia tanításából, a misztikából és az ezotériából. Olyan spirituális technikák és módszerek iránt érdeklődnek, mint a jóga, a Qi Gong és a meditáció, de más speciális tanokhoz is vonzódnak, például a transz-állapothoz, sámánizmushoz, kártyavetéshez. A kozmosz értelme egyesek szerint önmagában van, mások szerint egy magasabb rendű lény tartja össze, esetleg egy személytelen intelligencia.

A modern társadalmak vallásszociológiai helyzete ezek szerint rendkívül polarizált. Egyik oldalon az evilágiak, a másikon a túlvilágra nyitottak állnak. Itt az Istent befogadják, amott azok, akik kiiktatják az életükből. Közöttük pedig olyanok, akik nem nyugszanak bele a két tábor közbenső peremén való lézengésbe és útra kelnek. Ők a szakirodalom „spirituális zarándokai”, de olyan lekicsinylő megjelölésekkel is találkozunk velük kapcsolatban, mint pl. „vallás-összetákolók”.

Egyre gyakrabban használnak spirituális szimbólumokat reklámcélokra. Hans Joachim Höhn kölni teológus (…) éles meglátása egy folyamatot vonultat fel előttünk: a régi időkből még fennmarad vallásos nyelv és vallásos szimbólumok végső lejáratását, tönkretételét, amint azokat üzleti célokra használják.

(Ez azonban) másként is értelmezhető. A reklámiparban ugyanis csak olyan szimbólumokat használnak, amelyek kulturálisan elfogadottak és a hirdetést felvevő közönségben visszhangra találnak. Akkor pedig a vallásos szimbólumok üzleti célú felhasználása nem az elvilágiasodás fináléja, hanem a spiritualitás jelenlétének és erejének az árulkodó jele. plüss tóra

Paul M. Zulehner: Vágyakozó Istenkeresés Kecskemét: Korda, Ford. Szabóné Révész M. Magda Paul M. Zulehner a gyorsan változó vallási folyamatokat, tendenciákat mutatja be könyvében. El kell fogadnunk a tényt, hogy a „vallás” szó alatt már messze nem csak a kereszténység szerepel, hanem rengeteg kis egyház, illetve semmilyen egyházhoz nem tartozó, de magát vallásosnak tartó ember hite. Az ő gondolataikat ismerhetjük meg ebből a könyvből. Ha felkeltette érdeklődésedet a könyv, sok más mellett ezt is megtalálod könyvtárunkban! Várunk szeretettel! A könyvajánlót készítette: Nagy Péterné Korándi Márta